O αιγιαλός, θυσία για το ξενοδοχείο

O αιγιαλός, θυσία για το ξενοδοχείο

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατάργηση της οριογραμμής του αιγιαλού στο Λαγονήσι, αποχαρακτηρισμός δασικής έκτασης και το κλείσιμο της παραλίας μήκους έξι χιλιομέτρων -σε σύνολο 7 χλμ.- του δήμου Καλυβίων ήταν το τίμημα για να «αναπτυχθεί» μια πραγματικά μεγάλη επένδυση, μεγάλου όμως και πολλαπλού κόστους για ολόκληρη την Αττική και τους κατοίκους της.

Υπουργείο Οικονομικών και Ανάπτυξης, Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, δασαρχείο Λαυρίου, νομαρχία Ανατολικής Αττικής και φορείς της Δικαιοσύνης «συμμάχησαν» -σύμφωνα με καταγγελία του δημάρχου Καλυβίων και προέδρου της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής κ. Πέτρου Φιλίππου- για να αναπτυχθεί αυθαίρετα μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα του Ομίλου Π. Μαντωνανάκη.

Στον εν λόγω όμιλο παραχωρήθηκε για 40 χρόνια η χρήση και η εκμετάλλευση της έκτασης των εγκαταστάσεων του παλαιού ξενοδοχείου Ξενία στο Λαγονήσι, από την εταιρεία «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα» (ETA). Ομως, κατά την επισκευή των παλαιών εγκαταστάσεων, το πολεοδομικό γραφείο Μαρκοπούλου της νομαρχίας Ανατολικής Αττικής ανακάλυψε την ανέγερση νέων εγκαταστάσεων, με σοβαρότατες πολεοδομικές παραβάσεις και υπερβάσεις, καθώς σε έκταση πάνω από 7.000 τ.μ. ανεγείρονταν εντελώς αυθαίρετα ογκώδη κτίσματα και 28 πισίνες.

Παρ’ ότι η πολεοδομία Μαρκοπούλου ανέστειλε όλες τις οικοδομικές άδειες και δρομολόγησε τις διαδικασίες για τη διακοπή των εργασιών από τον Απρίλιο του 2003, το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, στο οποίο προσέφυγε ο όμιλος, έδωσε άδεια συνέχισης των εργασιών, με αποτέλεσμα η οικοδόμηση να συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς χωρίς να υπάρχουν καν άδειες οικοδομής.

Βασικό κρίκο στην προσπάθεια νομιμοποίησης των αυθαιρεσιών στην παραλία του Λαγονησίου αποτέλεσε απόφαση του υπουργείου Οικονομικών -ύστερα από εισήγηση ειδικής επιτροπής- για την τροποποίηση της οριογραμμής του αιγιαλού στην περιοχή, καθώς η ανέγερση των νέων κτιρίων του ξενοδοχείου πραγματοποιείτο εντός του αιγιαλού. Με την επαναχάραξη της οριογραμμής, τα κτίσματα βρέθηκαν… εκτός του αιγιαλού.

Ταυτόχρονα με τη νομιμοποίηση των αυθαίρετων επεκτάσεων, η προσφορά προς τον Ομιλο Μαντωνανάκη, καταγγέλλει ο δήμαρχος Καλυβίων, ολοκληρώθηκε με την παραχώρηση ακόμη 40 στρεμμάτων παραλίας και αιγιαλού δίπλα από τις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου.

Δέσμευση

Να σημειωθεί ότι για την έκταση αυτή, ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος, στις 10 Νοεμβρίου, δεσμευόταν σε αντιπροσωπεία του δήμου Καλυβίων ότι θα παραχωρηθεί στον δήμο, παρ’ ότι επτά μέρες πριν, στις 3 Νοεμβρίου, είχε ήδη υπογραφεί η παραχώρηση στον όμιλο. Χαρακτηριστικό της προνομιακής προσφοράς αποτελεί το ύψος του μισθώματος για τα 40 στρέμματα παραλίας, το οποίο είναι μόλις 15.000 ευρώ τον χρόνο. Την ίδια ώρα ο Ομιλος Μαντωνανάκη νοίκιαζε δύο καντίνες του δήμου Καλυβίων που βρίσκονται στην περιοχή, συνολικής έκτασης μόλις 100 τ.μ., 68.000 και 55.000 ευρώ ετησίως.

Οι κάτοικοι

Το «πακέτο» των σχετικών προσφορών έκλεισε με την έκδοση απόφασης του δασάρχη Λαυρίου, όπου αποχαρακτήρισε δασική έκταση προκειμένου να ανεγερθεί στον χώρο της ξενοδοχειακής μονάδας μεγάλο συνεδριακό κέντρο. Παρά το γεγονός ότι ο περιφερειάρχης Αττικής κ. M. Κυριακίδης προσέφυγε κατά της σχετικής απόφασης, η προσφυγή του απερρίφθη!.

Διαμαρτυρόμενοι για όλα αυτά οι κάτοικοι και οι φορείς των Καλυβίων, πραγματοποιούν μεθαύριο Κυριακή, στις 11 το πρωί, συγκέντρωση στην πύλη του ξενοδοχείου, ενώ ο δήμαρχος σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό κ. K. Σημίτη ζητεί προσωπική του παρέμβαση για να ακυρωθούν οι παραπάνω αποφάσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή