Ηγγικεν η ώρα για το Εκκλησιαστικό…

Ηγγικεν η ώρα για το Εκκλησιαστικό…

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H ώρα της τελικής κρίσεως πλησιάζει στην παρατεινόμενη διαμάχη Εκκλησίας της Ελλάδος και Οικουμενικού Πατριαρχείου. Αύριο ή το αργότερο μεθαύριο, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος θα ανακοινώσει πιθανώς στη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου τις οριστικές του αποφάσεις για το επίμαχο θέμα της εκλογής των νέων Μητροπολιτών Θεσσαλονίκης και Ελευθερουπόλεως. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, και με πρωτοβουλία της κυβερνήσεως, τις τελευταίες ημέρες βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές, σε μια έσχατη προσπάθεια να εξευρεθεί λύση κοινώς αποδεκτή.

Εν τω μεταξύ, με χθεσινές επιστολές τους οι Μητροπολίτες Ιωαννίνων Θεόκλητος και Φιλίππων Προκόπιος στήριξαν και πάλι τον κ. Βαρθολομαίο και κάλεσαν δημοσίως τον κ. Χριστόδουλο να μην προβεί σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια θα προκαλέσει -κατά τη γνώμη τους- «κίνδυνο εις την ενότητα του Σώματος της Εκκλησίας». Μεταξύ άλλων, μάλιστα, επισημαίνουν ότι «η Εκκλησία της Ελλάδος υποχρεούται εις υπακοήν της Μητρός Εκκλησίας» και αφήνουν σαφώς να εννοηθεί ότι κάποιοι στην Αρχιεπισκοπή προωθούν εσπευσμένα τις αποφάσεις, προκειμένου να εκμεταλλευθούν την προεκλογική συγκυρία εκβιάζοντας την Πολιτεία και το Φανάρι. Με το δεδομένο αυτό πρέπει προφανώς να εξηγηθεί και μια εγκύκλιος που απέστειλε χθες η Ιερά Σύνοδος, καλώντας όλους τους ιερείς να μην έχουν την παραμικρή ανάμιξη στην προεκλογική αντιπαράθεση των κομμάτων…

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι η νομοκανονική επιτροπή της Αρχιεπισκοπής εισηγήθηκε τελικώς μια πρόταση που μόνον ευοίωνες προβλέψεις δεν επιτρέπει. Ετσι, έδωσε και απο νομικής απόψεως το «πράσινο φως» στον κ. Χριστόδουλο να προκηρύξει άμεσα -αν το επιθυμεί- εκλογές στις δύο χηρεύουσες Μητροπόλεις, παρακάμπτοντας τη θέση του Οικουμενικού Πατριαρχείου που αξιώνει να εγκρίνει προηγουμένως τις σχετικές εισηγήσεις της Ιεραρχίας. Με το δεδομένο αυτό, η ευθύνη των εξελίξεων ούτως ή άλλως περιέρχεται στον κ. Χριστόδουλο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή