Ασκήσεις «έτοιμοι για όλα»

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον Πειραιά και στην Παλαιά Φώκαια θα διεξαχθεί από τις 6 έως τις 8 Φεβρουαρίου η διακλαδική άσκηση Ολυμπιακής Ασφάλειας με την κωδική ονομασία «Μπλε Οδύσσεια». Σύμφωνα με το σχεδιασμό, οι μετέχοντες στην άσκηση θα κληθούν να ανταποκριθούν σε μια σειρά από σενάρια, που περιλαμβάνουν αντίδραση σε περίπτωση τρομοκρατικής επίθεσης με ραδιοβιολογικά και χημικά όπλα, διαχείριση συνεπειών και απωλειών αλλά και παράλληλη κατάσταση ομηρίας στη θάλασσα με κατάληψη πλοίου. Πρόκειται για μια από τις πιο σημαντικές ασκήσεις, στο πλαίσιο της προετοιμασίας, καθώς δεν είναι άσκηση επί χάρτου αλλά πραγματική, με προσομοίωση περιβάλλοντος Ολυμπιακών Αγώνων.

Στην περιοχή της Παλαιάς Φώκαιας θα πραγματοποιηθεί το σκέλος της άσκησης που αφορά τη θαλάσσια ομηρία, ενώ στην περιοχή του Πειραιά θα δοκιμαστεί η ετοιμότητα αντίδρασης σε επίθεση με ραδιοβιολογικά και χημικά όπλα. Οπως επισημαίνουν οι επικεφαλής του σχεδιασμού, δεν πρόκειται να γίνει χρήση πραγματικών όπλων αυτής της μορφής, απλά θα υπάρξει εικονική προσομοίωση των συνεπειών από τη χρήση τους. Ετσι, όπως προσθέτουν, η καθημερινότητα των πολιτών δεν θα διαταραχθεί καθόλου κατά τη διάρκεια της άσκησης. Ενα από τα βασικότερα σκέλη της αφορά τη μέτρηση του βαθμού ικανότητας διαχείρισης των συνεπειών. H δοκιμή δηλαδή των δυνατοτήτων της χώρας να απομονώσει περιοχές που ενδεχομένως πληγούν από τέτοια επίθεση, αλλά και οι δυνατότητες περίθαλψης παθόντων, καθώς και η ετοιμότητα αναζήτησης συνδρομής από τρίτες χώρες, εφόσον κριθεί απαραίτητο, εφόσον δηλαδή οι συνέπειες τις επίθεσης είναι τόσο δραματικές, ώστε δεν υπάρχει δυνατότητα να αντιμετωπισθούν από τις αρχές της χώρας μας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις διεθνών οργανισμών, καμιά χώρα του κόσμου δεν μπορεί να διαχειρισθεί μόνη τις συνέπειες μιας επίθεσης με ραδιοβιολογικά ή χημικά όπλα εάν ο αριθμός των θυμάτων ξεπεράσει τα 1.000.

Ποιοι παίρνουν μέρος

Στην άσκηση θα λάβουν μέρος δυνάμεις της Αστυνομίας, του Λιμενικού, της Πυροσβεστικής, των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και στελέχη του «Αθήνα 2004», της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων και των υπουργείων Εξωτερικών, Μεταφορών, Υγείας, Ανάπτυξης. Σε συμβουλευτικό ρόλο θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της Βρετανίας, ενώ ως παρατηρητές θα λάβουν μέρος εκπρόσωποι των υπολοίπων χωρών της Ολυμπιακής Συμβουλευτικής Ομάδας αλλά και τρίτων χωρών.

Με βάση τα συμπεράσματα που θα προκύψουν από την άσκηση αυτή, θα βελτιωθούν τα επιχειρησιακά σχέδια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή