Μήνας αγωνίας για τα δελτία

Μήνας αγωνίας για τα δελτία

3' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τις κόντρες των κεντρικών δελτίων ειδήσεων στο ζενίθ άνοιξε στις αρχές Σεπτεμβρίου η σεζόν. Κι έτσι συνεχίζεται! Το τελευταίο επεισόδιο στο σίριαλ των «μονομάχων» είναι η δημόσια καταγγελία του Alpha, που καταλόγισε στην κυβέρνηση «επιλεκτική προικοδότηση του Mega», με πολλά εκατομμύρια ευρώ, λόγω της επιλογής του ΟΠΑΠ να συνεργαστεί με το κανάλι στο καθημερινό τηλεπαιχνίδι «Το σώου των εκατομμυρίων» που θα μοιράζει τα αδιάθετα κέρδη του Κρατικού Οργανισμού. Δεν ξέρουμε εάν θα πέσει στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης ο «κλήρος» να ελέγξει κατά πόσον τίθεται ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού (δεδομένου ότι πληροφορίες θέλουν την οργάνωση της παραγωγής να έχει ανατεθεί σε εταιρεία συμφερόντων του Γ. Μπόμπολα – εκ των συνιδιοκτητών του Mega, του οποίου επιχείρηση φέρεται να έχει αναλάβει την κατασκευή και των σπιτιών που θα χτίζει το τηλεπαιχνίδι).

Κινήσεις «διαμαρτυρίας»

Πάντως, η κοινή προσπάθεια Alpha και Νίκου Χατζηνικολάου να ξεχωρίσουν πυροδότησε, πυροδοτεί και θα συνεχίσει να κρατά «καυτή» την κόντρα μεταξύ των «survivor» της ενημέρωσης. Οι μέρες που προηγήθηκαν το αποδεικνύουν. Ακριβώς ένα μήνα μετά την πρώτη μέρα… κυκλοφορίας της, η «Τηλε-εφημερίδα» του Alpha (η πρώτη ώρα του αρχικού, διάρκειας 105 λεπτών δελτίου) αποσύρεται. O Alpha και όχι ο κ. Χατζηνικολάου, που βεβαίως ως πρώην γενικός διευθυντής ειδήσεων και ενημέρωσης του Mega γνώριζε τη μεγάλη συμφωνία με τον ΟΠΑΠ, την απέσυρε ως ένδειξη διαμαρτυρίας, βάζοντας στη θέση της ψυχαγωγικό πρόγραμμα, τη μεξικανική τηλενουβέλα «Μαριμάρ». (Αν και το μεταγλωττισμένο πρόγραμμα, που θα ακολουθήσει στη συνέχεια, με τον εύγλωττο τίτλο «Μεταξύ αγάπης και μίσους»(!), μοιάζει να αποδίδει καλύτερα την όλη κατάσταση.)

Η προσπάθεια του καναλιού να επικρατήσει υιοθετώντας μέρα τη μέρα ανομοιογενή μοντελάκια ειδήσεων, συμπαρέσυρε το Star, το οποίο μετέφερε την ώρα έναρξης του κεντρικού του δελτίου, κατά μισή ώρα νωρίτερα, στις 7 το απόγευμα, ενώ οι υπόλοιποι παρέμειναν σε ρόλο παρατηρητή, ορθώς, όπως φαίνεται προς το παρόν τουλάχιστον.

Τα δελτία ειδήσεων

Ας δούμε όμως την κατά AGB εικόνα του μήνα: H ποσοτική ανάλυση των στοιχείων της περιόδου 8 Σεπτεμβρίου – 8 Οκτωβρίου, αναδεικνύει στην κόντρα των δελτίων ειδήσεων τις καθημερινές νικήτρια την Ελλη Στάη και τον ANT1, με μερίδιο (επί των ανοικτών δεκτών) 26,9%. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται το δελτίο του Mega, με τον Αιμίλιο Λιάτσο να συγκεντρώνει ποσοστό 18,3%, ενώ ακολουθούν σε απόσταση αναπνοής οι ειδήσεις του Alpha με τον Νίκο Χατζηνικολάου, και ποσοστό 17,5%. Στην τέταρτη θέση βρίσκεται το Alter με ποσοστό 13,5%, ενώ τελευταίο στην κατάταξη, αν και αύξησε το ποσοστό του σχεδόν κατά μία μονάδα (στο 9,6%) τις δύο τελευταίες εβδομάδες -δηλαδή από τότε που παρέλαβε από τον Μανόλη Καψή τη σκυτάλη της παρουσίασης ο Γιώργος Λιάγκας- έρχεται το Star, με 8,8%.

H ποιοτική ανάλυση των στοιχείων για τις καθημερινές το ίδιο διάστημα ανατρέπει την κατάταξη δίνοντας το προβάδισμα στο Mega, το οποίο υπερισχύει τόσο στην κατηγορία γυναίκες – άνδρες, ηλικίας 15-44 ετών, με ποσοστό 21,2%, έναντι του ANT1 (18,8%) και του Alpha (15,3%) όσο και στους τηλεθεατές ανώτερης μόρφωσης όπου το Mega συγκεντρώνει μερίδιο 22,2%, έναντι του Alpha που εδώ σημειώνει αξιοπρόσεχτη άνοδο με 17,7%, και του ANT1 (16,6%).

Και στις δύο περιπτώσεις, το ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει αφορά στη NET, της οποίας η απόδοση του κεντρικού δελτίου παραμένει σταθερή στο 10,2%, παρά τα σίριαλ που προβάλλονται απέναντι, όπως και αυτή των νυχτερινών ειδήσεων στην ET1 (αντίθετα από το μεσημβρινό διακαναλικό δελτίο της EPT, που συγκεντρώνει συνολικά 11,1% -NET: 8,6%, ET1: 2,5%- από 10%-12% που συγκέντρωσε μόνη της η NET). Περιορίζοντας κατά ένα δεκάλεπτο τη διάρκεια του κεντρικού της δελτίου με τη Μαρία Χούκλη, η NET πρόσθεσε πρόσφατα το «Μετά», δηλαδή το κατόπιν των ειδήσεων σχόλιο και ρεπορτάζ του Παύλου Τσίμα, που εμβαθύνει στα γεγονότα της ημέρας.

Οσο για το περιεχόμενο των δελτίων της ιδωτικής τηλεόρασης, η έως τώρα εικόνα των δελτίων ήταν λιγότερο απογοητευτική απ’ ό,τι περιμέναμε. Οι ακρότητες παλαιοτέρων σεζόν (π.χ., το κόκκινο φουστάνι που την αυθεντικότητά του διεκδικούσαν δύο τραγουδίστριες) έχουν περιοριστεί σε χαρωπά γεγονότα της ζωής όπως τα βαφτίσια, τα ψώνια στη λαϊκή, η α λα Βανδή συνταγή για γύρο και οι σέξι φωτογραφήσεις πρώην παικτών ριάλιτι, ενώ υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα προβλήματα της καθημερινότητας.

Το ματς της επικράτησης

Δεν ξέρουμε τι έχουν να δουν τα μάτια μας σε δελτία και ενημερωτικές εκπομπές εν όψει εκλογών, καθώς ο… αγώνας μόλις άρχισε (ο κ. N. Κακαουνάκης αποκτά μόνιμο στασίδι στο Magic «χτυπώντας» από αύριο και κάθε μέρα), ωστόσο όπως έχουμε ξαναγράψει το ματς της επικράτησης θα είναι καθημερινό, θα παιχτεί πόντο τον πόντο κι όποιος αντέξει! O κύκλος των μεταγραφών έχει σε μεγάλο βαθμό ολοκληρωθεί, όμως το ενδιαφέρον παραμένει καθώς πολλοί κανόνες έχουν καταρριφθεί, ενώ οι παίκτες (μετά και την προχθεσινή προκήρυξη των έξι αδειών για τα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας), πρέπει να τα δώσουν όλα για να παραμείνουν στο παιχνίδι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή