Πολεμήστε ταυτόχρονα πάχος–στρες

Πολεμήστε ταυτόχρονα πάχος–στρες

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το στρες μπορεί να σας εξαντλήσει, ακόμα και να σας αρρωστήσει. Ξέρετε, όμως, ότι μπορεί να σας παχύνει και να σας παγιδεύσει στην παχυσαρκία; Αυτή είναι μια νέα επιστημονική πραγματικότητα. Το πώς αντιδράτε στο στρες και το πώς το αντιμετωπίζετε, καθορίζει την όρεξή σας και κατά συνέπεια τη σύσταση του σώματος και το επίπεδο της ευεξίας σας.

Κάπως έτσι η δρ Pamela Peeke, μια Αμερικανίδα γιατρός διασημοτήτων, αρχίζει το βιβλίο της «Καταπολεμήστε το πάχος μετά τα σαράντα», που έγινε best seller, καθώς ανατρέπει τις μέχρι σήμερα αντιλήψεις για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. H δρ Peeke μελέτησε δίπλα στον διαπρεπή Ελληνα καθηγητή κ. Γεώργιο Χρούσο στο εργαστήριό του, στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ, τον τρόπο με τον οποίο οι ορμόνες του στρες επηρεάζουν την ανάπτυξη του ανθρώπου.

«Δεν χρειάστηκε πολύς καιρός, λέει ο καθηγητής που επιμελήθηκε την έκδοση στα ελληνικά, για να συνειδητοποιήσουμε ότι το στρες και οι ορμόνες, οι οποίες εκκρίνονται κατά τη διάρκεια του, είναι οι κύριοι ένοχοι για την ανάπτυξη της παχυσαρκίας. Και επιπρόσθετα ότι η αντιμετώπιση του χρόνιου στρες θα μπορούσε να επιφέρει μια σωτήρια διαφορά και αναστροφή σε αυτήν την εθνική επιδημία πρόσληψης βάρους, ιδίως μετά την ηλικία των 40 ετών». Τι συμβαίνει: Οταν εμφανιστεί το στρες απελευθερώνεται κορτιζόλη και άλλες χημικές ουσίες του εγκεφάλου, προκειμένου να βοηθήσουν το σώμα να ανταποκριθεί σε αυτήν την έκτακτη κατάσταση και να το επανεφοδιάσουν με ενέργεια. H κορτιζόλη, όμως, όταν το στρες είναι χρόνιο, αποτελεί έναν ισχυρό ενεργοποιητή της όρεξης. Αυτό εξηγεί το γιατί όταν υπάρχει «τοξικό» στρες, δηλαδή συνεχές στρες, αρκετές γυναίκες βρίσκουν τους εαυτούς τους να στέκονται, χωρίς να ξέρουν γιατί, στον πάγκο της κουζίνας, λεηλατώντας φαγητά έπειτα από μια κουραστική μέρα.

Τα τελευταία χρόνια η δρ Peeke έχει παρακολουθήσει ηθοποιούς του Hollywood, αστέρες της τηλεόρασης, επαγγελματίες αθλητές, κυβερνητικούς αξιωματούχους, στελέχη επιχειρήσεων, δεκάδες δραστήριες γυναίκες που προσπαθούν να ισορροπήσουν μεταξύ της υψηλής καριέρας και της οικογένειας. H διάγνωσή της; Σχεδόν όλες έτρωγαν λόγω του στρες. Από τη στιγμή που αναγνωρίστηκε η αιτία, η συναισθηματική πείνα άρχισε να υποχωρεί και αντικαταστάθηκε από την υγιεινή διατροφή, που όλα δείχνουν ότι είναι ο μόνος τρόπος για την απώλεια βάρους μακροπρόθεσμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή