«Εφοδοι» στο (κακό) Δημόσιο

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εισβάλλουν, βλέπουν, καταγράφουν, προτείνουν και υλοποιούν». Με την εντολή αυτή ξεκινάει τη δράση της άμεσα, και με διαδικασίες απλές και σύντομες, η Ομάδα Αμεσης Παρέμβασης που συγκροτεί το υπουργείο Εσωτερικών.

Αντικείμενο, οι πιο προβληματικές υπηρεσίες του Δημοσίου, στόχος, η άμεση επίλυση καθημερινών δυσλειτουργιών για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη με την υπόμνηση ότι δεν υποκαθιστά το έργο καμιάς δημόσιας υπηρεσίας, δεν καταλύει την ιεραρχία, έχει όμως στη διάθεσή της τον μηχανισμό του Σώματος Ελεγκτών και Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης και τον μηχανισμό του γενικού επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης, για να πραγματοποιήσεις τις «εφόδους» της. Τη συγκρότηση της Ομάδας ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εσωτερικών κ. K. Σκανδαλίδης. Επικεφαλής της θα είναι ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Διοίκησης κ. Π. Γεωργιάδης και θα συμμετέχουν ο κ. K. Κόγιας, ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, ο κ. Δ. Τούμπης, βοηθός του γενικού επιθεωρητή, ο κ. Γ. Χρισουλάκης γενικός γραμματέας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, καθώς και οι κ. κ. Γ. Κυριόπουλος, Γ. Στούμπος και M. Τρανταλλίδης.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού, η Ομάδα θα ξεκινήσει το έργο της από «κρίσιμες» δημόσιες υπηρεσίες, εκεί όπου κατ’ εξακολούθησιν ταλαιπωρούνται οι πολίτες. Το έργο της θα είναι να διαπιστώσει τις παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν γρήγορα και να έχουν αποτελέσματα στην καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη. Αυτό, όπως διευκρίνισε ο υπουργός, μπορεί να είναι από μία παρέμβαση για τη λειτουργία επί πλέον θυρίδων σε μια υπηρεσία ή για την ενίσχυση, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, με επί πλέον υπαλλήλους, μέχρι την έκδοση μιας ερμηνευτικής εγκυκλίου για την απλοποίηση ή την επιτάχυνση μιας διαδικασίας.

Η Ομάδα Αμεσης Παρέμβασης επιφορτίζεται επίσης με τον έλεγχο και την παρακολούθηση για την πορεία υλοποίησης των προτάσεων που καταθέτουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του Δημοσίου, προς τα υπουργεία και τους αρμόδιους φορείς. Συχνά, τα Σώματα Ελέγχου του Δημοσίου, από την εμπειρία παρακολούθησης τους στις δημόσιες υπηρεσίες, καταθέτουν προτάσεις για κανονιστικές πράξεις, οι οποίες είτε δεν εκδίδονται είτε εκδίδονται αλλά δεν τίθενται σε εφαρμογή και για τις περιπτώσεις αυτές θα παρεμβαίνει η νεοσυγκροτηθείσα ομάδα.

Χθες ουσιαστικά είχε «παρουσίαση» μετά έξι μήνες λειτουργίας του θεσμού και ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. K. Δαφέρμος. Στο εξάμηνο, επιλήφθηκε πλέον των 200 υποθέσεων, κάποιες εκ των οποίων έφτασαν στον εισαγγελέα, όπως για παράδειγμα η γνωστή από το παρελθόν υπόθεση γιατρού του Νοσοκομείου της Ρόδου, ο οποίος «συνταγογραφούσε ασυστόλως» σε χρήστες ναρκωτικών, όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Δαφέρμος, ισχυρά καταπραϋντικά για καρκινοπαθείς. Στις υποθέσεις που επιλήφθηκε ο γενικός επιθεωρητής είναι και η υπόθεση μεγάλου ξενοδοχείου (500 κλινών), που λειτουργούσε εντελώς παράνομα και βεβαίως ανεστάλη η λειτουργία του, καθώς και υποθέσεις υπαλλήλων, οι οποίοι επ’ αυτοφώρω συνελήφθησαν να χρηματίζονται.

Πάντως χθες, ο κ. Δαφέρμος απευθυνόμενος στους πολίτες ζήτησε τη συνδρομή τους, με σχετικές καταγγελίες, ενώ δήλωσε ότι ενδελεχώς παρακολουθεί τον Τύπο και εξετάζει όλα τα δημοσιεύματα σχετικά με διαφθορά και κακοδιοίκηση.

Ο νέος υφυπουργός Εσωτερικών κ. N. Μπίστης ανακοίνωσε ότι με νομοθετική ρύθμιση ο γενικός επιθεωρητής πρόκειται να αποκτήσει και αρμοδιότητα άσκησης πειθαρχικής δίωξης, καθώς και τη λήψη μέτρων κατά των οργάνων της διοίκησης, που υποπίπτουν σε αδικήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή