Οι εκλογές «κόβουν» τα master

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επί τάπητος τίθεται εκ νέου το θέμα της αντιστοιχίας των ελληνικών πτυχίων AEI με τα ευρωπαϊκά. Τη στιγμή που η δέδμευση του υπουργείου Παιδείας, οι απόφοιτοι σχολών πενταετούς διάρκειας να αποκτούν τίτλο master, έχει παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες, η πανεπιστημιακή κοινότητα καταθέτει μία νέα πρόταση για την αντιστοιχία των σπουδών στα ελληνικά πανεπιστήμια και πολυτεχνεία με αυτές στα ευρωπαϊκά ανώτατα ιδρύματα.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τις επαφές που είχαν, σύμφωνα με πληροφορίες της «K», προ των εορτών πανεπιστημιακοί με στελέχη του υπουργείου το θέμα των πτυχίων master «πάγωσε» για μία ακόμη φορά. Βασικός λόγος είναι το πολιτικό κόστος που θα προκύψει εν μέσω προεκλογικής περιόδου, καθώς στην περίπτωση που τα πτυχία πενταετούς φοίτησης αναβαθμισθούν σε master αναμένεται να προκληθούν αντιδράσεις τόσο από τις σχολές τετραετούς φοίτησης όσο και από τα ΤΕΙ.

Αντίθετα, η πρόταση της πανεπιστημιακής κοινότητας – διατυπωμένη από τον πρώην πρύτανη του ΕΜΠ κ. Θεμιστοκλή Ξανθόπουλο – αντιστοιχίζει κατά το αγγλοσαξωνικό πρότυπο τις σπουδές σε όλα τα ελληνικά AEI (πανεπιστήμια και πολυτεχνεία) με αυτές στα ευρωπαϊκά ιδρύματα. Δίνει, δηλαδή, λύση σε ένα ζήτημα που αποτελεί βασική επιταγή της ευρωπαϊκής εκπαιδευτικής ολοκλήρωσης.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε χθες στην «K» ο κ. Ξανθόπουλος προτείνεται οι σπουδές σε σχολές τετραετούς φοίτησης (η πλειονότητα των σχολών) να οδηγούν σε τίτλο master χωρίς εξειδίκευση, ενώ οι σπουδές σε σχολές πενταετούς φοίτησης (πολυτεχνικές και γεωπονικές σχολές) να οδηγούν σε τίτλο master με εξειδίκευση. «Σήμερα, η ασάφεια που υπάρχει όσον αφορά την αντιστοίχιση των πτυχίων των ελληνικών AEI με τα ευρωπαϊκά οδηγεί σε ανασφάλεια φοιτητών και πτυχιούχων, αλλά και σε πλήρες χάος στο θέμα της αναγνωρισιμότητας των ελληνικών πτυχίων σε ευρωπαϊκό επίπεδο» τονίζει ο κ. Ξανθόπουλος.

Ταυτόχρονα, η αναβάθμιση των τίτλων κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα αποτελεί μία οιονεί απάντηση των πανεπιστημίων στην προ διετίας ανωτατοποίηση των TEI. Πόσω μάλλον που η εξαγγελία του υπουργείου Παιδείας είχε γίνει προ δύο ετών, με ουσιαστικό στόχο να καμφθούν οι αντιδράσεις για την ανωτατοποίηση των TEI. Επίσης, και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (TEE) αναδεικνύει το θέμα σε μείζονος σημασίας με στόχο την άρση της αδικίας εις βάρος των Ελλήνων αποφοίτων πολυτεχνικών και γεωπονικών σχολών πενταετούς φοίτησης, όπως ανέφερε στην «K» το μέλος της διοικούσας επιτροπής του TEE κ. Θεόδωρος Δρακιώτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή