Μείωση αριθμού τροχαίων το 2003

Μείωση αριθμού τροχαίων το 2003

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετικά εξελίσσεται το πρόγραμμα «Καθ’ οδόν 2001 – 2005» για τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, καθώς, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, μέσα στο 2003 καταγράφηκε περαιτέρω μείωση τόσο του αριθμού των ατυχημάτων, όσο και του αριθμού των θυμάτων. Ειδικότερα, τα τροχαία ατυχήματα μειώθηκαν σε σχέση με το 2002 στο σύνολό τους κατά 6,1%, ενώ τα θανατηφόρα μειώθηκαν κατά 3,8%. Οσον αφορά τους παθόντες, καταγράφεται μείωση του αριθμού των νεκρών σε τροχαία κατά 2,9% και των βαριά τραυματιών κατά 9,1%.

Σημαντική είναι η μείωση των ατυχημάτων και τον μήνα Δεκέμβριο, τα στατιστικά στοιχεία του οποίου αφορούν και τη μεγάλη μετακίνηση για τον εορτασμό των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, τον περασμένο μήνα σημειώθηκαν 14,2% λιγότερα θανατηφόρα ατυχήματα, σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2002. Ανάλογη είναι και η μείωση του αριθμού των θυμάτων, που ανέρχεται σε 14,8%, ενώ ο αριθμός των βαριά τραυματιών παρουσιάζεται μειωμένος κατά 7,4%.

H μείωση των τροχαίων ατυχημάτων θεωρείται αποτέλεσμα των αυξημένων και αυστηρότερων ελέγχων της Τροχαίας. Επιπλέον, αποδίδεται στο γεγονός ότι οι έλεγχοι επικεντρώνονται σε συγκεκριμένες παραβάσεις, που σχετίζονται με  την ασφαλή οδήγηση, όπως η χρήση ζωνών ασφαλείας και κράνους και οι έλεγχοι αλκοτέστ. Ειδικότερα για τους ελέγχους αλκοτέστ, καταγράφεται σημαντική μείωση των παραβάσεων, παρά την αύξηση των ελέγχων, γεγονός που, κατά τους ειδικούς, σημαίνει ότι οι οδηγοί έχουν πλέον πειστεί και δεν κάθονται στο τιμόνι εφόσον έχουν πιει.

Βεβαίως, η μείωση των τροχαίων ατυχημάτων το 2003 δεν είναι τόσο μεγάλη όσο τα προηγούμενα χρόνια. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι αξιωματικοί της Τροχαίας, έχει ήδη επιτευχθεί μείωση των ατυχημάτων κατά 20% που είχε τεθεί ως στόχος πενταετίας και ήταν αναμενόμενο ότι η μείωση δεν θα συνεχιζόταν με τους ίδιους ρυθμούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή