Στα νησιά με ένα μπιτόνι στο χέρι

Στα νησιά με ένα μπιτόνι στο χέρι

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τα μπιτόνια ανά χείρας και… γραμμή στα βενζινάδικα βρίσκονταν χθες κάτοικοι και παραθεριστές των περισσότερων νησιών του Αιγαίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μερικά νησιά εντός ολίγων ωρών είχαν διατεθεί καύσιμα που σε κανονικές συνθήκες θα διατίθεντο σε 15 ημέρες!

Ομως, ο πανικός που επικράτησε στα περισσότερα μεγάλα νησιά ήταν μάλλον αδικαιολόγητος, αφού και σύμφωνα με όσα δήλωσε στην «K» ο πρόεδρος των βενζινοπωλών Λέσβου κ. Νίκος Παπαδέλης «η Μυτιλήνη δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει πρόβλημα από έλλειψη καυσίμων μιας και κάποιες εταιρείες έχουν δικές τους αποθήκες στο νησί και δεν περιμένουν να ανεφοδιαστούν με βυτία από την Αθήνα. Μπορεί να μη φτάνει βενζίνη όλων των εταιρειών, αλλά από τις υπάρχουσες ποσότητες καλύπτονται οι ανάγκες για περισσότερες από 10 ημέρες. Στην ίδια κατάσταση βρίσκονται η Χίος και η Λήμνος, μιας και εκεί πολλές εταιρείες διαθέτουν μεγάλες αποθήκες καυσίμων και δεν πρόκειται να επηρεαστούν από την απεργία και την όποια διάρκειά της».

Ούτε και η Ρόδος αντιμετώπιζε χθες ιδιαίτερο πρόβλημα, αφού δεν σταμάτησε καθόλου ο ανεφοδιασμός των πρατηρίων καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Επεισόδια σημειώθηκαν όμως νωρίς το πρωί στο νησί, όταν κάποιοι ιδιοκτήτες βυτιοφόρων επιχείρησαν να «κλείσουν» τις εγκαταστάσεις καυσίμων, αλλά ευτυχώς παρενέβησαν οι ψυχραιμότεροι. Ενθερμοι υποστηρικτές της απεργίας απείλησαν ότι θα «κατέβουν» από την Αθήνα στη Ρόδο για να καταλάβουν τις εγκαταστάσεις, όμως δεν πραγματοποίησαν τις απειλές και έτσι το νησί, που αυτή την εποχή είναι γεμάτο τουρίστες, είχε καύσιμα σε όλα τα πρατήρια. Κανονικά επίσης εφοδιάσθηκε χθες με καύσιμα και το αεροδρόμιο της Πόλης και εκτελέσθηκαν κανονικά όλες οι πτήσεις.

Αντίθετα, πανικός επικράτησε από νωρίς το πρωί στη Σιθωνία της Χαλκιδικής, όπου οι κάτοικοι και οι τουρίστες έσπευσαν, να «φουλάρουν» αυτοκίνητα, αλλά και μπιτόνια με καύσιμα για τα σκάφη και τα φουσκωτά τους. Οι πρατηριούχοι δηλωσαν στην «K» ότι «με αυτή τη ζήτηση που παρουσιάστηκε η βενζίνη στην περιοχή δεν πρόκειται να φτάσει ούτε για μία ημέρα. Ηταν θέμα ωρών να κρεμαστούν οι ταμπελίτσες με την γνωστή ένδειξη…«Τέλος».

Ανακοίνωση ΗFD

Με χθεσινή της ανακοίνωση και πριν από το πέρας των «διαπραγματεύσεων» βυτιοφορέων-κυβερνητικών παραγόντων, η Hellas Flying Dolfins διαβεβαίωνε το επιβατικό κοινό ότι «καταβάλλονται προσπάθειες προκειμένου να μη σημειωθούν προβλήματα από τις ελλείψεις των καυσίμων και να εκτελεσθούν όλα τα δρομολόγια κανονικά. Ομως αν η απεργία συνεχιστεί είναι βέβαιο ότι θα δημιουργηθούν προβλήματα και οι επιβάτες θα ταλαιπωρηθούν».

Παρ’ ολίγον να κοπούν πτήσεις στο Ηράκλειο

Με περικοπές πτήσεων που επρόκειτο να αρχίσουν από τα μεσάνυχτα θα αντιμετώπιζαν οι αρμόδιοι στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου Κρήτης την έλλειψη καυσίμων από την απεργία των ιδιοκτητών βυτιοφόρων. «Ολες οι πτήσεις θα μειωθούν σταδιακά, καθώς η έλλειψη καυσίμων καθιστά ανέφικτο τον ανεφοδιασμό των αεροσκαφών», δήλωνε χθες το απόγευμα στην «K» ο αερολιμέναρχης κ. Π. Κακλαμάνης και «από τις τέσσερις εταιρείες που ανεφοδίαζαν το αεροδρόμιο μόνο οι δύο διαθέτουν δικά τους βυτιοφόρα. Οι υπόλοιπες είναι υποχρεωμένες να νοικιάζουν οχήματα. Δυστυχώς, τα καύσιμα που φτάνουν στο αεροδρόμιο δεν θα αρκούν να καλύψουν όλες τις ανάγκες και για τον λόγο αυτό πολλές πτήσεις θα ακυρωθούν».

Εως αργά χθές το βράδυ δεν είχε ανακοινωθεί ποιες πτήσεις θα ματαιώνονταν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή