Ερμαια των Ρίχτερ τα αυθαίρετα

Ερμαια των Ρίχτερ τα αυθαίρετα

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φιλότιμη προσπάθεια να αποβάλει τον χαρακτηρισμό «προεκλογικά» από το πακέτο μέτρων για τα αυθαίρετα κατέβαλε χθες η ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ. Τόσο η κ. Βάσω Παπανδρέου όσο και η υπόλοιπη ηγεσία του υπουργείου επέμειναν στον «κοινωνικό χαρακτήρα» των μέτρων, υποστηρίζοντας ότι δεν πρόκειται περί νομιμοποίησης αλλά ηλεκτροδότησης και υδροδότησης για την κάλυψη των βασικών αναγκών διαβίωσης.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3 η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ επέμεινε κυρίως στα νέα αυστηρότερα πρόστιμα που προβλέπονται για νέα αυθαίρετα, υποστηρίζοντας ότι η παρέμβαση λειτουργεί αποτρεπτικά για μία νέα γενιά αυθαιρετούχων. Κατά την κ. Παπανδρέου «ουδείς σοβαρά θα υποστήριζε την κατεδάφιση όλων αυτών των αυθαιρέτων», ενώ σχετικά με τα παράπλευρα ζητήματα, όπως αυτό της αντισεισμικής επάρκειας των αυθαίρετων κατασκευών, υποστήριξε ότι οι μηχανικοί που συμμετείχαν στην κατασκευή τους έχουν ευθύνη. Παρέλειψε όμως να σημειώσει ότι ουδείς μηχανικός έχει υπογράψει μελέτες ή έχει επισήμως επιβλέψει την κατασκευή αυθαιρέτου». Σημείωσε, πάντως, ότι όταν επεκταθούν τα σχέδια πόλης και πριν από την οριστική νομιμοποίηση θα ζητηθεί για κάθε αυθαίρετο κτίσμα η βεβαίωση μηχανικού για τη στατική του κατάσταση.

Η πραγματική νομιμοποίηση

Ως προς την πραγματική νομιμοποίηση των αυθαιρέτων κτισμάτων, η κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε εκ νέου στην επιτάχυνση των διαδικασιών ένταξης νέων περιοχών στα σχέδια πόλης, σημειώνοντας με νόημα ότι όταν ανέλαβε την ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ «εντός σχεδίου ήταν το 6% της χώρας, σήμερα είμαστε στο 15% και μέχρι τέλους του 2004 θα φθάσουμε στο 24%».

Ενα 24ωρο, πάντως, μετά τις κυβερνητικές εξαγγελίες, βασικές προϋποθέσεις της διαδικασίας που θα ακολουθηθεί παραμένουν άγνωστες. Επισήμως, θα εκδοθεί σχετική εγκύκλιος, ώστε με την ψήφιση του νόμου τον Ιανουάριο, να έχουν συγκεντρωθεί τα απαραίτητα δικαιολογητικά και να αρχίσουν οι ηλεκτροδοτήσεις. Ωστόσο, το περιεχόμενο της εγκυκλίου ενδέχεται να διαφοροποιεί πλήρως την εικόνα της «άμεσης ηλεκτροδότησης και υδροδότησης» που παρουσίασε χθες η κυβέρνηση. Και τούτο διότι η σύνδεση με τα δίκτυα προϋποθέτει, σύμφωνα με τις αρχικές εξαγγελίες, ότι τα αυθαίρετα κτίσματα δεν βρίσκονται σε αιγιαλό, δάση, αρχαιολογικούς χώρους κ.λπ., έχουν συγεκριμένο έμβαδόν (μέχρι 120 τ.μ. για 4μελή οικογένεια αυξανόμενο κατά 30 τετραγωνικά για κάθε επιπλέον μέλος) ή βρίσκονται στα όρια σχεδίων πόλης ή οικισμών. Με δεδομένη την έλλειψη πολεοδομικού σχεδιασμού και την κακή πορεία του Κτηματολογίου, είναι απορίας άξιο ποιος θα γνωμοδοτήσει για τα χαρακτηριστικά κάθε ακινήτου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή