«Κλήρωσε» και για τη δίκη του ΕΛΑ

«Κλήρωσε» και για τη δίκη του ΕΛΑ

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H τελική ευθεία είναι ανοικτή για την δεύτερη μέσα σε ένα χρόνο δίκη τρομοκρατικής οργάνωσης στην Ελλάδα. O λόγος για τη δίκη των πέντε κατηγορουμένων ως μέλη του Επαναστατικού Λαϊκού Αγώνα (ΕΛΑ) οι οποίοι μετρούν αντίστροφα τις τριάντα ημέρες που απομένουν ώς την 9η Φεβρουαρίου, ημέρα που θα ξεκινήσει η εκδίκαση της υπόθεσης. H δικαστική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού θα είναι προσεχώς έτοιμη και πάλι να υποδεχθεί δημοσιογράφους, δικηγόρους, παρατηρητές, κατηγορούμενους, μάρτυρες και βεβαίως τους οκτώ δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς που αναδείχθηκαν από τη χθεσινή κλήρωση και θα αποτελέσουν τη σύνθεση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Πρόεδρος του δικαστηρίου θα είναι η πρόεδρος Εφετών Ελισάβετ Μουγάκου-Μπρίλλη, 59 ετών, η οποία είναι παντρεμένη με τον πρόεδρο Εφετών Αθανάσιο Μπρίλλη. H πρόεδρος του δικαστηρίου εισήχθη στο Σώμα στις 19.7.71 ενώ προήχθη σε εφέτη στις 4.10.1989. Μιλάει τέσσερις γλώσσες ενώ μεταξύ των υποθέσεων που έχει χειριστεί είναι η δολοφονία του διοικητή Ασφαλείας στο προξενείο του Αργυροκάστρου καθώς και η αντιδικία του αείμνηστου Ευάγγελου Γιαννόπουλου με τον δημοσιογράφο Μάκη Τριανταφυλλόπουλο.

Αναπληρωτής πρόεδρος της δίκης κληρώθηκε ο πρόεδρος Εφετών Γρηγόρης Μάμαλης, 62 ετών. Εισήχθη στο Σώμα στις 29.6.1972 και προήχθη σε εφέτη στις 21.6.91.

Τακτικά μέλη του δικαστηρίου κληρώθηκαν οι εφέτες Ζωή Κομποτιάτη και Δημήτρης Μουστάκας, ενώ αναπληρωτές τους θα είναι οι εφέτες Κωνσταντίνος Φράγκος και Γιώργος Αδαμόπουλος. H Εφέτης Ζωή Κομποτιάτη γεννήθηκε το 1944 στην Αιτωλοακαρνανία, εισήχθη στο Σώμα στις 23.8.1978, ενώ προήχθη στο βαθμό του εφέτη στις 21.1.98. O εφέτης Δημήτρης Μουστάκας γεννήθηκε το 1947 στην Εύβοια, εισήχθη στο Σώμα στις 7.10.75, ενώ προήχθη σε εφέτη την 1.9.1995. O εφέτης Κωνσταντίνος Φράγκος γεννήθηκε το 1949, εισήχθη στο Σώμα στις 14.11.75 και προήχθη σε εφέτη 1.1.96, ενώ ο εφέτης Γιώργος Αδαμόπουλος γεννήθηκε το 1946, εισήχθη στο Σώμα στις 5.4.77 και προήχθη στο βαθμό του εφέτη στις 25.10.1996.

Εισαγγελέας της έδρας κληρώθηκε ο εισαγγελέας Εφετών Ελευθέριος Πατσής, ενώ αναπληρωτής εισαγγελέας κληρώθηκε ο συνάδελφός του Κωνσταντίνος Βομπίρης. O κ. Πατσής γεννήθηκε το 1945, εισήχθη στο Σώμα στις 22.3.73, ενώ προήχθη στον βαθό του εισαγγελέα Εφετών στις 6.6.2002. O αναπληρωτής εισαγγελέας κ. Κωνσταντίνος Βομπίρης, γεννήθηκε το 1943, εισήχθη στο Σώμα στις 29.6.1972 ενώ προήχθη στον βαθμό του εισαγγελέα Εφετών στις 19.6.2001. Σημειώνεται ότι ο κ. Βομπίρης διετέλεσε και εισαγγελέας κατά τη διάρκεια της ανάκρισης στην υπόθεση της 17 Νοέμβρη, όταν ο εισαγγελέας Εφετών κ. Κυριάκος Καρούτσος δήλωσε κώλυμα και απεσύρθη από τη διαδικασία.

405 οι μάρτυρες

Πέντε κατηγορούμενοι, ως μέλη της οργάνωσης Επαναστατικός Λαiκός Αγώνας, 600 σελίδες κατηγορητηρίου στις οποίες περιγράφονται η αφετηρία και η λειτουργία της οργάνωσης, όπως επίσης κατηγορίες που αφορούν συνολικά 82 τρομοκρατικές ενέργειες θα εκδικαστούν στη δίκη για την υπόθεση τρομοκρατίας της οργάνωσης του ΕΛΑ. Μεταξύ αυτών 17 απόπειρες ανθρωποκτονίας, 59 εκρήξεις, καθώς και η δολοφονία του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αναστάσιου Βερνάρδου το 1989 και η απόπειρα ανθρωποκτονίας του πρώην προέδρου της ΓΣΕΕ Γιώργου Ραυτόπουλου το 1987.

Συνολικά στη δίκη αναμένεται να καταθέσουν 405 μάρτυρες κατηγορίας και υπεράσπισης. Πρώτος μάρτυρας αναμένεται να είναι ο δημοσιογράφος του Ελεύθερου Τύπου Βασίλης Ζήσης, ενώ τέταρτη κατά σειρά θα καταθέσει η πρώην σύζυγος του κατηγορούμενου Αγγελέτου Κανά και βασική μάρτυρας κατηγορίας στην υπόθεση, Σοφία Κυριακίδου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή