Νέα στέγη για τη Βιβλιοθήκη

Νέα στέγη για τη Βιβλιοθήκη

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγαλεπήβολα σχέδια για την Εθνική Βιβλιοθήκη ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας μετά την παραχώρηση από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας του στρατοπέδου Πλέσσα, στη λεωφόρο Μεσογείων, όπου πρόκειται να στεγαστεί στο νέο κτίριο. Την καταλληλότητα της επιλογής του χώρου υπογράμμισε χθες ο υπουργός Παιδείας κ. Π. Ευθυμίου τονίζοντας ότι «το στρατόπεδο Πλέσσα επιτρέπει την ανοικοδόμηση ενός κτιρίου 18.000 τετραγωνικών μέτρων, ικανού για να καλύψει τις ανάγκες της Βιβλιοθήκης και για να της προσδώσει έναν περισσότερο πρωταγωνιστικό ρόλο στον χώρο του πολιτισμού».

Στόχος είναι η Νέα Εθνική Βιβλιοθήκη να αναπτύξει ευρύτερα τις λειτουργίες της και να παρουσιάσει το έργο που έχει κάνει σε επίπεδο αυτοματοποιήσεων, ψηφιοποιήσεων, παραγωγής της Εθνικής Βιβλιογραφίας και εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών της, έργο που κόστισε περίπου τέσσερα εκατομμύρια ευρώ.

Η επιλογή της χωροθέτησης της νέας βιβλιοθήκης στο στρατόπεδο Πλέσσα είναι μάλλον λειτουργική, καθώς βρίσκεται κοντά στους σταθμούς του μετρό, σε συγκοινωνίες που μπορούν να εξυπηρετήσουν τους ερευνητές, αλλά και κάθε πολίτη, είναι ακόμη κοντά στο πανεπιστήμιο και σε ερευνητικά κέντρα που βρίσκονται σε όμορες περιοχές. Παράλληλα θα εξακολουθήσει να λειτουργεί και το παλαιό κτίριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης, όπου συνεχίζονται οι εργασίες αναστήλωσης. «H καρδιά της Βιβλιοθήκης, ακόμη και μετά τη μεταστέγασή της θα εξακολουθεί να χτυπάεει στο κέντρο της πόλης, στο ιστορικό μνημειακό της κτίριο», δήλωσε ο κ. Ευθυμίου. Το υπάρχον κτίριο θα εξακολουθει να λειτουργεί ως έδρα της Βιβλιοθήκης, στην οποία θα φιλοξενούνται τα χειρόγραφα και οι μουσειακές συλλογές της, καθώς επίσης και θεματικές εκθέσεις των κειμηλίων της. Το αναγνωστήριο θα παραμείνει ανοιχτό για το κοινό και θα παρέχει ηλεκτρονική σύνδεση με το νέο κτίριο, το οποίο θα αποτελέσει αντικείμενο διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού. Το έργο αποκατάστασης της παλαιάς Βιβλιοθήκης, η πρώτη φάση του οποίου αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2004, έχει αναλάβει ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων. Σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, ο ΟΣΚ πρόκειται επίσης να παραδώσει το έργο του κτιρίου των Γενικών Αρχείων του κράτους, ενώ θα αναλάβει και τη διαχείριση του νέου κτιρίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Σήμερα στην Ελλάδα λειτουργούν 46 δημόσιες βιβλιοθήκες, ενώ 32 κινητές βιλβιοθήκες παρέχουν υπηρεσίες σε περίπου χίλια απομακρυσμένα χωριά και σχολεία. Απώτερος στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι η αναβάθμιση όλων των βιβλιοθηκών, ώστε να ενταχθούν στο σύγχρονο μηχανισμό πληροφόρησης έχοντας ως «καθοδηγητή» σε θέματα βιβλιογραφίας και συντήρησης την Εθνική Βιβλιοθήκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή