Αναμένεται έξαρση της γρίπης

Αναμένεται έξαρση της γρίπης

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πιο «γόνιμο» γίνεται από σήμερα, λόγω έναρξης των μαθημάτων στα σχολεία, το έδαφος για την εξάπλωση των ιώσεων που το τελευταίο διάστημα ταλαιπωρούν χιλιάδες άτομα όπως αποδεικνύεται από τις ουρές στα φαρμακεία και την ταλαιπωρία στα νοσοκομεία. Ωστόσο σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, καθώς μέχρι σήμερα, τα εμπύρετα περιστατικά με λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού κυμαίνονται στα συνηθισμένα για την εποχή επίπεδα, με μόλις ένα στα τρία να είναι γρίπη και μάλιστα ήπιας μορφής. Προειδοποιούν, ωστόσο, ότι αναμένεται έξαρση της γρίπης από τις 20 Ιανουαρίου.

Ηπιας μορφής

Οπως εξηγεί στην «K» ο αναπληρωτής καθηγητής Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, η έξαρση της γρίπης σημειώνεται περίπου ενάμιση μήνα μετά την εμφάνισή της. Πρωτοεμφανίστηκε στις 15 Δεκεμβρίου και επομένως η αύξηση των κρουσμάτων στην οποία θα έχει συντελέσει και το άνοιγμα των σχολείων, αναμένεται στα τέλη Ιανουαρίου, οπότε γρίπη θα είναι τα δύο στα τρία περιστατικά λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού. «Δεν υπάρχει όμως λόγος ανησυχίας, καθώς η γρίπη είναι ήπιας μορφής. Να τονίσουμε επίσης ότι δεν υπάρχει έξαρση λαρυγγίτιδας. Αυτό που προσβάλλει τα μικρά παιδιά είναι κυρίως βρογχιολίτιδα», λέει ο ίδιος.

Τις τελευταίες ημέρες πάντως, η κίνηση στα νοσοκομεία ήταν πολύ αυξημένη. Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντόπουλο, ο λόγος είναι ότι… αρρωστήσαμε όλοι μαζί, εξαιτίας των συγκεντρώσεων στα ρεβεγιόν, στα πάρτι, κλπ. H αυξημένη κίνηση οφείλεται επίσης στο ότι τις αργίες δεν λειτουργεί το IKA, το TEBE, τα κέντρα υγείας και τα ιδιωτικά ιατρεία, με αποτέλεσμα ο κόσμος να απευθύνεται στα εφημερεύοντα νοσοκομεία.

Μεγάλες είναι και οι ουρές που σχηματίζονται αυτές τις ημέρες έξω από τα εφημερεύοντα ή διανυκτερεύοντα φαρμακεία. Χαρακτηριστική ήταν η εικόνα τη νύχτα της παραμονής των Θεοφανίων έξω από το μοναδικό διανυκτερεύον φαρμακείο της N. Σμύρνης, μιας περιοχής 100.000 κατοίκων. Οπως λέει στην «K» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Κωνσταντίνος Λουράντος, «η κίνηση είναι πράγματι πολύ αυξημένη, όχι όμως περισσότερο από τις άλλες χρονιές. Πάντως, η αύξηση ή η μείωση των εφημεριών χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση. Επιπλέον, χρειάζεται να υπάρχει μηχανογραφικό σύστημα των φαρμακείων, το οποίο δεν γίνεται γιατί φαρμακεία ανοίγουν και κλείνουν καθημερινά και οι εφημερίες «βγαίνουν» ένα χρόνο πριν». Το θέμα της ασφάλειας είναι άλλη μια αιτία που δεν διανυκτερεύουν περισσότερα φαρμακεία.

Στα φαρμακεία

Ο κ. Λουράντος όμως δίνει και μια άλλη διάσταση του θέματος: «Σήμερα, ο κόσμος επισκέπτεται τα φαρμακεία «για ψύλλου πήδημα». Εχουμε υποκαταστήσει τους γιατρούς. Εξάλλου, τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά ή τον Δεκαπενταύγουστο, ο κόσμος δεν βρίσκει γιατρό να επισκεφθεί και έρχεται στον φαρμακοποιό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή