Εγγραφή σε βίντεο κλαμπ και προσωπικά δεδομένα

Εγγραφή σε βίντεο κλαμπ και προσωπικά δεδομένα

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

– Καλησπέρα. Μία εγγραφή θα ήθελα να κάνω.

-Την ταυτοτητά σας και ένα πρόσφατο λογαριασμό ΔΕΗ ή OTE, παρακαλώ.

-Ορίστε η ταυτότητα. Το λογαριασμό τι τον θέλετε, όμως;

-Λυπάμαι, αλλά χωρίς αυτόν δεν μπορούμε να κάνουμε την εγγραφή.

Συνήθης διάλογος μεταξύ υπαλλήλου βίντεο κλαμπ και υποψήφιου πελάτη, που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις απλών πολιτών, καθώς η απαίτηση χορήγησης αυτών των στοιχείων συνιστά παραβίαση προσωπικών δεδομένων. Θύματα αυτής της τακτικής, όλοι όσοι είναι εγγεγραμμένοι στα περισσότερα βίντεο κλαμπ της Αθήνας.

«Δεν φανταζόμουν ότι για να δανείζομαι dvd και βιντεοκασέτες, το κατάστημα θα πρέπει να γνωρίζει πόσο ρεύμα καταναλώνω και τι ποσό καταβάλλω στη ΔΕΗ», λέει στην «K» η κ. Μαργαρίτα Λυμπέρη και συνεχίζει: «Μου φάνηκε εξωπραγματικό και ανεπίτρεπτο να γνωρίζουν τον αριθμό της σύνδεσης. Δεν ήμουν υποχρεωμένη να θέσω στη διάθεσή τους αυτά τα στοιχεία, οπότε αποχώρησα αμέσως από το βίντεο κλαμπ χωρίς δεύτερη κουβέντα».

Ανάλογη ήταν και η εμπειρία του 25χρονου Πέτρου Αθανασιάδη, ο οποίος αντέδρασε έντονα όταν η υπάλληλος του καταστήματος ζήτησε να δει λογαριασμό, για να τον εγγράψει. «Αυτό που κάνετε είναι εκβιαστικό. Δεν μπορεί να αντιμετωπίζετε τους πελάτες ως ύποπτους, επειδή έτυχε κάποιοι στο παρελθόν να σας εξαπατήσουν», ήταν η αντίδρασή του όταν η υπάλληλος εξήγησε ότι ο μόνος λόγος που ακολουθείται αυτή η διαδικασία είναι η προστασία του καταστήματος από επίδοξους απατεώνες.

Ωστόσο, από γνωστή αλυσίδα βίντεο κλαμπ πληροφορηθήκαμε ότι οι εγγραφές γίνονται με απλή διασταύρωση των στοιχείων που αναφέρει ο πελάτης, χωρίς άλλα αποδεικτικά έγγραφα.

Είναι περισσότερο από σαφές ότι η τακτική αυτή -ισχύει σαφώς και σε άλλες μορφές παροχής υπηρεσιών εκτός από τα βίντεο κλαμπ- συνιστά άρση προσωπικών δεδομένων. «Είναι απλώς μία από εκείνες τις περιπτώσεις στις οποίες εύκολα δίνουμε στοιχεία, που αποτελούν προσωπικά δεδομένα χωρίς να το πολυσκεφτούμε», εξηγεί στην «K» η δικηγόρος κ. Αντωνία Λεγάκη. «H διεύθυνση κατοικίας και ο τόπος διαμονής δεν θεωρούνται προσωπικά δεδομένα. Είναι όμως όλα τα υπόλοιπα που αναγράφονται στους λογαριασμούς, δηλαδή το περιεχόμενό του, η κατανάλωση και ο αριθμός του ρολογιού. Οπότε ή θα πρέπει να ορίσουμε ως προτεραιότητα τον σεβασμό των δικαιωμάτων ή την ασφάλεια συναλλαγής. Στη δεύτερη περίπτωση, όλο το δίκτυο των εταιρειών που έχουν υιοθετήσει αυτήν τη φιλοσοφία έχει τη δυνατότητα να εισβάλει άμεσα και να βλέπει την καθημερινότητα του πολίτη. Στην ουσία, λειτουργούν με το τεκμήριο της ενοχής, οπότε όλοι καλούμαστε να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε παράνομοι ή ότι δεν έχουν κάτι να κρύψουμε»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή