H Ευρωβουλή για αναγνώριση των πτυχίων

H Ευρωβουλή για αναγνώριση των πτυχίων

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρχισε χθες στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η συζήτηση για την έκθεση Ζαπαλά που αφορά την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων. H έκθεση έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα καθώς σε αυτή έχει κατατεθεί από τον ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωστή Χατζηδάκη η τροπολογία για την αναγνώριση των πτυχίων, που χορηγούν τα ελληνικά Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών (ΕΕΣ), τα οποία λειτουργούν ως παραρτήματα ευρωπαϊκών πανεπιστημίων. Το θέμα είναι κρίσιμο διότι ώς τώρα η ελληνική κυβέρνηση αρνείται να αναγνωρίσει τα σχετικά πτυχία, με αποτέλεσμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να έχει προσφύγει εναντίον της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Στη συζήτηση το λόγο έλαβαν ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Ιωάννης Κουκιάδης και ο κ. Χατζηδάκης, οι οποίοι βρέθηκαν στο επίκεντρο της πολιτικής διαμάχης στην Ελλάδα για το θέμα των πτυχίων. Οπως ανέφερε στην «K» ο κ. Κουκιάδης στην ομιλία του τόνισε ότι «αναγκαία προϋπόθεση της θεωρητικής εκπαίδευσης των ευρωπαίων πτυχιούχων είναι η παροχή από αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα και όχι από επιχειρήσεις που δεν υπάγονται στο επίσημο εκπαιδευτικό σύστημα. Τα ΕΕΣ λειτουργούν νόμιμα ως κέντρα παροχής ελεύθερης γνώσης αλλά παράνομα ως κέντρα παροχής αναγνωρισμένης τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. H συνεργασία των ευρωπαϊκών AEI θα πρέπει να ενθαρρυνθεί αλλά σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να επιτραπεί η έμμεση αναγνώριση επιχειρήσεων ως φορέων παροχής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης».

Ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε ότι «επειδή τα προβλήματα του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος διαιωνίζονται, κατέθεσα τροπολογία που εγκρίθηκε από την αρμόδια επιτροπή του Κοινοβουλίου, έτσι ώστε χωρίς σαθρά νομικά προσκόμματα να αναγνωρισθούν τα ευρωπαϊκά πτυχία μία ώρα γρηγορότερα και χωρίς την καταδίκη της Ελλάδας». H ψηφοφορία στην ολομέλεια θα διεξαχθεί στις 29 Ιανουαρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή