Οπου υπάρχουν έργα, έχουν και νερό

Οπου υπάρχουν έργα, έχουν και νερό

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσα από τα νησιά των Κυκλάδων διαθέτουν έργα, δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα υδροδότησης. Ομως κάποια από αυτά εξακολουθούν να έχουν προβλήματα ποιότητας νερού.

Στην Ιο, τον Ιανουάριο έβρεξε πολύ. Αλλά ο υδροφόρος ορίζοντας έμεινε στα ίδια επίπεδα. «Είχαμε τις μεγαλύτερες βροχοπτώσεις των τελευταίων εκατό χρόνων, αλλά τα νερά δεν συγκρατήθηκαν όσο θα θέλαμε», λέει ο δήμαρχος Ιου κ. Γ. Πουσσαίος. «H λιμνοδεξαμενή που έχουμε γέμισε, γι’ αυτό προτείνουμε την κατασκευή δεύτερης. H ζήτηση αυξάνεται ραγδαία και χρειαζόμαστε επιπρόσθετα έργα, όπως μια δεύτερη μονάδα αφαλάτωσης».

Η Τήνος έχει πρόβλημα νερού, μολονότι οι βροχές «τόνωσαν» τις πηγές και η μονάδα αφαλάτωσης δουλεύει. H πολύπαθη υδατοδεξαμενή του Λιβαδά δεν βρίσκεται σε λειτουργία, αφού από κατασκευαστικό λάθος, εκεί κατέληγαν τα… λύματα των γύρω περιοχών. Σύμφωνα με το νέο δήμαρχο Τήνου κ. Κων. Αθηναίο, γίνεται μελέτη για την αφαίρεση των λυμάτων. Εως το 2005 επίσης υπολογίζεται να ολοκληρωθεί και η κατασκευή φράγματος.

Η Κύθνος αντιμετωπίζει πρόβλημα ποιότητας νερού, όχι εξαιτίας υφαλμύρωσής του, αλλά λόγω ιδιαιτεροτήτων του υπεδάφους που περιέχει σιδηρούχα και φθειούχα άλατα. «Το νερό μας δεν είναι πόσιμο», λέει ο δήμαρχος Κύθνου κ. Γ. Μαρτίνος. «Το πρόβλημα θα λυνόταν με μονάδα αφαλάτωσης των πηγών μας. Χρειαζόμαστε επίσης φράγματα».

Η Πάρος και η Νάξος έχουν φέτος πρωτοφανή αποθέματα νερού, αφού οι λιμνοδεξαμενές και τα φράγματα «δούλεψαν». «Ακόμα «κατεβάζουν» νερό τα ποτάμια μας», λέει ο δήμαρχος Πάρου κ. Κώστας Αργουζής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή