Δημόσιο: με «εξετάσεις» οι προαγωγές

Δημόσιο: με «εξετάσεις» οι προαγωγές

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από διαρκείς εξετάσεις θα περνούν οι δημόσιοι υπάλληλοι, προκειμένου να προαχθούν και να εξελιχθούν στην πυραμίδα της ιεραρχίας, ενώ η αποδοτικότητά τους θα ελέγχεται με βάση τέσσερις δείκτες-κλειδιά, που θα μετρούν τον χρόνο ανταπόκρισης στα αιτήματα των πολιτών, την εφαρμογή νέων τεχνολογιών, το κόστος διαχείρισης και την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών. Οι θεσμικές παρεμβάσεις στο σύστημα εξέλιξης και προαγωγής των δημοσίων υπαλλήλων, που παρουσίασαν ο υπουργός Εσωτερικών κ. K. Σκανδαλίδης και ο υφυπουργός κ. N. Μπίστης, κινούνται σε δύο κατευθύνσεις:

1. Οι υπάλληλοι θα αξιολογούνται σε δύο ενότητες: στην αποτελεσματικότητα επίτευξης των προκαθορισμένων ετήσιων στόχων κάθε υπηρεσιακής μονάδας και στις ικανότητές τους. Για τις θέσεις ευθύνης η αξιολόγηση της απόδοσης γίνεται 70% βάσει της επίτευξης στόχων και 30% βάσει των ικανοτήτων. Για τους υπαλλήλους (ΔΕ κατηγορίας) η αξιολόγηση μοιράζεται στο 50% για τους στόχους και τις ικανότητες.

2. Καθιερώνεται νέα κλίμακα βαθμολόγησης με άριστα το 50, που δίνει τη δυνατότητα στους αξιολογητές να κλιμακώσουν τις βαθμολογίες τους. Τα κριτήρια αξιολόγησης ανέρχονται σε 24 και συνοψίζονται στην ύπαρξη οράματος, στην ηγετική ικανότητα, στην επίτευξη στόχων, στην ορθή χρήση διαθέσιμων πόρων, στην αναλυτική και συνθετική σκέψη, προσαρμοστικότητα, διορατικότητα, ευελιξία, στην ταχύτητα στην εκτέλεση της δουλειάς κ.ά. O αξιολογούμενος έχει ενεργό συμμετοχή στη διαδικασία (συνέντευξη, αυτοαξιολόγηση και αξιολόγηση του αμέσου προϊσταμένου).

Το Προεδρικό Διάταγμα για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων βρίσκεται για επεξεργασία στο ΣτΕ, ενώ το σχέδιο νόμου με το οποίο καθιερώνεται «Σύστημα Διοίκησης με στόχους» κατατέθηκε στη Βουλή. Με άλλες διατάξεις του, λαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας. Προβλέπεται ειδικότερα, η επικύρωση από τα ΚΕΠ φωτοαντιγράφων που συνοδεύουν τις αιτήσεις των πολιτών, ενώ με μια απλή υπεύθυνη δήλωση θα βεβαιώνεται η γνησιότητα των εγγράφων. Επίσης, θεσμοθετείται το μέτρο της «σιωπηρής έγκρισης» (αν παρέρχεται άπρακτη συγκεκριμένη προθεσμία από την υποβολή αίτησης, θα τεκμαίρεται ότι οι διοικητικές πράξεις έχουν εκδοθεί) και ορίζονται ως χρόνος για την απάντηση ή τη χορήγηση εγγράφων στους πολίτες οι 20 ημέρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή