Καλού κακού «φουλάρετε» τα ρεζερβουάρ σας

Καλού κακού «φουλάρετε» τα ρεζερβουάρ σας

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα πρώτα προβλήματα στην επαρκή τροφοδοσία των πρατηρίων με καύσιμα, άρχισαν ήδη να παρατηρούνται από χθες, πρώτη ημέρα της απεργίας διαρκείας που κήρυξε η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Βυτιοφόρων Αυτοκινητιστών Δημόσιας Χρήσης. Αν και μέχρι στιγμής οι ελλείψεις εντοπίζονται σε εκείνα τα πρατήρια που δεν είχαν αποθέματα, η παράταση της απεργίας αναμένεται ότι θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα, ιδιαίτερα στην περιφέρεια, όπου έχει μετακινηθεί μεγάλο μέρος του αστικού πληθυσμού, μετατοπίζοντας τα σημεία της ζήτησης.

Αιτία της απεργίας είναι, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των βυτιοφορέων, η μη καταβολή εκ μέρους των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών της συμφωνηθείσας πρόσθετης αμοιβής – απόρροια διαλόγου που διήρκησε επί έξι μήνες. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η αύξηση στο κόμιστρο που ζητούν οι βυτιοφορείς διαμορφώνεται στα δύο λεπτά ανά λίτρο ή στα 50 ευρώ ανά δρομολόγιο. Στην ανακοίνωση πάντως που εξέδωσαν χθες, γίνεται λόγος για αθέτηση των συμφωνηθέντων, από πλευράς των εμπλεκόμενων φορέων, φωτογραφίζοντας με αυτόν τον τρόπο και τα συναρμόδια υπουργεία και δη το υπουργείο Οικονομίας, που φέρεται ως αυτό που δεν συναινεί στην υπογραφή της σχετικής απόφασης για την ενεργοποίηση της συμφωνίας μεταξύ των δύο μερών. Από την πλευρά του υπουργείου Οικονομίας προβάλλεται το ενδεχόμενο μετακύλισης της πρόσθετης αμοιβής στα κόμιστρα, στην τιμή των καυσίμων και συνεπώς στον καταναλωτή, εξέλιξη που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή σε μια περίοδο, όπου παρατηρούνται φαινόμενα υπέρογκων αυξήσεων και γίνεται προσπάθεια συγκράτησης των τιμών. H επικύρωση άλλωστε της συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών με υπουργική απόφαση, προβάλλεται από την Ομοσπονδία των εκπροσώπων των βυτιοφόρων ως πρόφαση, προκειμένου οι ίδιες οι εταιρείες να αποφύγουν τον εσωτερικό ανταγωνισμό μεταξύ τους, κατοχυρώνοντας για τα μέλη τους την αποτροπή του αθέμιτου ανταγωνισμού. H εμπλοκή που σημειώθηκε στο θέμα της πρόσθετης αμοιβής, για την καταβολή της οποίας θα πρέπει να σημειωθεί ότι έχει συναινέσει ο Σύνδεσμος Εταιρειών Εμπορίας, έχει οδηγήσει στο πάγωμα της συμφωνίας και στον βαθμό που δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, τα προβλήματα στην τροφοδοσία, όπως εκτιμούν εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας των Βενζινοπωλών, θα γενικευθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αλλωστε οι εικόνες χθες στα πρατήρια ήταν ενδεικτικές του «πανικού» από μερίδα οδηγών οι οποίοι έσπευσαν να «φουλάρουν» το όχημά τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή