Οι τράτες του Αιγαίου «κόβουν» το ηλεκτρικό

Οι τράτες του Αιγαίου «κόβουν» το ηλεκτρικό

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βαθιά ανάσα για κατοίκους και παραθεριστές, αφού ηλεκτροδοτήθηκε αργά χθες το απόγευμα η Κάσος, το νησί της Δωδεκανήσου που είχε μείνει χωρίς ηλεκτροδότηση από το βράδυ της Παρασκευής λόγω βλάβης στο υποθαλάσσιο καλώδιο της ΔΕΗ, μέσω του οποίου διοχετεύεται ρεύμα από τη γειτονική Κάρπαθο. Αν και τα προβλήματα στον όμορφο τόπο δεν είναι καινούργια, εν τούτοις για πρώτη φορά η διακοπή διήρκεσε τόσες ημέρες, με αποτέλεσμα να βυθίσει σε απόγνωση τους κατοίκους και τους επαγγελματίες του νησιού και να τρέψει σε φυγή τους περισσότερους επισκέπτες H βλάβη αποκαταστάθηκε με τη μεταφορά ηλεκτρογεννητριών με το πλοίο «Βιτσέντζος Κορνάρος», αφού οι προσπάθειες προσέγγισης αρματαγωγού του Πολεμικού Ναυτικού απέβησαν άκαρπες λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Το γεγονός επιβεβαίωσε και ο υφυπουργός Αμυνας Λάζαρος Λωτίδης, ο οποίος έκανε λόγο για «εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες, που ακύρωσαν κάθε προσπάθεια των ανδρών του Πολεμικού Ναυτικού».

Ενημέρωση αρμοδίων

Οι κάτοικοι του νησιού, που έζησαν όλες αυτές τις ημέρες σε άθλιες συνθήκες και είδαν αγαθά και εμπορεύματά τους να χάνονται, υποστηρίζουν ότι «η δημοτική αρχή του νησιού είχε ενημερώσει με σχετικά έγγραφά της εδώ και πολύ καιρό τους αρμοδίους για τους κινδύνους από πιθανά προβλήματα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης του νησιού, αλλά κανείς δεν έδωσε σημασία στο πρόβλημά τους». O νομάρχης Δωδεκανήσου Γιάννης Μαχαιρίδης υποστηρίζει, μιλώντας στην «K», ότι «το νησί από το 1984, όταν συνδέθηκε με διπλό υποθαλάσσιο καλώδιο με το εργοστάσιο της ΔΕΗ στην Κάρπαθο, δεν αντιμετώπιζε ιδιαίτερα προβλήματα ηλεκτροδότησης. Οταν παρουσιάζονταν κάποια προβλήματα λύνονταν σχετικά γρήγορα και ανώδυνα, αφού το δίκτυο διέθετε δύο καλώδια, ένα κανονικό και ένα εφεδρικό. Την Παρασκευή όμως, υπό αδιευκρίνιστες μέχρι σήμερα συνθήκες -είτε από συρόμενο αντικείμενο είτε λόγω της αποσταθεροποίησης των ποντισμένων καλωδίων- κόπηκαν ταυτοχρόνως και τα δύο καλώδια τροφοδοσίας ».

H ΔΕΗ

Ομως, «όσα ξέρει ο νοικοκύρης δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος» και στην περίπτωση της Κάσου επιβεβαιώνεται πλήρως. H ΔΕΗ, λοιπόν, γνώριζε πολύ καλά ότι το νησί έχει πρόβλημα, όταν παρουσιάστηκε η πρώτη βλάβη την Τετάρτη 2 Ιουλίου. Οπως είπε στην «K» ο γενικός διευθυντής διανομής της εταιρείας κ. Νίκος Γκαγκαουδάκης, αμέσως έσπευσαν τα συνεργεία με ειδικά μηχανήματα προκειμένου να βρεθεί το σημείο του προβλήματος. Ολο αυτό το διάστημα όμως το νησί είχε κανονική τροφοδοσία από το εφεδρικό καλώδιο. Το «ευπαθές» σημείο του δικτύου εντοπίστηκε και προγραμματίστηκε η αποκατάστασή του. Οι εργασίες άρχισαν, αλλά γρήγορα διεκόπησαν λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή και εμπόδιζαν τους δύτες να εργαστούν.

Ετσι, την περασμένη Παρασκευή λίγο μετά τις 9 μ.μ. παρουσιάστηκε βλάβη και στο εφεδρικό καλώδιο, στο ίδιο σημείο περίπου όπου είχε παρουσιαστεί το πρόβλημα και του άλλου καλωδίου, με αποτέλεσμα να βυθιστεί το νησί στο σκοτάδι. Οι δύτες επιχείρησαν να κατέβουν και να συνεχίσουν τις εργασίες τους αλλά κατέστη αδύνατο λόγω των καιρικών συνθηκών. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία 20 χρόνια που το νησί ηλεκτροδοτείται από την Κάρπαθο έχουν σημειωθεί πέντε βλάβες στα ποντισμένα καλώδια και ουδέποτε ταυτόχρονα και στα δύο.

«Το κυριότερο πρόβλημα στο δίκτυο του Αιγαίου», υπογραμμίζει στην «K» ο κ. Γκαγκαουδάκης, «είναι οι ζημιές που προκαλούν οι άγκυρες των πλοίων και οι τράτες. Αν και στους ναυτικούς χάρτες υπάρχουν ενδείξεις για τη διαδρομή του δικτύου, εν τούτοις παρουσιάζονται προβλήματα. Αλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι όταν ανασύρθηκε από τον βυθό το καλώδιο της Κάσου, που κατεστράφη στις 2 Ιουλίου, βρέθηκαν πάνω του απομεινάρια από δίχτυα».

«Ξηλώθηκε» το καλώδιο, προβλήματα στα κινητά

Η εργολαβία που εξελίσσεται στη γέφυρα της Αγίας Παρασκευής έγινε χθες το μεσημέρι το «γεφύρι της Αρτας» για την κινητή τηλεφωνία και ειδικότερα για χιλιάδες συνδρομητές της Vodafone-Ρanafoπου βρέθηκαν αιφνιδίως σε καθεστώς black-out. Για δύο και πλέον ώρες, από τις 12 το μεσημέρι, δεκάδες σταθμοί βάσης της Vodafone «βουβάθηκαν», καθώς η τηλεπικοινωνιακή κίνηση έπαψε να διοχετεύεται. Από σπουδή ή από απροσεξία κατά τη διάρκεια έργων στη γέφυρα της Αγίας Παρασκευής «πληγώθηκε» το καλώδιο οπτικών ινών της Vodafone και ως εκ τούτου ήταν αδύνατη η διεκπεραίωση των κλήσεων σε μια ακτίνα που άρχιζε από την Παλλήνη και έφθανε έως και την οδό Πειραιώς. Μεγάλοι εταιρικοί πελάτες της Vodafone, αλλά και απλοί συνδρομητές κατέκλυσαν με τις διαμαρτυρίες τους το κέντρο εξυπηρέτησης της εταιρείας, η οποία, στο μεταξύ, είχε κινητοποιηθεί για την αποκατάσταση της βλάβης στο δίκτυο οπτικών ινών. Υπεύθυνοι της Vodafone ενημέρωσαν ότι η βλάβη αποκαταστάθηκε λίγο πριν από τις 2 το μεσημέρι, όμως εκατοντάδες χιλιάδες κλήσεις «χάθηκαν» και μεγάλος αριθμός συνδρομητών εξακολουθούσε αργά χθες το απόγευμα να έχει προβλήματα επικοινωνίας, καθώς ο αυτόματος τηλεφωνητής ή θεωρούσε ανύπαρκτο τον αριθμό του καλουμένου ή μετέδιδε ότι «η κλήση σας προωθείται».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή