Διελκυστίνδα για τη νέα πλατεία Εξαρχείων

Διελκυστίνδα για τη νέα πλατεία Εξαρχείων

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη διακριτική πλην συνεχή παρουσία των MAT, κάτοικοι της περιοχής των Εξαρχείων εξέφρασαν εκ νέου χθες τη διαφωνία τους για την προωθούμενη ανάπλαση της πλατείας.

Μέσα στο γεμάτο σίδερα και υλικά οικοδομών χώρο της άλλοτε πλατείας, οι εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας Ενάντια στην Ανάπλαση, ο συγγραφέας Δημήτρης Παπαχρήστος και η αναπλ. καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ Ελένη Πορτάλιου, υπογράμμισαν για άλλη μια φορά την αντίθεσή τους στο προωθούμενο έργο που «μετατρέπει την πλατεία σε όγκο τσιμέντου, με ελάχιστο πράσινο». Οι αιτιάσεις των κατοίκων για το έργο, που εντάσσεται στο πλαίσιο των «ολυμπιακών αναπλάσεων» δεν περιορίζονται στην αιφνιδιαστική και, χωρίς διαβούλευση, έναρξή του αλλά στην ίδια την ουσία του. Κατά τον κ. Δ. Παπαχρήστο, η νέα μορφή της πλατείας, όπως προτείνει η σχετική μελέτη αποτελεί έναν όγκο τσιμέντου με μοναδικό στόχο την οριοθέτηση των χώρων ανάπτυξης των τραπεζοκαθισμάτων των γύρω καταστημάτων. H «ανάπλασή» της δε δεν συνάδει όχι μόνον με τη λογική μιας πλατείας – χώρου ανάπαυσης, αλλά ούτε και με την ανακήρυξη της περιοχής ως διατηρητέες με παλαιότερους νόμους του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Κατά την κ. Πορτάλιου, δε, «το σχέδιο της πλατείας Εξαρχείων κατακερματίζει τον χώρο» (σ.σ. δημιουργούνται διαφορετικά επίπεδα), «αφαιρεί χώμα, εγκλωβίζει το πράσινο σε τόννους μπετόν, ορίζει εξαναγκαστικές χρήσεις (εμπορικές) και προσθέτει σκάλες παραβιάζοντας τα γεωμετρικά και φυσικά χαρακτηριστικά του χώρου». «Κυρίως, όμως, με την προωθούμενη ανάπλαση», επισημαίνουν τα μέλη της πρωτοβουλίας, «χάνεται η ιστορική συνέχεια και ο χαρακτήρας της πλατείας».

Τις προηγούμενες ημέρες, οι κινητοποιήσεις των κατοίκων πέτυχαν την αναστολή των εργασιών. Σήμερα το μεσημέρι αντιπροσωπεία τους θα έχει συνάντηση για το ζήτημα με στελέχη του ΥΠΕΧΩΔΕ, το οποίο δηλώνει πρόθυμο «να υιοθετήσει νέες προτάσεις». Από την πλευρά του, και ο Δήμος Αθηναίων βλέπει με θετικό μάτι προτάσεις που «θα απαλύνουν το πρόβλημα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή