Αγονη και άνυδρη γραμμή

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κάποια νησιά οι κάτοικοι δεν κάνουν δεήσεις για να βρέξει, αλλά για να φτάσει στην ώρα της η υδροφόρα που φέρνει νερό από το Λαύριο.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Ηρακλειάς. Οπως λέει στην «K» ο πρόεδρος της κοινότητας, κ. Φάνης Γαβαλάς, στο χωριό Παναγιά που έχει φυσική πηγή, το νερό έχει εξασφαλιστεί λόγω των βροχοπτώσεων των προηγούμενων μηνών, «αλλά το υπόλοιπο νησί υποφέρει». «Εξαρτώμαστε από τις υδροφόρες. Ωστόσο, αυτό μας περιορίζει. O εφοπλιστής που εξυπηρετεί, εκτός από τις Μικρές Κυκλάδες, τη Σίκινο, τη Φολέγανδρο και την Κίμωλο, μας λέει «θα έρθω όταν τα αποθέματά σας έχουν πέσει στα 1.000 κυβικά». Οταν όμως πέσουν τα αποθέματα σε αυτό το επίπεδο, το πλοίο θα κάνει 3-4 μέρες να έρθει και μέχρι τότε θα έχουμε «στεγνώσει» στην κυριολεξία». Σύμφωνα με τον κ. Γαβαλά, η κοινότητα είχε ζητήσει την κατασκευή λιμνοδεξαμενής, αλλά… κρίθηκε ότι το νησί θα πρέπει να υδροδοτείται από υδροφόρα πλοία. «Εχουμε δυσκολίες. Μόνο αν γίνουν μεγάλα έργα θα λυθεί το πρόβλημα».

Η Φολέγανδρος ζει ακόμη ένα άνυδρο καλοκαίρι. «Οι γεωτρήσεις δεν φτάνουν, δύο φορές την εβδομάδα έρχεται πλοίο και μας φέρνει νερό», λέει ο πρόεδρος της κοινότητας κ. Λευτέρης Βένιος. «Εδώ και χρόνια λέμε ότι δεν είναι λύση αυτό. Αν μη τι άλλο, είναι πολύ δαπανηρό για το κράτος. Πού θα πάει αυτό; Με την αύξηση των τουριστών, σε λίγα χρόνια θα πρέπει να έρχεται ένα πλοίο την ημέρα. Χρειάζεται μακροπρόθεσμος σχεδιασμός».

Σύμφωνα με τον κ. Βένιο, ούτε η κατασκευή φραγμάτων αποτελεί λύση. «Δεν μπορείς να λύνεις ένα πρόβλημα υπολογίζοντας στη βοήθεια του Θεού! Μόνο μια μονάδα αφαλάτωσης θα ήταν πραγματική βοήθεια». Ευτυχώς, το δίκτυο ύδρευσης της Φολεγάνδρου είναι σχετικά καινούργιο, «εκτός από ορισμένα κομμάτια που χρειάζονται αντικατάσταση».

Καταστράφηκε το δίκτυο

Στην Κάσο, το όμορφο νησί των Δωδεκανήσων, οι πλημμύρες του χειμώνα κατέστρεψαν ένα μεγάλο κομμάτι του υπόγειου δικτύου, το οποίο είχε πληγεί το 1994 και ακόμη δεν είχε αντικατασταθεί. Μέχρι σήμερα, οι οικισμοί εξυπηρετούνται από υπέργειους σωλήνες ύδρευσης. Πάντως, όπως επισημαίνει μιλώντας στην «K» ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου της Κάσου, κ. Νικήτας Βρεττός, «το νησί έχει νερό, χάρη στις γεωτρήσεις που έγιναν πριν από 20 χρόνια βάσει μελετών του υδρολόγου Πιερ Μοντέν».

Στα «τυχερά» νησιά περιλαμβάνονται η Τήλος και η Ανάφη. Στην Τήλο, οι φυσικές πηγές, σε συνδυασμό με τη λιμνοδεξαμενή, έχουν υπερκαλύψει τις ανάγκες του νησιού, ενώ και η Ανάφη εξυπηρετείται από ιδίους πόρους.

Πρόβλημα ποιότητας και όχι ποσότητας νερού αντιμετωπίζει η Αστυπάλαια λόγω πεπαλαιωμένων δικτύων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή