Πώς δεν έκανε δήλωση ο βασιλιάς

Πώς δεν έκανε δήλωση ο βασιλιάς

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξι μέρες μετά την καταστολή της εξέγερσης των φοιτητών στην Αθήνα ο βασιλιάς Κωνσταντίνος γίνεται δεκτός από τον Βρετανό υπουργό των Εξωτερικών σερ Αλεκ Ντάγκλας Χιουμ στο Λονδίνο.

Η βρετανική πλευρά είχε πληροφορηθεί ότι ο βασιλιάς εξέταζε το ενδεχόμενο να κάνει δηλώσεις για τα τραγικά γεγονότα στην ελληνική πρωτεύουσα και ότι για το θέμα αυτό είχε συμβουλευτεί τη βασίλισσα Ελισάβετ.

Από τη συνάντηση εκείνη ο Βρετανός υπουργός των Εξωτερικών απεκόμισε την εντύπωση ότι ο Κωνσταντίνος είχε αποφασίσει να μην προβεί σε καμία απολύτως δήλωση. Οπως γράφει ο A. Ακλαντ, που ήταν παρών στη συνομιλία του σερ Αλεκ Ντάγκλας Χιουμ με τον βασιλιά – «ο Κωνσταντίνος μας είπε ότι οι σύμβουλοί του ήταν αντίθετοι στην ιδέα να κάνει δηλώσεις».

Παράλληλα από την επιστολή του Ακλαντ προς τον επικεφαλής της υπηρεσίας Νότιας Ευρώπης στο Φόρεϊν Οφις πληροφορούμεθα ότι ο Κωνσταντίνος είχε τηλεφωνήσει και στον Κωνσταντίνο Καραμανλή στο Παρίσι για να ζητήσει τη συμβουλή του.

«Και ο Καραμανλής είναι της γνώμης ο βασιλιάς να μην κάνει δηλώσεις», γράφει ο Ακλαντ. O πρώην πρωθυπουργός, μάλιστα, είχε πει στον Κωνσταντίνο ότι οι φοιτητικές εξεγέρσεις στην Αθήνα – «δεν ήταν ιδιαίτερα αυθόρμητες και ήταν υποκινούμενες από τους κομμουνιστές».

Ο σερ Αλεκ Ντάγκλας Χιουμ τονίζει στον βασιλιά ότι η συμβουλή του Καραμανλή ήταν ορθή και του πρότεινε αν αποφάσιζε να προβεί σε δηλώσεις να περιορισθεί να εκδηλώσει τη λύπη του -«γι’ αυτούς που έχασαν τη ζωή τους»- να εκφράσει την ελπίδα -«για επάνοδο στη δημοκρατική διακυβέρνηση» και να υπογραμμίσει ότι – «ως Ελληνας είναι στην υπηρεσία της πατρίδας του αν παραστεί ανάγκη» (23 Νοεμβρίου 1973 / PREM 15/1611).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή