Οι επιθεωρητές E.E. «χτύπησαν» πάλι στου Ρέντη

Οι επιθεωρητές E.E. «χτύπησαν» πάλι στου Ρέντη

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίφτινγκ – αστραπή έγινε στην αγορά του Ρέντη, για να αμβλυνθούν οι εντυπώσεις των επιθεωρητών της E.E. που στις προηγούμενες επισκέψεις με τις παρατηρήσεις τους μας έκαναν να αισθανθούμε τουλάχιστον άβολα για τις συνθήκες υγιεινής.

Ωστόσο, οι ευνοϊκές εξελίξεις στο θέμα της μετεγκατάστασης της κεντρικής κρεαταγοράς του Ρέντη αποτέλεσαν το «ισχυρό χαρτί» των υπευθύνων του Οργανισμού Κεντρικής Αγοράς κατά τη χθεσινή (ξημερώματα) επίσκεψη των επιθεωρητών της E.E. στην πολύπαθη αγορά. Υστερα από αλλεπάλληλες αναβολές και χρονοβόρες διαδικασίες, η κατασκευή νέας σύγχρονης κρεαταγοράς, σε παρακείμενο χώρο, που θα πληροί τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές είναι ορατή, καθώς η διαδικασία δημοπράτησης έχει ήδη ολοκληρωθεί και πλέον αναμένονται οι προτάσεις των αναδόχων. Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Ακη Τσοχατζόπουλο, τον Σεπτέμβριο θα έχουν ξεκινήσει οι εργασίες κατασκευής της νέας κρεαταγοράς. Την πρόβλεψη επιβεβαιώνει και ο πρόεδρος του Οργανισμού κ. Γιώργος Αδαμόπουλος, ο οποίος δήλωσε στην «K» ότι «οι εργολάβοι θα έχουν σίγουρα πιάσει δουλειά μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου». Σχετικά με τους όρους δημοπράτησης και το κόστος κατασκευής των νέων εγκαταστάσεων ο κ. Αδαμόπουλος δήλωσε ότι «οι εργασίες θα κοστίσουν 16 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από τα διαθέσιμα του οργανισμού. Μάλιστα, ο διαγωνισμός θα γίνει κάτω από πλήρη διαφάνεια και υπό την εποπτεία της Νομαρχίας Πειραιά».

Τα συμπεράσματα των επιθεωρητών από τη χθεσινή επίσκεψή τους στην αγορά του Ρέντη θα γίνουν γνωστά τις προσεχείς ημέρες, καθώς αναχώρησαν εσπευσμένα για την περιφέρεια όπου πρόκειται να επισκεφθούν μικρότερες αγορές. Ωστόσο, δεν αναμένονται εκπλήξεις, καθώς με εξαίρεση κάποιες επιφανειακές βελτιώσεις και ένα πρόχειρο «λίφτινγκ», οι εγκαταστάσεις παραμένουν προβληματικές και ανεπαρκείς. Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Αδαμόπουλο, όλο το προηγούμενο διάστημα και μετά την τελευταία απογοητευτική έκθεση των επιθεωρητών έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες εξωραϊσμού της εικόνας της αγοράς. «Εχουν βελτιωθεί σημαντικά οι εσωτερικοί χώροι όλων των καταστημάτων και έχουν κατασκευαστεί νέοι χώροι υγιεινής για τους εργαζομένους, ενώ έχουν γίνει οι απαραίτητες επισκευές στα δίκτυα αποχέτευσης».

Στην πρόσφατη επίσκεψή τους στην αγορά, οι επιθεωρητές της E.E. είχαν διαπιστώσει σειρά παρατυπιών που προκαλούν εκτός από ντροπή και φόβο. Ακάλυπτοι σωλήνες αποχέτευσης, απουσία χώρων καθαρισμού και απολύμανσης οχημάτων, έλλειψη ειδικών θαλάμων ψύξης, κρέατα εκτεθειμένα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, σκύλοι και γάτες δίπλα σε σημεία όπου γινόταν η επεξεργασία του κρέατος συνέθεταν το σκηνικό στην κεντρική κρεαταγορά λίγους μήνες πριν. Μάλιστα, το κείμενο της έκθεσης των επιθεωρητών ανέφερε ότι δεν είναι δυνατόν να αποκλειστεί η πιθανότητα κινδύνου για τη δημόσια υγεία. «Στον βαθμό που ήταν εφικτό κάναμε ό,τι ήταν δυνατό για να αλλάξουμε την εικόνα. Ουσιαστική λύση στο πρόβλημα όμως θα δοθεί με τη μεταφορά των καταστημάτων στις νέες εγκαταστάσεις, που θα είναι σύμφωνες με τις πιο σύγχρονες ευρωπαϊκές προδιαγραφές», δήλωσε ο κ. Αδαμόπουλος.

Τα έργα κατασκευής της νέας κρεαταγοράς θα διαρκέσουν περίπου δύο χρόνια και η λειτουργία των 43 επιχειρήσεων δεν πρόκειται να διακοπεί κατά τη διάρκεια των εργασιών. Σχολιάζοντας τον έλεγχο της E.E. στην κρεαταγορά του Ρέντη, ο νομάρχης Πειραιά κ. Γιάννης Μίχας δήλωσε στον ΣΚΑΪ 100,3 ότι «οι επιθεωρητές θα αντικρίσουν την ίδια κατάσταση που αντίκρισαν την προηγούμενη φορά, δηλαδή μια αγορά παλαιά, με αρκετά προβλήματα. H κατάσταση δεν μας ικανοποιεί, γι’ αυτό και είναι ήδη σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την καινούργια αγορά», ενώ σχολιάζοντας τους ελέγχους που γίνονται για την τήρηση των κανόνων υγιεινής ο κ. Μίχας δήλωσε ότι στην κρεαταγορά γίνονται καθημερινά 40 με 50 έλεγχοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή