Μεσομούρι Χανίων… ο νέος Κουρουπητός

Μεσομούρι Χανίων… ο νέος Κουρουπητός

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι 1.300 παράνομες χωματερές, σε όλη τη χώρα, και η αδυναμία -μέχρι πρότινος τουλάχιστον- υλοποίησης ενός αποτελεσματικού σχεδίου για την κατάργησή τους αναμένεται να οδηγήσει εκ νέου την Ελλάδα ενώπιων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Οπως διεμήνυσαν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, η Επιτροπή καταθέτει εντός του μηνός νέα προσφυγή στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για το ζήτημα των ανεξέλεγκτων χωματερών, ζητώντας από την Ελλάδα την ταχεία αντιμετώπιση του ζητήματος. Σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις της υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. B. Παπανδρέου, από τις 1.300 παράνομες χωματερές οι 35 βρίσκονται στην Αττική, με αποτέλεσμα πλην του κινδύνου πυρκαγιάς να καταλήγουν στον υδροφόρο ορίζοντα της Αθήνας 192 τόννοι(!) υγρών και επικίνδυνων ρύπων σε ετήσια βάση. H E.E. ζήτησε την επικαιροποίηση και επιτάχυνση όλων των σχετικών σχεδίων (σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο) με ιδιαίτερη έμφαση την Αττική, όπου παράγονται τα μισά απόβλητα της χώρας.

Ολοι όσοι σκέπτονται ότι ένας ακόμη «Κουρουπητός» απειλεί την Ελλάδα, ενδεχομένως να μην έχουν άδικο! Γιατί η Ελλάδα εγκαλείται και για τον τρόπο που αντιμετώπισε το πρόβλημα του Κουρουπητού. Για τη διαχείριση των απορριμμάτων που κατέληγαν στον Κουρουπητό, δημιουργήθηκε μονάδα δεματοποίησής τους στο Μεσομούρι Χανίων, με αποτέλεσμα αντί του Κουρουπητού τα απόβλητα να συγκεντρώνονται πλέον ανεξέλεγκτα σε άλλο χώρο. H Επιτροπή αναμένεται να στείλει νέα προειδοποιητική επιστολή, απειλώντας να κινηθεί και δικαστικά, ενώ πιέσεις για το θέμα ασκεί και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Για την αποφυγή ενός νέου ενδεχομένου να συρθεί η χώρα στο δικαστήριο για την υπόθεση Κουρουπητού-Μεσομουρίου, το ΥΠΕΧΩΔΕ προσανατολίζεται να ζητήσει την πραγματοποίηση συνάντησης, σε πολιτικό επίπεδο, με τις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια της οποίας η ελληνική πλευρά θα ζητήσει από το επιτελείο της επιτρόπου κ. M. Wallstom υπομονή, παρουσιάζοντας σχέδια σύμφωνα με τα οποία μέρος των απορριμμάτων θα μεταφερθούν στον νέο XYTA στην Κορακιά, θα εκπονηθεί μελέτη για την κάλυψη και στεγανοποίηση των υπολοίπων, ενώ θα αναληφθούν και νέες δεσμεύσεις για την αποκατάσταση του Κουρουπητού.

Οπως, πάντως, υπογράμμισαν με έμφαση οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και αναγνωρίζει το υπόμνημα της ελληνικής πλευράς, «τα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου χώρου και το ιστορικό της δημιουργίας του αποκλείουν ενδεχόμενη χρηματοδότηση της αποκατάστασής του από το Ταμείο Συνοχής».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή