H B. Παπανδρέου υπενθύμισε το τελεσίγραφο για τις χωματερές

H B. Παπανδρέου υπενθύμισε το τελεσίγραφο για τις χωματερές

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγες ημέρες μετά τη νέα παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις παράνομες χωματερές, η υπουργός Περιβάλλοντος διαμήνυσε στις δημοτικές αρχές ότι η απροθυμία τους να χωροθετήσουν χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων «θα ξεπερασθεί μέσω των περιφερειών».

Σε χθεσινή σύσκεψη με τους περιφερειάρχες της χώρας, η κ. Βάσω Παπανδρέου υποστήριξε ότι «μέχρι το 2007 θα έχουν εξαλειφθεί όλες οι παράνομες χωματερές», κάλεσε ωστόσο τους τοπικούς άρχοντες να υποβάλουν εγκαίρως τα σχέδιά τους προκειμένου να υπαχθούν στα προγράμματα του Ταμείου Συνοχής. Αλλωστε, υπό την ίδια χρονική πίεση τελεί και η προωθούμενη χωροθέτηση των XYTA στην Αττική, καθώς εντός του Αυγούστου θα πρέπει να έχουν, και τυπικά, ολοκληρωθεί οι απαιτούμενες μελέτες ώστε τα έργα να υπαχθούν στο Ταμείο Συνοχής. Πάντως, η υπουργός επανέλαβε την εκτίμησή της για «ανοχή της ελληνικής κοινωνίας στις παράνομες χωματερές», υπογραμμίζοντας ότι «δεν μπορεί να συνεχισθεί αυτό το αίσχος, που επιβαρύνει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία». Ταυτόχρονα, αναγνώρισε ότι θα πρέπει να προωθηθούν ταχύτατα οι βιολογικοί καθαρισμοί (πολλοί εκ των οποίων λειτουργούν ελλειμματικά, προκαλώντας τις αντιδράσεις της E.E. όπως στην περίπτωση της Ψυττάλειας).

Τη συνάντηση της υπουργού με τους περιφερειάρχες, πέραν της διαχείρισης των απορριμμάτων, απασχόλησε και η προωθούμενη μεταρρύθμιση στους τομείς της χωροταξίας και της πολεοδομίας. H κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για τα προωθούμενα περιφερειακά χωροταξικά σχέδια αλλά και την ανάγκη «απλούστευσης των διαδικασιών χωροθέτησης και πολεοδόμησης περιοχών ώστε να αντιμετωπισθεί η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με την αυθαίρετη δόμηση». Από την ταχεία ολοκλήρωση των πολεοδομικών μελετών, άλλωστε, συναρτά η ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ την πρώτη φάση νομιμοποίησης των αυθαιρέτων στη χώρα. Σε δηλώσεις της, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, πάντως η κ. Παπανδρέου παρέπεμψε τις σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες, το «πολεοδομικό-χωροταξικό πακέτο», για τον Σεπτέμβριο. Μεταξύ άλλων, θα προβλέπει αλλαγή της διαδικασίας έκδοσης των οικοδομικών αδειών (σ.σ. με ευθύνη του μηχανικού) αλλά και διαφοροποίηση των προστίμων για τα παράνομα κτίσματα (ανάλογα με την κατηγορία του ακινήτου, την οικονομική κατάσταση του ιδιοκτήτη, το είδος της παρανομίας).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή