Προβληματισμός για τις βόμβες

Προβληματισμός για τις βόμβες

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H εξάρθρωση της «17 Νοέμβρη», οι συλλήψεις των μελών του ΕΛΑ και οι προσπάθειες για το «ξεσκέπασμα» μικρότερων, περιφερειακών οργανώσεων αποτέλεσαν ισχυρό πλήγμα στον ευρύτερο αντιεξουσιαστικό χώρο, ο οποίος έδειχνε «μουδιασμένος» για ένα χρόνο.

Από το περασμένο καλοκαίρι, οι επικεφαλής της αστυνομίας έλεγαν χαρακτηριστικά ότι «είναι ευκαιρία τώρα που αρχίσαμε, να φθάσουμε μέχρι το τέλος, στις μικρότερες ομάδες, εκείνους που εξαντλούν τη δράση τους στο να καίνε αυτοκίνητα». Με αφετηρία, λοιπόν, το νέο δόγμα που συμπυκνώνει το νόημά του στο σύνθημα «τέτοιου είδους ενέργειες δεν γίνονται πλέον ανεκτές», η αστυνομία άσκησε ασφυκτική πίεση σε ολόκληρο τον χώρο όπου κινούνται αυτές οι ομάδε. Σύμμαχος σε αυτήν την προσπάθεια, τα νέα ήθη που έφερε ο νόμος για το οργανωμένο έγκλημα και την τρομοκρατία, βάση του οποίου οι κατηγορίες για ενέργειες όπως τοποθέτηση εμπρηστικών ή αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών, θεωρούνται πλέον πολύ πιο σοβαρές, διώκονται σε βαθμό κακουργήματος και επισύρουν πολύ αυστηρότερες ποινές σε σχέση με το προηγούμενο νομικό καθεστώς.

«Επαναστατικοί Πυρήνες»

Τελευταία πάντως, ο προβληματισμός επέστρεψε στις τάξεις των αρχών ασφαλείας, καθώς φαίνεται να επιβεβαιώνονται οι φόβοι ότι η κορύφωση της δίκης της «17N» θα ενεργοποιούσε τα αντανακλαστικά του χώρου, ένα κομμάτι του οποίου σήμερα προσπαθεί να κάνει πάλι αισθητή την παρουσία του. Σε αυτό το πλαίσιο φαίνεται να εντάσσονται η τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στα γραφεία της ασφαλιστικής εταιρείας Alico, η επίθεση με βόμβες μολότοφ στην Εμπορική Τράπεζα που βρίσκεται στον Λόφο Αξιωματικών και ο εμπρησμός περιπολικού έξω από τα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων. Οι δύο πρώτες ενέργειες μάλιστα φαίνεται να συνδέονται εμμέσως με τους «Επαναστατικούς Πυρήνες». Αν και κανείς δεν ανέλαβε την ευθύνη για την τοποθέτηση βόμβας στα γραφεία της Alico, η συνδεσμολογία της βόμβας παραπέμπει στη συγκεκριμένη οργάνωση, ενώ άγνωστος μετά την επίθεση στο υποκατάστημα της Εμπορικής Τράπεζας τηλεφώνησε στον τηλεοπτικό σταθμό Alter και ανέλαβε την ευθύνη για λογαριασμό της συγκεκριμένης οργάνωσης. Φυσικά, οι αξιωματικοί της αστυνομίας δεν βιάζονται να καταλήξουν σε συμπεράσματα και εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα. Ομως δεν είναι ίσως τυχαίο το γεγονός ότι η ρίψη των μολότοφ σημειώθηκε λίγες ώρες μετά την απολογία του Δ. Κουφοντίνα. Τέλος, σε ό,τι έχει να κάνει με τη φωτιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής σε περιπολικό της αστυνομίας, οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για εμπρησμό, δίχως όμως να αποκλείονται και άλλα ενδεχόμενα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή