«Καταφύγιο» για θύματα σωματεμπορίας

«Καταφύγιο» για θύματα σωματεμπορίας

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έμπρακτη παρέμβασή τους στο τεράστιο θέμα του trafficking (παράνομη σωματεμπορία και σεξουαλική εκμετάλλευση) ανακοίνωσαν οι Ελληνες Γιατροί του Κόσμου σε χθεσινή ημερίδα που πργματοποιήθηκε με θέμα Trafficking: «Από τη θεωρία στη δράση», σηματοδοτώντας την έναρξη των δράσεών τους στην προσφορά βοήθειας προς τα θύματα. Με σκοπό τη δημιουργία ενός δικτύου ανοιχτής επικοινωνίας οι Γιατροί του Κόσμου ανακοίνωσαν τη συνεργασία τους με τη Regina Pacis, μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση με έντονη δράση στην γειτονική Ιταλία.

Τη στιγμή που η χώρα μας αποτελεί τόπο προορισμού, αλλά και μεταφοράς 30.000 γυναικών ετησίως, σύμφωνα με τα στοιχεία του καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Γρηγόρη Λάζου, κρίνεται επιτακτική η ανάγκη δημιουργίας σύγχρονων καταφυγίων θυμάτων trafficking, και στη χώρα μας. H συνεργασία με το Ιδρυμα Regina Pacis, το καταφύγιο του οποίου έχει φιλοξενήσει πάνω από 50.000 γυναίκες, είναι ιδιαίτερα σημαντική για την μετάδοση πληροφοριών για την αντιμετώπιση των θυμάτων και την επανένταξή τους στην κοινωνία. «H επιλογή της συνεργασίας με μία από τις μεγαλύτερες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις της Ιταλίας πραγματοποιήθηκε μετά τη διαπίστωση ότι παρατηρείται έντονη κινητικότητα αλλοδαπών γυναικών, από την Ελλάδα στη γείτονα χώρα», επισημαίνει ο κ. Νικήτας Κανάκης, μέλος του Δ.Σ. των Ελλήνων Γιατρών του Κόσμου.

Οι χώρες προέλευσης των γυναικών είναι κυρίως η Ουκρανία και η Ρωσία, ενώ τοπικά κυκλώματα φαίνεται να στέλνουν στη χώρα μας γυναίκες από την Πολωνία και τη Βουλγαρία. Εσχάτως εισέρχονται στη χώρα μας και γυναίκες-θύματα από την Κορέα και την Κίνα. Τα παραπάνω στοιχεία αναδεικνύουν τη σημασία των πρώτων ενεργειών των Γιατρών του Κόσμου, οι οποίοι ήδη περιθάλπουν πέντε γυναίκες, θύματα αγοραπωλησίας και σεξουαλικής εκμετάλλευσης σε μυστικό ξενώνα.

Στην ημερίδα, κύριος ομιλητής της οποίας ήταν ο ιερωμένος DoCesare Londeserto, διευθυντής του ιδρύματος Regina Pacis, επισημάνθηκε η σημασία συνεργασίας με τις κατά τόπους αστυνομικές αρχές καθώς και με τις πρεσβείες των χωρών προέλευσης των θυμάτων, οι οποίες θα πρέπει, με την έκδοση εγγράφων, να εξασφαλίζουν τη δυνατότητα επαναπατρισμού των γυναικών αυτών. Τέλος, μεγάλη έμφαση δόθηκε στη σύγχυση που επικρατεί μεταξύ δουλεμπορίας και πορνείας. «Οι γυναίκες αυτές δεν είναι θύτες, αλλά θύματα, καθώς λόγω φτώχειας καθίστανται πιο εύπιστες στις υποσχέσεις των διακινητών», υπογράμισε ο κ. Κανάκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή