H… μεταλλαγμένη θέση της Ελλάδας

H… μεταλλαγμένη θέση της Ελλάδας

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από τέσσερα χρόνια η χώρα μας πρωτοστάτησε στην επιβολή του de facto μορατόριουμ στην έγκριση νέων ποικιλιών γενετικά τροποποιημένων οργανισμών για κυκλοφορία στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο τότε υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Θεόδωρος Κολιοπάνος κατάφερε να συνενώσει έξι ακόμα ευρωπαϊκές χώρες σε αυτήν την πολιτική απόφαση στην οποία πολλοί έφεραν αντιρρήσεις. Ο λόγος της επιβολής του de facto μορατόριουμ ήταν το γεγονός ότι δεν υπάρχουν επαρκείς επιστημονικές αποδείξεις για την ασφάλεια αυτών των προϊόντων, αλλά και επαρκής νομοθεσία που να εξασφαλίζει τους καταναλωτές. Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι… Η Ε.Ε. έφτιαξε καινούργια νομοθεσία, οι πιέσεις των ΗΠΑ εντάθηκαν με αποκορύφωμα την προσφυγή στο ΠΟΕ (Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου) για το συγκεκριμένο θέμα. Ωστόσο δεν υπήρξαν νέα επιστημονικά δεδομένα. Τουλάχιστον όσον αφορά την Ελλάδα δεν έχει γίνει καμία μελέτη που να μετράει την απόδοση, την αποτελεσματικότητα, την αναγκαιότητα τέλος πάντων της υιοθέτησης αυτής της τεχνολογίας. Γιατί προφανώς κάθε λύση πρέπει να απαντά σε ένα πρόβλημα.

ωσπου πριν από λίγες μέρες, ανάμεσα σε πλήθος άλλων εξαγγελιών και υποσχέσεων, ώστε η Ελλάδα και οι Ελληνες να προσεγγίσουν τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο, ο πρωθυπουργός της χώρας κ. Κώστας Σημίτης, ο ίδιος που έχει υπερασπιστεί την ανάγκη να επενδύσει η ελληνική γεωργία στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, δήλωνε: «Τα θεαματικά επιτεύγματα στη βιοτεχνολογία και την παραγωγή γενετικά τροποποιημένων εισροών γεωργικής παραγωγής και αγροτικών προϊόντων και τροφίμων έχουν φέρει στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης για το μέλλον του αγροδιατροφικού τομέα το μεγάλο θέμα της βιοτεχνολογίας και των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών. H στρατηγική μας για την ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας και της υπαίθρου δεν μπορεί συνεπώς παρά να περιλαμβάνει συγκεκριμένες δράσεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που δημιουργεί:

Η ανάπτυξη της βιοτεχνολογίας και η λήψη αποφάσεων με διαφανείς διαδικασίες.

Η εξέλιξη της τεχνολογίας της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών για τον αγροδιατροφικό τομέα».

Τι είναι άραγε αυτό που άλλαξε τόσο δραστικά τη θέση της Ελλάδας; Για ποιο λόγο ο πρωθυπουργός ονομάζει «θεαματικά επιτεύγματα» προϊόντα για τα οποία έχουν εκφραστεί πολλές επιφυλάξεις και αρνητικές κρίσεις από μεγάλο ποσοστό της επιστημονικής κοινότητας; Τι είναι αυτό που τον κάνει να παραμερίζει την ιδιοτυπία της Ελλάδας, το γεγονός ότι ο κλήρος είναι μικρός και άρα η καλλιέργεια μεταλλαγμένων είναι σίγουρο ότι θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα; Η στροφή αυτή είναι άραγε μέσα στις αναγκαιότητες προκειμένου να επιτευχθεί η σύγκλιση;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή