12.000 τα νεκρά παιδιά από τον φοβερό σεισμό

12.000 τα νεκρά παιδιά από τον φοβερό σεισμό

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τους 35.000 νεκρούς του φοβερού σεισμού στο Μπαμ του Ιράν -δηλαδή το 1/3 του συνολικού πληθυσμού- 12.000 ήταν παιδιά, ενώ άλλα 6.800 παιδιά έμειναν ορφανά. Το 90% των κτιρίων καταστράφηκε ολοσχερώς, ενώ τίποτα δεν έμεινε όρθιο από το φρούριο της πόλης που μετρούσε 2.500 χρόνια ζωής και ιστορίας. Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς θα χρειαστούν δεκάδες χρόνια, μέχρι να ξαναβρεί η πόλη τους κανονικούς της ρυθμούς. Οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί μιας ασύλληπτης καταστροφής, που συντελέστηκε σε μία πλινθόχτιστη πόλη, όπου ακόμα και οι κήποι είχαν υποσκάψει τα θεμέλια των σπιτιών, επειδή σχεδιάστηκαν σε χαμηλά επίπεδα.

«Μπήκαμε σε μια ερειπωμένη πόλη, με χιλιάδες νεκρούς, τραυματίες, αστέγους σε συνθήκες απόλυτου ψύχους, όπου εκτός από τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας φροντίσαμε να υποστηρίξουμε τα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου Χομεϊνί. Δεν έχω ξαναδεί τέτοιο μέγεθος καταστροφής. Οι περισσότεροι κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει το Μπαμ, ενώ έχουν μείνει περίπου 30.000 άτομα», αναφέρει ο κ. Νικήτας Κανάκης, μέλος της ομάδας των Ελλήνων Γιατρών του Κόσμου που έμεινε οκτώ ημέρες στην ισοπεδωμένη πόλη του Ιράν. Καθημερινά, τα ιατρεία δέχονταν 300 ασθενείς, οι οποίοι παρουσίαζαν κυρίως γαστρεντερίτιδες, τραύματα, λοιμώξεις του αναπνευστικού, λιποθυμίες, μετατραυματικό στρες. Για τουλάχιστον ένα μήνα θα παραμείνει στο Μπαμ το δεύτερο κλιμάκιο της οργάνωσης, προκειμένου να προσφέρει τις ιατρικές υπηρεσίες του στο νοσοκομείο και τους εγκλωβισμένους.

Αιχμές για την ελλιπή οργάνωση της ελληνικής πολιτικής προστασίας άφησε ο πρόεδρος του Δ.Σ. των Γιατρών του Κόσμου κ. Θεόφιλος Ρόζεμπεργκ επισημαίνοντας ότι «είναι απαραίτητο να βελτιωθούν οι υποδομές της διότι δεν αρκεί να μένει κανείς στον ηρωισμό των αντρών της EMAK».

O κ. Κανάκης υποστήριξε ότι «είμαστε στη διάθεση της Πολιτικής Προστασίας, η οποία μέχρι στιγμής δεν μας έχει αξιοποιήσει».

Αξιομνημόνευτη, πάντως, ήταν η φιλική και φιλόξενη διάθεση των ντόπιων απέναντι στους Ελληνες. «Οι άνθρωποι αυτοί, παρά την κρίση και τον πανικό τους, αγχώθηκαν, για να μην μας λείψει τίποτα. Το βράδυ της Πρωτοχρονιάς έντυσαν κάποιον Αγιο Βασίλη και μας κέρασαν τσάι και μπισκότα. Φρόντιζαν να μας φέρνουν κονσέρβες και φρούτα, ώστε να κάνουν όσο το δυνατόν πιο ανθρώπινη τη διαμονή μας», λέει στην «K» ο κ. Κανάκης. Στο μεταξύ καθημερινά παρέχονται σε όλους όσοι χρήζουν ανάγκης 2 – 3 λίτρα νερού και τρόφιμα, ώστε να καλυφθούν οι θεμελιώδεις ανάγκες των πληγέντων και καθώς φαίνεται, οι κίνδυνοι επιδημιών έχουν περιοριστεί.

Σε γενική και διαρκή επιφυλακή στο Ιράν

Εκτός από το κατεστραμμένο Μπαμ, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξαν οι ιρανικές αρχές τη χώρα, καθώς έχουν σημειωθεί συνολικά 31 μετασεισμοί μέσα σε 36 ώρες στην επαρχία Κουζεστάν, 450 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Τεχεράνης (2,7 – 4,9 Ρίχτερ). O πρόεδρος του Ιράν, Μοχάμεντ Χαταμί, κάλεσε τον κόσμο να «παραμείνει ψύχραιμος» και ζήτησε από τις κυβερνητικές υπηρεσίες να βρίσκονται σε κατάσταση γενικής και διαρκούς επιφυλακής, καθώς επίσης να επισπευσθούν οι προετοιμασίες των χώρων υποδοχής αστέγων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή