Τελευταίο μεροκάματο για 5 εργάτες

Τελευταίο μεροκάματο για 5 εργάτες

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εργατικές τραγωδίες διαδέχονται η μια την άλλη, τη στιγμή που οι μνήμες από το φοβερό δυστύχημα στη «Σωληνουργεία Κορίνθου» με τους έξι νεκρούς τον περασμένο Απρίλιο δεν έχουν σβήσει και καθώς φαίνεται οι συνέπειες των πλημμελών όρων λειτουργίας, κυρίως στον τομέα της ασφάλειας των εργαζομένων δεν έχουν συγκινήσει ακόμα τους αρμοδίους. H χθεσινή ημέρα «αθροίζει» πέντε νεκρούς σε τέσσερα εργατικά δυστυχήματα: στο Μενίδι, στη Νέα Σμύρνη, στη Θεσσαλονίκη και στη Χαλκιδική. Συγκεκριμένα:

Δύο ακόμη ονόματα εργαζομένων, άγνωστα μεχρι χθες και από σήμερα λησμονημένα για τους περισσότερους, προστέθηκαν στη μακρά λίστα των νεκρών «εν ώρα εργασίας».

Εν πολλοίς, αποτέλεσμα της απουσίας μέτρων ασφάλειας, οι Δημήτρης Κολοβός (45 ετών) και Βασίλι Πάσα (Αλβανός υπήκοος, 42 ετών) βρήκαν χθες το πρωί τραγικό θάνατο μέσα στις αναθυμιάσεις ενός αγωγού λυμάτων στο Μενίδι.

Οι δύο, μαζί με τον Δημήτρη Τσακάλη (Αλβανό υπήκοο, 32 ετών), ο οποίος και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο, απασχολούνταν σε εργασίες διάνοιξης αγωγού ομβρίων για λογαριασμό του Δήμου Αχαρνών στην οδό Εφηβείας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξαν οι αστυνομικές αρχές, αλλά και το κλιμάκιο του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας που έσπευσε στον τόπο του ατυχήματος, το δυστύχημα συνέβη όταν ο Τσακάλης μπήκε στο φρεάτιο, προκειμένου να μετρήσει το βάθος του. Ωστόσο, εισπνέοντας τα δηλητηριώδη αέρια (τα οποία παραμένουν χαμηλά) έχασε τις αισθήσεις του. Προς βοήθειά του, έσπευσαν διαδοχικά οι συνάδελφοί του, και αυτοί όμως χωρίς μέσα προστασίας λιποθύμησαν επίσης.

Για την ανάσυρσή τους έπσευσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία με 6 οχήματα και 12 πυροσβέστες, οι οποίοι ανέσυραν μετά λίγη ώρα τους τρεις εργαζόμενους. Για τους δύο, ωστόσο, ήταν ήδη αργά, ενώ ο τρίτος σε σοβαρή κατάσταση διακομίσθηκε στο Σισμανόγλειο. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του ΣΕΠΕ, οι τρεις υπάλληλοι μιας μικρής κατασκευαστικής εταιρείας που έχει αναλάβει τα έργα αποχέτευσης στην περιοχή, εργάζονταν χωρίς μέτρα ασφαλείας, ενημέρωση για τους πιθανούς κινδύνους και, φυσικά, χωρίς επίβλεψη από κάποιον επικεφαλής ή εργοδηγό. Ετσι, για την είσοδό τους στο φρεάτιο δεν διέθεταν τις απαραίτητες σε αυτές τις περιπτώσεις αντιασφυξιογόνες μάσκες, ούτε όμως υπήρχε και κάποιος υπεύθυνος του έργου για να τους αποτρέψει. Στελέχη του ΣΕΠΕ, σημείωναν ότι «εάν υπήρχε εργοδηγός, αυτός αποχώρησε αμέσως μετά το ατύχημα, προκειμένου να γλιτώσει τις διαδικασίες του αυτοφώρου».

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το χθεσινό δυστύχημα επιβεβαίωσε τόσο την αδυναμία των Επιθεωρητών Εργασίας να ελέγξουν το σύνολο των εργοταξίων στη χώρα όσο και τις προφανείς ελλείψεις σε μέσα αλλά και συνείδηση «ασφάλειας» από εργοδότες και εργαζόμενους, σε μια περίοδο μάλιστα με πολλά ανοικτά μέτωπα έργων και εντατικοποίηση εν όψει Ολυμπιακών.

Στον κατάλογο των θυμάτων εργατικών δυστυχημάτων, εκτός από εκείνους που έχασαν τη ζωή τους σε εργοτάξια δημοσίων έργων, ήρθε χθες να προστεθεί και ένας 35χρονος εργάτης σε οικοδομή, ο οποίος βρήκε τραγικό θάνατο στη Νέα Σμύρνη. O άτυχος Κυριάκος Βλάχος έπεσε στο κενό, ενώ εργαζόταν σε οικοδομή στη συμβολή των οδών Θράκης και Περάμου. Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», όπου οι γιατροί διαπίστωσαν τον θάνατό του.

Τέλος, δύο εργαζόμενοι έχασαν την ζωή τους, πέφτοντας στο κενό την ώρα που δούλευαν στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης και στο Πολύχρονο Χαλκιδικής.

Σε εργοτάξιο επεξεργασίας αδρανών υλικών της εταιρείας «Βιοτέρ», στον χείμαρρο Μπογδάνα του Λαγκαδά έχασε τη ζωή του ο ηλεκτροσυγκολλητής Α.Ν. 53 ετών (η Αστυνομία ανακοίνωσε μόνο το αρχικά του ονόματός του) όταν έπεσε στο έδαφος από μηχάνημα μεταφοράς υλικών από ύψος 4 μέτρων Από πτώση στο κενό έχασε την ζωή του στο Πολύχρονο Χαλκιδικής ο εργάτης Στεφανος Σελβίδης, 51 ετών, κάτοικος Πολύχρονου. Ο άτυχος εργαζόμενος έπεσε από σκάλα, την οποία χρησιμοποιούσε για να επιδιορθώσει τη στέγη σπιτιού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή