«Πρασινη» Γραμμη

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΛΣΟΣ ΣΥΓΓΡΟΥ

«Παράταση ζωής»

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών δικαίωσε τα σωματεία «Φίλοι του Δάσους Συγγρού», «Σύλλογος Προστασίας Κηφισιάς» και πολίτες της ευρύτερης περιοχής, που είχαν καταφύγει στη Δικαιοσύνη προκειμένου να αποτρέψουν την εκμίσθωση, από τον δήμο Αμαρουσίου, 128 στρεμμάτων του κτήματος σε επενδυτή για τη δημιουργία θεματικού πάρκου. Επικαλούμενο το άρθρο 24 του Συντάγματος, το δικαστήριο έκρινε ότι, με τη δημιουργία τέτοιων εγκαταστάσεων θα επέλθει «ανεπίτρεπτη επιδείνωση του οικιστικού περιβάλλοντος και των όρων διαβιώσεως των κατοίκων του Αμαρουσίου». Ο διεθνής διαγωνισμός που προκήρυξε ο δήμος Αμαρουσίου για τη μίσθωση του κτήματος και την ανάπτυξη εκεί θεματικού πάρκου προέβλεπε επένδυση ύψους 40-90 εκατ. ευρώ και εκτιμώμενο εισιτήριο εισόδου 20 ευρώ/άτομο. Το Κτήμα Καρέλλα βρίσκεται ανατολικά του Δάσους Συγγρού, με το οποίο συνορεύει.

ΗΠΑ

Καμπάνια του Sierra Club

Η κάμερα πλανάται πάνω από βουνά, λίμνες και ποτάμια. «Αυτό το καλοκαίρι μπορεί να έχετε παρέα στις διακοπές σας», λέει μια φωνή. «Κι αυτό γιατί η κυβέρνηση Μπους επιτρέπει στις βιομηχανίες να πάνε όπου κι εσείς θέλετε να πάτε». Ξαφνικά, κεφαλάκια στελεχών πολυεθνικών εταιρειών «πετάγονται» πίσω από τους θάμνους, οργώνουν τις θάλασσες και τα δάση. Για μία εβδομάδα, αυτή η διαφήμιση του Sierra Club, της περιβαλλοντικής οργάνωσης-μύθου των ΗΠΑ, μεταδιδόταν με μεγάλη συχνότητα από 26 τηλεοπτικά δίκτυα της Φλόριντα, του Μίσιγκαν, της Νεβάδα, της Πενσιλβάνια, του Νιου Χάμσαϊρ και του Γουισκόνσιν. «Τηλεφωνήστε στον πρόεδρο. Πείτε του να προστατεύσει τις ακτές, τις λίμνες και τα δάση μας», έλεγε κλείνοντας. Πρόκειται για άλλη μια κατά μέτωπον «επίθεση» του Sierra Club στην «περιβαλλοντική» πολιτική της κυβέρνησης Μπους.

ΤΑΪΛΑΝΔΗ

Νόμοι για το σκυλίσιο κρέας

Η Ταϊλάνδη προωθεί νόμο για τον έλεγχο του εμπορίου σκυλίσιου κρέατος. Με τον νέο νόμο, δεν πρόκειται να απαγορευθεί το εμπόριο του κρέατος σκύλου, απλώς θα χρειάζεται πλέον άδεια για τη σφαγή και τη μεταφορά του. Κύριος στόχος του νόμου είναι ο περιορισμός των ασθενειών που μεταδίδονται με το κρέας. Για ολόκληρες γενιές Ταϊλανδών, το σκυλίσιο κρέας θεωρείται εξαιρετικό έδεσμα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις φιλοζωικών οργανώσεων, στις φάρμες της Ταϊλάνδης σφάζονται τουλάχιστον 500 σκυλιά την εβδομάδα.

ΤΕΕ ΘΡΑΚΗΣ

Κίνδυνοι από χρυσωρυχείο

Την απόρριψη των περιβαλλοντικών όρων της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που εκπόνησε η εταιρεία «Χρυσωρυχεία Θράκης ΑΜΒΕ», προκειμένου να προχωρήσει στην εκμετάλλευση κοιτασμάτων χρυσού στο Πέραμα Θράκης, αποφάσισε το τοπικό τμήμα του Τεχνικού Επαγγελματικού Επιμελητηρίου. Οπως επισημαίνει το ΤΕΕ, η διάλυση του χρυσού γίνεται με υδατικό διάλυμα κυανούχου νατρίου. Ο χρυσός ανακτάται με συνεχείς χημικές αντιδράσεις, ενώ οι κυανιούχες-κυανικές ενώσεις, που είναι ιδιαίτερα τοξικές, καθώς και διάφορα πρόσμικτα συστατικά, που μερικές φορές μπορεί να είναι βαρέα μέταλλα, απορρίπτονται στην ατμόσφαιρα. Σύμφωνα με το ΤΕΕ Θράκης, η μόνιμη δράση ενός τέτοιου επενδυτικού προγράμματος εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους ρύπανσης, ενώ υπάρχει και η πιθανότητα ατυχήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή