Ικανοποίηση από γιατρούς

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετικά υποδέχθηκε η πλειονότητα των γιατρών το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την Υγεία, επικροτώντας τα μέτρα που αφορούν, μεταξύ άλλων, στην κατάργηση των απογευματινών ιδιωτικών ιατρείων στα νοσοκομεία, τη δημιουργία αστικών Κέντρων Υγείας και την απάλειψη του φαινομένου των ράντζων. Ωστόσο, επιφυλάξεις εκφράζονται όσον αφορά στον τρόπο χρηματοδότησης του συστήματος.

«Η κατάργηση των ράντζων και των πολύκλινων θαλάμων νοσηλείας αποτελούν σαφώς θετικές δράσεις», επισημαίνει στην «K», ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων σε Δημόσια Νοσοκομεία, κ. Στ. Κουτσιουμπέλης. «Ωστόσο υπάρχουν σημεία που χρήζουν διευκρινίσεων κυρίως όσον αφορά στον τρόπο χρηματοδότησης του συστήματος. Αντίθετοι είμαστε στον περιορισμένο αριθμό επισκέψεων στους γιατρούς Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης». Απόλυτα σύμφωνους βρίσκει τους πανεπιστημιακούς γιατρούς η δημιουργία δύο πανεπιστημιακών νοσοκομείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Επιπλέον, ο αναπληρωτής καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών κ. Νίκος Σταυριανέας, μιλώντας στην «K» χαρακτηρίζει ως ρεαλιστικό τον διαχωρισμό των πανεπιστημιακών γιατρών σε πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης με υψηλότερες αποδοχές -οι οποίες, όπως είπε, θα πρέπει να κυμαίνονται στα επίπεδα των πανεπιστημιακών γιατρών των άλλων χωρών τις Ευρώπης- και σε πλήρους απασχόλησης με δυνατότητα ιδιωτικού ιατρείου. Συνάντηση με τον πρόεδρο της Ν.Δ. κ. K. Καραμανλή θα ζητήσουν οι εκπρόσωποι των γιατρών του ΕΣΥ, για να υποβάλουν τις θέσεις τους σχετικά με το πρόγραμμα για την Υγεία. O πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος κ. Βασίλης Λαοπόδης, μιλώντας στην «K», εξέφρασε επιφυλάξεις όσον αφορά στην καθιέρωση νέου τύπου νοσηλείου που θα προσεγγίζει το πραγματικό κόστος. Οπως σημειώνει, αυτό σημαίνει αύξηση των εισφορών των ασφαλιστικών ταμείων και της τιμής εργασίας και μείωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής κοινωνίας. Οσον αφορά στη δημιουργία νοσοκομειακών γιατρών δύο ταχυτήτων, ο κ. Λαοπόδης τονίζει ότι η σχετική εμπειρία του διαστήματος 1990-1993 έδειξε ότι το μέτρο δεν είναι αποτελεσματικό.

Ο πρόεδρος του Σωματείου γιατρών IKA Αθήνας κ. Κων. Χροναίος τονίζει στην «K» ότι «το πρόγραμμα έχει ως θετικά στοιχεία την ελεύθερη επιλογή γιατρού καθώς και τη δημιουργία αστικών κέντρων υγείας ολοήμερης λειτουργίας». Τέλος, ο πρόεδρος της Ενωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Αττικής, κ. Γιώργος Πατούλης, επισημαίνει πως «τα μέτρα που παρουσιάστηκαν δίνουν βιώσιμες λύσεις στα χρόνια προβλήματα του ΕΣΥ. Το πρόγραμμα δίνει βάρος στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, που σημαίνει καλύτερη ποιότητα και χρηστή οικονομική διαχείριση στα νοσοκομεία».

«Ο κάθε καλόπιστος ή και κακόπιστος κριτής του Προγράμματος της Ν.Δ. θα έλεγε ότι οι προτάσεις του είναι τεκμηριωμένες, μεταρρυθμιστικές και εφαρμόσιμες». Αυτό τονίζει ο γραμματέας πολιτικού σχεδιασμού της Ν.Δ. κ. Γιώργος Σουφλιάς, απαντώντας στις προχθεσινές δηλώσεις του υπουργού Υγείας κ. K. Στεφανή. O συντονιστής ΟΔΕ Κοινωνικών Υποθέσεων της Ν.Δ. κ. Νικήτας Κακλαμάνης, επισημαίνει ότι ο υπουργός Υγείας αρνείται να καταλάβει τα προβλήματα του ΕΣΥ, ενώ απαντά στην καταγγελία του κ. Στεφανή περί ιδιωτικοποίησης των νοσοκομείων, «προτείνοντάς του» να επισκεφθεί τα απογευματινά ιδιωτικά ιατρεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή