Νέοι-γυναίκες «υποψήφιοι» για καρδιακά

Νέοι-γυναίκες «υποψήφιοι» για καρδιακά

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολο και νεαρότερες ηλικίες «χτυπάει» το έμφραγμα του μυοκαρδίου, ενώ και οι γυναίκες που έχουν «φυσική προστασία» από τα καρδιαγγειακά νοσήματα θέτουν πια σοβαρή υποψηφιότητα για εκδήλωση οξέος καρδιακού επεισοδίου. Βασικές αιτίες είναι ο σημερινός τρόπος διαβίωσης και η «ζούγκλα» του επαγγελματικού στίβου, σε συνδυασμό με το άγχος, το κάπνισμα, την καθιστική ζωή κ. ά.

Οπως επεσήμανε ο επίκουρος καθηγητής καρδιολογίας, διευθυντής της καρδιολογικής κλινικής του Τζανείου κ. Στέφανος Φούσας, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου με αφορμή το 16ο συνέδριο με θέμα «Εξελίξεις στην Καρδιολογία», που πραγματοποιείται στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών, «οι νεαροί Ελληνες έχουν περισσότερους προδιαθεσικούς παράγοντες για στεφανιαία νόσο έναντι των κατοίκων χωρών της Βόρειας Ευρώπης, καθώς «καίνε» τα θετικά αποτελέσματα της μεσογειακής-ελληνικής διατροφής με ένα πακέτο τσιγάρα ή με το άγχος της επαγγελματικής αποκατάστασης. Είναι ενδεικτικό», σημείωσε, «ότι αυτήν τη στιγμή στο Τζάνειο νοσηλεύεται 27χρονος που έχει υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου, ενώ ο νεαρότερος εμφραγματίας που έχει «φιλοξενηθεί» στην κλινική ήταν 23 ετών και κάπνιζε τέσσερα πακέτα τσιγάρα την ημέρα». Τις κλίνες της καρδιολογικής μονάδας «μοιράζονται» πλέον με τους άνδρες και οι γυναίκες, που έχουν, εξαιτίας κυρίως του καπνίσματος και του επαγγελματικού άγχους, μεγάλες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρδιαγγειακό επεισόδιο. Αναφερόμενος στο θέμα της έγκαιρης αντιμετώπισης των εμφραγματιών, ο κ. Φούσας επανέλαβε την ανάγκη ύπαρξης φορητών απινιδιστών, όχι μόνο στα γήπεδα και τα αεροδρόμια, αλλά και στα ίδια τα νοσοκομεία, καθώς στην Ελλάδα παρατηρείται το θλιβερό φαινόμενο, να υπάρχουν απινιδιστές μόνο στις καρδιολογικές μονάδες. Το αποτέλεσμα είναι να χάνονται ζωές ασθενών και εντός του νοσοκομείου, εξαιτίας της καθυστέρησης έως ότου μεταφερθούν στη καρδιολογική μονάδα.

Στην πορεία των ερευνών όσον αφορά τη χορήγηση αρχέγονων κυττάρων σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, αναφέρθηκε ο καθηγητής καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής του A΄ Καρδιολογικού Τμήματος του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, κ. Διονύσιος Κόκκινος. Το ευεργετικό αποτέλεσμα της μεθόδου μπορεί να είναι πολλαπλό και αφορά τη δημιουργία νέου μυϊκού ιστού στο «πληγωμένο» ή κατεστραμμένο μυοκάρδιο ή την ανάπτυξη παράπλευρων αγγείων. Στη μέθοδο αυτήν έχουν υποβληθεί 10 ασθενείς της A΄ Καρδιολογικής Κλινικής του Ωνασείου και τα αποτελέσματα έως τώρα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν και εργασίες όσον αφορά την αντιμετώπιση των ασθενών με εκτατικά στεφανιαία αγγεία στα οποία η ροή του αίματος είναι πιο αργή, με αποτέλεσμα αυξημένο κίνδυνο θρόμβωσης. Οπως τόνισε ο κ. Κόκκινος, το 4%-5% των ασθενών που υποβάλλονται σε στεφανιαιογραφία παρουσιάζουν αυτό το σύνδρομο. H θεραπεία αυτών των ασθενών, πρόσθεσε, πρέπει να περιλαμβάνει έντονη αντιθρομβωτική αγωγή.

Οι εξετάσεις

Ο καθηγητής καρδιολογίας του Imperial College του Λονδίνου κ. Πέτρος Νιχογιαννόπουλος επεσήμανε τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η ηχοκαρδιογραφία στην κλινική εξέταση του ασθενή, τονίζοντας ότι με μία πλήρη ηχοκαρδιολογική εξέταση ο γιατρός αξιολογεί γρήγορα τη λειτουργικότητα της καρδιάς, περιορίζοντας σημαντικά την ανάγκη άλλων απεικονιστικών μελετών. Για «διαζύγιο μεταξύ ασθενών και γιατρών» έκανε λόγο ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών κ. Ευτύχιος Βορίδης, επισημαίνοντας ότι η σημερινή ιατρική μπορεί να θεραπεύει όργανα, αλλά έχει απομακρυνθεί από τη θεραπεία του ανθρώπου ως σύνολο. Οπως τόνισε χαρακτηριστικά, «έχουμε ξεχάσει πλέον πώς να προσεγγίζουμε τον ασθενή ως σύνολο και να αντιμετωπίζουμε και τον φόβο του για την ασθένεια»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή