Τα άλματα της Καρδιοχειρουργικής

Τα άλματα της Καρδιοχειρουργικής

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H δημιουργία ενός ισχυρού επιστημονικού δεσμού μεταξύ των καρδιοχειρουργών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, η ανάδειξη της ελληνικής καρδιοχειρουργικής αλλά και η προώθηση της φιλίας και αλληλεγγύης μεταξύ των λαών αποτελούν στόχο του πρώτου Διεθνούς Καρδιοχειρουργικού Συνεδρίου της «Ευρω-Ασιατικής Γέφυρας» το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη χώρα μας στις 16 και 17 Ιανουαρίου. Στη συνάντηση αυτή, που τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Θώρακος, καρδιάς και αγγείων, θα συμμμετάσχουν περισσότεροι από 40 κορυφαίοι καρδιοχειρουργοί που θα εκπροσωπήσουν 21 χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Μέσης Ανατολής.

Η χώρα μας αποτελεί βασικό κέντρο υποδοχής και αντιμετώπισης ασθενών από τις χώρες του λεγόμενου Ευρω-Ασιατικού τόξου γεγονός που καταδεικνύει τον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας στον τομέα της Καρδιοχειρουργικής. Παράλληλα ενδεικτικό είναι ότι από τους 3.000 Ελληνες ασθενείς που στα μέσα της δεκαετίας του ’80 κατέφευγαν ετησίως σε χώρες του εξωτερικού για καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις, σήμερα ο αριθμός αυτός έχει περιοριστεί σε λίγες δεκάδες που αφορούν εξειδικευμένα περιστατικά.

Οκτακόσιες περίπου εγχειρήσεις καρδιάς πραγματοποιούνται στη χώρα μας ανά εκατομμύριο πληθυσμού ποσoστό ιδιαίτερα υψηλό αν αναλογιστούμε ότι το ποσοστό αυτό ξεπερνά κατά πολύ το μέσο ευρωπαϊκό όρο ο οποίος βρίσκεται μόλις στις 169 εγχειρήσεις ανά εκατομμύριο κατοίκων και κοντά σε αυτόν των ΗΠΑ (1222). «Το υψηλό επίπεδο της καρδιοχειρουργικής και η άρτια διάγνωση και αντιμετώπιση των σχετικών περιστατικών στην Ελλάδα προκύπτει από το γεγονός ότι ο μέσος όρος επεμβάσεων στη χώρα μας υπερτερεί του μέσου ευρωπαϊκού και προσεγγίζει εκείνον των ΗΠΑ», τόνισε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο κ. Χρ. Λόλας, πρόεδρος της Ελληνικής Θωρακοχειρουργικής Εταιρείας και διευθυντής της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός».

«Στόχος μας είναι να επιδείξουμε και να καθοδηγήσουμε, στο βαθμό που αυτό είναι δυνατόν, τους συναδέλφους μας στον τομέα της καρδιοχειρουργικής αφού έχουμε να επιδείξουμε σημαντική εμπειρία και πρωτοποριακές μεθόδους», συμπλήρωσε στην «K» ο κ. Σωτήρης Πράπας, διευθυντής του Καρδιοχειρουργικού Τμήματος του Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή