ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ: Μεγάλες ευκαιρίες παραγωγής στελεχών «πρώτης ποιότητας»

ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ: Μεγάλες ευκαιρίες παραγωγής στελεχών «πρώτης ποιότητας»

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η παραγωγική υποδομή της ελληνικής κοινωνίας, συγκριτικά ασθενής και εύθραυστη, δεν τα κατάφερε καλά στο νέο οικονομικό γίγνεσθαι. Παρά την αθρόα εισροή κοινοτικών πόρων, το αντίκρυσμα σε βελτίωση υποδομών και αύξηση της παραγωγικότητας υπήρξε πενιχρό. Μέσα από το δυσοίωνο αυτό γενικό πλαίσιο διαφαίνεται μια τελευταία ευκαιρία: Η μέσω των καλών πανεπιστημίων παραγωγή σημαντικού αριθμού στελεχών «πρώτης ποιότητας» μπορεί να αποτελέσει ένα μεγάλο συγκριτικό μας πλεονέκτημα και να καταστεί το πρώτο εθνικό μας προϊόν, δεδομένου ότι πληρούνται και οι προϋποθέσεις προσέλκυσης των επενδύσεων στον ελληνικό χώρο, ο οποίος διαθέτει και σπάνια γεωπολιτικά και περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα.

Το τελικό ζητούμενο είναι επομένως το ξεπέρασμα της περί την ποιότητα των ΑΕΙ αερολογίας και η διασφάλισή της μέσω της επαρκούς χρηματοδότησης αφ’ ενός και της υλοποίησης συγκεκριμένων και ποσοτικοποιημένων στόχων αφ’ ετέρου. Ενδεικτικά αναφέρονται δέκα συγκεκριμένοι στόχοι όπως τέθηκαν κατά την τελευταία εξαετία στο ΕΜΠ, υλοποιήθηκαν σε ποσοστά που σε μερικές περιπτώσεις ξεπέρασαν και το 100% και αναγνωρίσθηκαν τόσο από το σύνολο της Πολυτεχνειακής Κοινότητας και το ευρύτερο ελληνικό κοινό, όσο και διεθνώς τόσο από την κατάκτηση της δεύτερης θέσης στα ανταγωνιστικά ευρωπαϊκά προγράμματα της Ε.Ε. όσο και από τη στενή διασύνδεσή μας με ορισμένα από τα καλύτερα ευρωπαϊκά ΑΕΙ.

1) Θεσμική ανασυγκρότηση

2) Διοικητική και λειτουργική ανασυγκρότηση

3) Εσωτερική συνοχή

4) Προπτυχιακές Σπουδές

5) Μεταπτυχιακές Σπουδές

6) Έρευνα

7) Υλικοτεχνική υποδομή στην εκπαίδευση, την έρευνα και τη διοίκηση

8) Περιβάλλων χώρος

9) Επαγγελματική αποκατάσταση αποφοίτων

10) Ευρύτερη κοινωνική συμβολή

Η άκριτη δημιουργία πολλών νέων τμημάτων ΑΕΙ και TEI χωρίς τις αναγκαίες ελάχιστες υποδομές σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό, ασφαλώς δεν βοηθάει την ουσία αλλά και την εικόνα της ποιότητας της Ανώτατης Παιδείας μας. Είναι κρίμα διότι πολλά τμήματα των Ελληνικών ΑΕΙ μπορούν και πρέπει να διεκδικήσουν τη συνεργασία τους με τις αντίστοιχες διακεκριμένες σχολές της Ε.Ε. και όχι μόνο, με κορύφωμα τις συμφωνίες για ταυτόχρονη απόκτηση πτυχίων και συνακόλουθες πολλαπλές προστιθέμενες εκπαιδευτικές και ερευνητικές αξίες. Μόνον έτσι εισέρχονται τα ελληνικά ΑΕΙ στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Κοινωνίας της Γνώσης και διεκδικούν, επί της ουσίας ισότιμα, πρωταγωνιστικό ρόλο για το επιστημονικό τους προσωπικό και βέβαια για τις νέες γενιές των αποφοίτων μας στην Ευρώπη του 21ου αιώνα.

Ο Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος είναι πρύτανης του ΕΜΠ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή