Πρόστιμα για χρήση φυτοφαρμάκων

Πρόστιμα για χρήση φυτοφαρμάκων

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υψηλά χρηματικά πρόστιμα επέβαλε το υπουργείο Γεωργίας για παράνομη εμπορία και χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, σε μια προσπάθεια να περιορίσει την αλόγιστη χρήση τους. Ομως τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων που συχνά βρίσκονται σε φρούτα και λαχανικά, αλλά και οι τεράστιες ποσότητες λιπασμάτων που χρησιμοποιούνται φανερώνουν ότι παραγωγοί, αλλά και γεωπόνοι δεν έχουν συνειδητοποιήσει τα προβλήματα που αυτά δημιουργούν στην υγεία και το περιβάλλον.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Γεωργίας κ. Βαγγέλη Αργύρη, η περίοδος της «ανοχής» πέρασε και στο εξής θα επιβάλλονται αυστηρά πρόστιμα και θα ασκούνται ποινικές διώξεις σε όσους παρανομούν. Τα πρόστιμα ύψους 3.000 έως και 20.000 ευρώ επιβλήθηκαν σε δεκατρείς επιχειρήσεις εισαγωγής φρούτων και λαχανικών, φυτώρια και παραγωγούς. Για παράνομη εμπορία γεωργικών φαρμάκων επιβλήθηκε πρόστιμο στον κ. Π. Ντζούρβα, γεωπόνο και την κ. Παν. Προμπονά, ιδιοκτήτρια φυτωρίου, ενώ για παράνομη εμπορία λιπασμάτων στις εταιρείες των κ. Ευθ. Γκούνη, Ζ. Ζωγόπουλο, Αθαν. Τζαμάκο και Ευαγγ. Μηλιώνη. Σημειώνεται ότι η διάθεση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων προϋποθέτει την αντίστοιχη άδεια εφόσον πρόκειται για προϊόντα που δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται χωρίς έλεγχο.

Πρόστιμο επιβλήθηκε επίσης στην κ. Μ. Ξεκούκη, τον κ. Ιωάνν. Μαρίνη και τον κ. Εμμ. Βιτζηλαίο για παράνομη χρήση φυτοφαρμάκων, εφόσον στα φρούτα και λαχανικά που παρήγαν βρέθηκαν υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Η ανεύρεση υπολειμμάτων σημαίνει ότι κατά τη χρήση των φυτοφαρμάκων δεν τηρήθηκαν οι οδηγίες χρήσης, που επιβάλλουν συγκεκριμένη ποσότητα, αλλά και ελάχιστο χρόνο αναμονής μετά τον ψεκασμό έως ότου συλλεγεί το φρούτο ή το λαχανικό. Οπως είχε επισημάνει στην «Κ» ο καθηγητής του τμήματος Επιστημών και Τεχνολογίας Τροφίμων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Π. Αθανασόπουλος, οι παραγωγοί δεν τηρούν τον χρόνο αναμονής νομίζοντας ότι έως ότου το προϊόν φτάσει στον καταναλωτή, το φυτοφάρμακο θα έχει αποικοδομηθεί. Ομως ενώ ο ήλιος βοηθά στην αποικοδόμηση του φυτοφαρμάκου, στο ψυγείο όπου φυλάσσονται μετά τη συγκομιδή φρούτα και λαχανικά τα φυτοφάρμακα «διατηρούνται» για χρονικό διάστημα έως και 6 φορές μεγαλύτερο.

Τέλος, πρόστιμα θα επιβληθούν στις εταιρείες εισαγωγής ΜΑΡΙΑ ΑΒΕΕ, ΝΕΦΕΛΗ ΦΡΟΥΙΤ Α.Ε., SUPER FRUIT, και ΞΑΝΘΕΙΑ ΦΡΟΥΤ Α.Ε. για εισαγωγή φυτικών προϊόντων που φέρουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή