ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πόλεις που παραμένουν στην κατάψυξη

Πολικό ψύχος χθες στις περισσότερες περιοχές της χώρας, ενώ χιόνια έπεσαν ακόμα και στα βόρεια προάστια της Αθήνας, όπου το βράδυ επικράτησε παγετός. Σύμφωνα με την EMY, το ψυχρό μέτωπο που επηρεάζει τη χώρα μας σταδιακά απομακρύνεται, ωστόσο η κακοκαιρία θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, με εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες και χιονοπτώσεις στα ορεινά.

Στην Αττική

Η θερμοκρασία στην Αττική δεν θα ξεπεράσει σήμερα τους 7 βαθμούς Κελσίου και στη Θεσσαλονίκη θα κυμανθεί από -6 μέχρι 3 βαθμούς. Το Σαββατοκύριακο αναμένεται υποχώρηση της παγωνιάς, ενώ σχετική βελτίωση του καιρού προβλέπεται από τη Δευτέρα.

Η χθεσινή ημέρα ήταν η πιο κρύα του φετινού χειμώνα για τη Βόρεια Ελλάδα, καθώς ο υδράργυρος έπεσε πολλούς βαθμούς κάτω από το μηδέν. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πόλη της Θεσσαλονίκης τα θερμόμετρα χθες το πρωί έδειχναν 4 βαθμούς υπό το μηδέν. H χαμηλότερη θερμοκρασία σημειώθηκε στο Κάτω Νευροκόπι της Δράμας (-14 βαθμοί). Στη Φλώρινα τα θερμόμετρα έδειξαν -13, στην Κοζάνη -10, στην Καστοριά -8, στις Σέρρες -7, στην Καβάλα και στην Αλεξανδρούπολη -6. Λόγω του παγετού και των προηγούμενων χιονοπτώσεων, οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες στο ορεινό οδικό δίκτυo των νομών Φλώρινας, Καστοριάς, Καβάλας, προς τα χιονοδρομικά κέντρα Λαϊλιά Σερρών, Βόρα Πέλλας, Ελατοχωρίου Πιερίας, στην εθνική οδό Καβάλας-Ξάνθης (26ο-40ό χλμ.) και σε όλο το οδικό δίκτυο της Θάσου.

Οι αγρότες

Στους νομούς Καβάλας και Ξάνθης οι αγρότες μετρούν τις ζημιές που προκάλεσαν οι βροχοπτώσεις των προηγούμενων ημερών, κατάσταση την οποία επιδείνωσε ο χθεσινός παγετός. Περισσότερα από 10.000 στρέμματα με σιτηρά έχουν πλημμυρίσει, ενώ οι περισσότερες ζημιές αναφέρθηκαν στην περιοχή των Φιλίππων όπου το νερό στα πλημμυρισμένα χωράφια φθάνει ακόμα και το μισό μέτρο.

Δεν έγιναν τα έργα

Οι αγρότες μιλούν για επανάληψη του περυσινού σκηνικού, καθώς δεν έγιναν έργα που θα απέτρεπαν τις πλημμύρες. O νομάρχης Καβάλας κ. Θ. Καλιοτζής δήλωσε πως πριν από τρία χρόνια η νομαρχία είχε ζητήσει πιστώσεις από το ΥΠΕΧΩΔΕ και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, αλλά καθυστέρησαν να εγκριθούν οι ανάλογες χρηματοδοτήσεις, γεγονός που είχε ως συνέπεια να καθυστερήσουν πολύ οι εργασίες καθαρισμού των τάφρων στον κάμπο των Φιλίππων.