«Πρασινη» Γραμμη

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελλάδα χωρίς μεταλλαγμένα – Ψηφίστε στην κάλπη του OIKO

H Ευρώπη είπε «ναι», η χώρα μας μπορεί να πει «όχι». Το περιοδικό OIKO, που κυκλοφόρησε χθες μαζί με την «Καθημερινή», ξεκίνησε μια μεγάλη εκστρατεία προκειμένου να κηρυχθεί η Ελλάδα χώρα ελεύθερη από μεταλλαγμένα. Ανάλογες πρωτοβουλίες, έπειτα απαίτηση αγροτών και καταναλωτών και με τη συμπαράσταση επιστημόνων, έχουν ληφθεί σε δεκάδες άλλες περιοχές σε όλο τον πλανήτη, σχηματίζοντας ένα ζωντανό κίνημα που αντιδρά στην «επέλαση» της Γενετικής στη διατροφή μας. Το OIKO ζητεί να ψηφίσετε για το μέλλον. Αν πιστεύετε κι εσείς ότι οι καλλιέργειες γενετικώς τροποποιημένων προϊόντων στην Ελλάδα θα φέρουν περιβαλλοντική υποβάθμιση και σημαντικότατες οικονομικές συνέπειες, ότι κρύβουν κινδύνους για την υγεία μας και τη βιοποικιλότητα, αν συμφωνείτε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος μια χώρα προικισμένη από τη Φύση με δυνατότητες παραγωγής μοναδικών προϊόντων να ξεκινήσει την καλλιέργεια μεταλλαγμένων, αν θέλετε να έχετε λόγο για την ποιότητα της τροφής που γεύεστε εσείς και τα παιδιά σας, αν πιστεύετε ότι η Φύση και η προστασία της είναι και δικό σας καθήκον, τότε ρίξτε την ψήφο σας στην κάλπη του OIKO. Γράψτε στη διεύθυνση OIKO: Εθνάρχου Μακαρίου & Φαληρέως 2, N. Φάληρο 185 47 ή στείλτε e-mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] με την ένδειξη «Ψηφοφορία για τα μεταλλαγμένα», «συμφωνώ» ή «διαφωνώ». Μπορείτε επίσης να ψηφίσετε στην ιστοσελίδα www.eone.gr Ενώστε τη φωνή σας με τη δική μας και ας ζητήσουμε να κηρυχθεί η Ελλάδα χώρα ελεύθερη από μεταλλαγμένα. Είναι στο χέρι μας.

«Νέκρωση» πεύκων

Αναζητείται επειγόντως λύση

Σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί αύριο στο Εθνικό Ιδρυμα Αγροτικών Ερευνών (ΕΘΙΑΓΕ) με θέμα τη «νέκρωση» των πεύκων από την εξάπλωση του εντόμου Marchalina hellenica, που τα τελευταία χρόνια έχει λάβει επικίνδυνες διαστάσεις. Από το 1997 το υπουργείο Γεωργίας χρηματοδοτεί τον «εμβολιασμό» του συγκεκριμένου εντόμου στα πευκοδάση, με σκοπό την αύξηση της παραγωγής του πευκόμελου. Σιγά σιγά, όμως, το έντομο αυτό που σε μεγάλους πληθυσμούς επιτρέπει τη δράση παρασίτων που νεκρώνουν το δέντρο, «ξέφυγε» από τα δάση και εποίκισε τα πεύκα και των πόλεων. Το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων του ΕΘΙΑΓΕ σε συνεργασία με το τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, έχει αναπτύξει μία μέθοδο διαχείρισης των πληθυσμών του συγκεκριμένου εντόμου με οικολογικό τρόπο, ωστόσο αυτή δεν εφαρμόζεται από το αρμόδιο υπουργείο, καθώς αντιδρούν οι μελισσοκόμοι.

Τoyota Ρrius

Και υβριδικό και φτηνό

Τα υβριδικά αυτοκίνητα δεν είναι απαραίτητο να είναι ακριβά! Αυτήν την ευχάριστη είδηση ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους η αυτοκινητοβιομηχανία Toyota, «μητέρα» του πρώτου υβριδικού αυτοκινήτου, του Prius. Μέχρι πριν από λίγο καιρό μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η General Motors, κατηγορούσαν την Toyota και τη Honda ότι τα υβριδικά αμάξια τους δεν έβγαζαν κέρδος κι έτσι δεν θα μπορούσαν να σταθούν στην αγορά. Ακόμα κι αν αυτό ήταν αλήθεια τότε, τώρα σίγουρα δεν είναι πια. Το δεύτερης γενιάς Toyota Prius δεν παράγεται πλέον σε δική του γραμμή παραγωγής, αλλά μοιράζεται την ίδια με άλλων τεσσάρων μοντέλων μαζικής παραγωγής, γεγονός που μειώνει σε μεγάλο βαθμό το κόστος. Ετσι, η Toyota έρχεται πιο κοντά στο σκοπό της, που είναι να παράγει σε υβριδική μορφή τα περισσότερα μοντέλα της στο όχι και πολύ μακρινό μέλλον.

Κλιματικές αλλαγές

160.000 θύματα το χρόνο

Περίπου 160.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από τις επιπτώσεις που έχουν στον πλανήτη και στον άνθρωπο οι κλιματικές αλλαγές. Ποιες είναι αυτές; Η επέκταση ασθενειών, όπως η μαλάρια, η υποβάθμιση της τροφής, η ρύπανση του πόσιμου νερού από τις πλημμύρες, η αύξηση των κουνουπιών που μεταδίδουν ασθένειες κ.λπ. Το πιο ανησυχητικό, δε, είναι ότι τα νούμερα αυτά αναμένεται να διπλασιαστούν έως το 2020. Αυτό ανακοίνωσαν επιστήμονες της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και της Σχολής Υγιεινής και Τροπικών Ασθενειών του Λονδίνου την προηγούμενη εβδομάδα. Οι περισσότεροι θάνατοι αναμένεται να είναι στις αναπτυσσόμενες χώρες της Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής και της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Νιου ΧάμσαΪρ

Μήνυση σε 22 πετρελαιοβιομηχανίες

Το Νιου Χάμσαϊρ έγινε η πρώτη Πολιτεία των ΗΠΑ που «τα έβαλε» επίσημα με τη βιομηχανία πετρελαίου. Οι αρχές του Νιου Χάμσαϊρ μήνυσαν 22 μεγάλες πετρελαιοβιομηχανίες, μεταξύ των οποίων τις ChevronTexaco, ExxonMobil, ConocoPhillips και Shell Oil, γιατί χρησιμοποιούν ένα προσθετικό, το MTBE, το οποίο έχει την ιδιότητα να «δραπετεύει» από τις δεξαμενές και τους σωλήνες και μολύνει το νερό. Στη μήνυση αναφέρεται ότι, ενώ οι πετρελαιοβιομηχανίες γνώριζαν πως αυτό το συστατικό μπορεί να μολύνει τον υδροφόρο ορίζοντα, συνέχιζαν να προσθέτουν μεγάλες ποσότητες αυτού στη βενζίνη. Εάν οι πετρελαιοβιομηχανίες χάσουν στη δίκη, θα αναγκαστούν να πληρώσουν εκατομμύρια δολάρια για την απορρύπανση του νερού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή