Ανησυχία για το μπαράζ πυρκαγιών στην Αττική

Ανησυχία για το μπαράζ πυρκαγιών στην Αττική

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν από την αρχή του καλοκαιριού σε ολόκληρη τη χώρα, σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους των τελευταίων ημερών δημιούργησαν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ και έθεσαν σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Ηλεία, Αττική, Αλεξανδρούπολη, Κόρινθος, Ρέθυμνο, Χανιά βρέθηκαν την περασμένη εβδομάδα σε πύρινο κλοιό ξυπνώντας μνήμες παλαιότερων ετών, όταν η χώρα στο τέλος κάθε καλοκαιριού μετρούσε πληγές μέσα σε στάχτες και αποκαΐδια.

Οι φλόγες, στις περισσότερες περιπτώσεις και χάρη στην έγκαιρη και αποτελεσματική επέμβαση της Πυροσβεστικής, τέθηκαν γρήγορα υπό έλεγχο, δίχως να προκαλέσουν σοβαρές καταστροφές. Εξαίρεση αποτελεί η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το βράδυ της Δευτέρας σε δασική περιοχή του Νομού Ηλείας, η οποία λόγω των ισχυρών ανέμων, της ιδιομορφίας του εδάφους, αλλά και της απουσίας εναέριων μέσων κατάσβεσης (δεν πετούν κατά τη διάρκεια της νύχτας) πήρε διαστάσεις μετατρέποντας σε στάχτη 1.000 στρέμματα δάσους. Ανάλογη ήταν και η εξέλιξη της πυρκαγιάς που ξέσπασε την περασμένη Τετάρτη στον Νομό Ρέθυμνου, όπου στάχτη έγιναν 4.000 στρέμματα με ελαιόδεντρα, ενώ προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές σε θερμοκήπια και στάβλους.

«Για την ώρα πάμε καλά»

Αν και βρισκόμαστε στη μέση του καλοκαιριού και τα όποια συμπεράσματα μπορούν να αποδειχτούν πρόωρα, η πρώτη πρόβλεψη για τη φετινή «μάχη της πυρόσβεσης» είναι ενθαρρυντική. «H περσινή χρονιά δεν ενδείκνυται για σύγκρισεις, καθώς ο καιρός ήταν σύμμαχός μας. Φέτος όμως τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά καθώς σημειώνονται υψηλές θερμοκρασίες, δεν βρέχει σχεδόν καθόλου ενώ τελευταία πνέουν ισχυροί άνεμοι σε όλη την επικράτεια. H μέχρι στιγμής εικόνα πάντως είναι ότι πάμε καλά» λέει στην «K» ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Παναγιώτης Φούρλας.

Με αφορμή, πάντως, τις αλλεπάλληλες πυρκαγιές που ξέσπασαν ταυτόχρονα και σε ακτίνα λίγων χιλιομέτρων, το μεσημέρι της περασμένης Δευτέρας (Αγ. Μαρίνα Κορωπίου, Αλυκές Αναβύσσου, Πάτημα Καλυβίων), ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος δεν έκρυψε την ανησυχία και την απορία του για τα γεγονότα. «Οταν βλέπουμε μέσα σε διάστημα μιας ώρας να εκδηλώνονται τρεις πυρκαγιές σε μικρή απόσταση μεταξύ τους τότε κάτι δεν πάει καλά. Το ίδιο συνέβη και στον Πύργο όταν στις 2.30 το πρωί και ενώ είχαμε συγκεντρώσει στην περιοχή όλες τις δυνάμεις μας, ξέσπασε φωτιά στη Βλαχοκερασιά, σε τρία διαφορετικά σημεία. Τα γεγονότα αυτά μας προβληματίζουν».

Μειώθηκαν

οι καταστροφές

Αποτελεί, ωστόσο, κοινή διαπίστωση ότι ο αριθμός των καταστροφικών πυρκαγιών έχει τα τελευταία χρόνια μειωθεί αισθητά. H καλύτερη οργάνωση της Πυροσβεστικής, τα σύγχρονα μέσα δασοπυρόσβεσης, αλλά και η συμβολή φορέων όπως οι νομαρχίες και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας φαίνεται να αποδίδει καρπούς. «Στην Πυροσβεστική έχουμε υιοθετήσει το δόγμα της άμεσης και μαζικής επέμβασης και συνήθως καταφέρνουμε να καταστείλουμε τη φωτιά εν τη γεννέσει της. Εξάλλου, σε καθημερινή βάση εκδηλώνονται από 50 έως 80 φωτιές σε ολόκληρη την Ελλάδα, το μεγαλύτερο ποσοστό των οποίων αντιμετωπίζεται άμεσα και αποτελεσματικά», εξηγεί ο κ. Φούρλας.

Τις ημέρες όπου ο δείκτης κινδύνου με βάση τις ανακοινώσεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας είναι υψηλός, οι πυροσβεστικές δυνάμεις αυξάνουν τον βαθμό διασποράς τους, ενώ επίγεια και εναέρια μέσα επιστρατεύονται στον αγώνα της πρόληψης. «Οταν υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς, στέλνουμε τις δυνάμεις σε διάφορα σημεία, ώστε σε περίπτωση φωτιάς να μπορούν να σπεύσουν δίχως μεγάλη καθυστέρηση. Εξάλλου, όταν χρειάζεται, τα νομαρχιακά συμβούλια μας δίνουν εξουσιοδότηση να αποκλείσουμε δρόμους, ακόμη και ολόκληρες περιοχές», λέει σχετικά ο κ. Φούρλας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή