Εν αναμονή αποφάσεων για Προσφυγικά και Θων

Εν αναμονή αποφάσεων για Προσφυγικά και Θων

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο κρίσιμες αποφάσεις, -εν όψει των οποίων έγινε συζήτηση χθες στο E΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας υπό την προεδρία του κ. K. Μενουδάκου με αυξημένη, επταμελή σύνθεση- πρόκειται να εκδώσει τις ερχόμενες ημέρες το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο. H πρώτη υπόθεση που τους τελευταίους μήνες βρέθηκε στο επίκεντρο της ευαισθητοποιημένης κοινής γνώμης αφορά το δίκαιο αίτημα των κατοίκων και πολλών φορέων, οι οποίοι για ιστορικούς και συναισθηματικούς λόγους ζητούν τη διατήρηση των προσφυγικών πολυκατοικιών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. H άλλη αφορά το παλαιό κτήμα Θων, στη συμβολή των λεωφόρων Κηφισίας και Αλεξάνδρας, όπου εάν γίνει δεκτή εισήγηση της Συμβούλου Επικρατείας ανατρέπεται το «σκηνικό» που έχει στηθεί τα τελευταία χρόνια σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία της πρωτεύουσας.

Η εισηγήτρια κ. Αικ. Σακελλαροπούλου τάχθηκε κατά της προοπτικής κατεδάφισης των έξι προσφυγικών κτιρίων αναλύοντας την υποχρέωση της πολιτείας, από το Σύνταγμα και τις διεθνείς συμβάσεις, να προστατεύσει και να αναδείξει την πολιτιστική κληρονομιά και μάλιστα, όπως είπε, «μία από τις τελευταίες μαρτυρίες της ιστορικής μνήμης, που απέμεινε σ’ αυτήν την πόλη».

Η εισηγήτρια αντέκρουσε την επιχειρηματολογία του υπουργείου Πολιτισμού, που επικεντρώθηκε στην κακή κατάσταση των κτισμάτων και στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι η Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ ζήτησε τη διατήρηση όλων των κτιρίων, γιατί περιλαμβάνονται στα 113 σημαντικότερα αρχιτεκτονικά έργα του 20ού αιώνα.

Η κ. Σακελλαροπούλου πρότεινε ακόμη να γίνουν δεκτές οι προσφυγές των κατοίκων της περιοχής, που ζητούσαν: Ακύρωση του Προεδρικού Διατάγματος του Ιουλίου 2002 (τροποποιεί το ρυμοτομικό σχέδιο του Δήμου Αθηναίων και καθορίζει τους όρους δόμησης), καθώς και της οικοδομικής άδειας που δόθηκε στον Μπ. Βωβό Το ερώτημα είναι πώς μπορεί να ανατραπεί η κατάσταση, αφού το έργο έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 80%. Από την πλευρά του ΥΠΕΧΩΔΕ υποστηρίζεται ότι η ακύρωση του διατάγματος συνεπάγεται επαναφορά στο προϋπάρχον πολεοδομικό καθεστώς, με αποτέλεσμα να αίρεται η υποχρέωση του κατασκευαστή να κατεδαφίσει την πολυκατοικία, δίπλα στο σούπερ μάρκετ, και στη θέση της να διαμορφώσει χώρο πρασίνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή