Εγκλημα η υπερσίτιση το απόγευμα

Εγκλημα η υπερσίτιση το απόγευμα

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη σημερινή πολυάσχολη καθημερινή ζωή δεν ζούμε σύμφωνα με τον φυσικό βιορυθμό που υπαγορεύουν οι ορμόνες μας. Οι ορμόνες του στρες φτάνουν στο μέγιστο σημείο τους νωρίς το πρωί από τις 6.00 έως τις 8.00. Αυτές τις ώρες η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη βρίσκονται στα υψηλότερά τους επίπεδα.

Από τα μέσα του πρωινού οι ορμόνες αρχίζουν σιγά σιγά να ελαττώνονται και μέχρι τα μέσα του απογεύματος μπορείτε πραγματικά να νιώσετε μια κάμψη στην ενέργεια και την πνευματική σας συγκέντρωση. Βιολογικά, το σώμα σάς προετοιμάζει να ξεκουραστείτε και τελικά να κοιμηθείτε έπειτα από μια ημέρα γεμάτη δραστηριότητες.

Ομως, στα μέσα του απογεύματος μια γυναίκα στα 40 της μόλις αρχίζει μια ιδιαίτερα πιεστική φάση της ημέρας της. Βοήθεια στο διάβασμα των παιδιών, αμέτρητες οικιακές δουλειές, οικογενειακές και επαγγελματικές υποχρεώσεις.

Ολα αυτά απαιτούν προσοχή, εστίαση και συγκέντρωση ακριβώς τη στιγμή της ημέρας που οι ορμόνες του στρες, οι οποίες ελέγχουν τα πράγματα, ελαττώνονται. «Απογοητευμένες και αγχωμένες, ίσως και ασυνείδητα, οι γυναίκες, γράφει η P. Peeke, στρέφονται στο φαγητό, τόσο για ενεργοποίηση όσο και για «αναισθησία» του πόνου που προκαλεί η μεταφορά αυτού του «φορτίου» μέχρι αργά το βράδυ. H υπερσίτιση αργά το απόγευμα και το βράδυ είναι ένα από τα σημαντικότερα αίτια πρόσληψης βάρους στις γυναίκες άνω των σαράντα».

Η Αμερικανή διατροφολόγος χαρακτηρίζει ως Κορτι-ζώνη τις ώρες από τις τρεις το μεσημέρι έως τις δώδεκα το βράδυ. Είναι οι ώρες που οι ορμόνες του στρες κατακρημνίζονται και κυριαρχεί η απρόσεκτη, χωρίς συγκέντρωση κατανάλωση φαγητού. Αναζητώντας απεγνωσμένα ενέργεια, πίνουν καφέ, τρώνε τροφές πλούσιες σε ζάχαρη και λιπαρά, ελπίζοντας ότι θα επανακτήσουν την ενέργειά τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή