ΔΙΟΡΑΑ το νέο όνομα του ΔΙΚΑΤΣΑ

ΔΙΟΡΑΑ το νέο όνομα του ΔΙΚΑΤΣΑ

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από το 2009 θα μπορούν οι απόφοιτοι των πανεπιστημίων της Τσεχίας και της Ουγγαρίας -όπου είναι οι περισσότεροι Ελληνες φοιτητές μεταξύ των χωρών της διευρυμένης E.E.- να πετύχουν με τους ίδιους όρους με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους την ακαδημαϊκή αναγνώριση των πτυχίων τους. Αυτό προβλέπει για τους αποφοίτους AEI των 10 χωρών της Διεύρυνσης, διάταξη νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας με το οποίο αναδιαρθρώνεται το σύστημα ακαδημαϊκής αναγνώρισης ξένων πτυχίων από την Ελλάδα. Χθες, εσπευσμένα, λίγο πριν από την ολοκλήρωση της κυβερνητικής θητείας, το αρμόδιο υπουργείο επιχειρεί να εξωραΐσει την εικόνα του ΔΙΚΑΤΣΑ -ανοιχτή ακόμη παραμένει η διερεύνηση των πρόσφατων σκανδάλων υποκλοπής γραπτών- αντικαθιστώντας το με τον Διαπανεπιστημιακό Οργανισμό Ακαδημαϊκών Αναγνωρίσεων (ΔΙΟΡΑΑ).

Είναι ενδεικτικό ότι το σχετικό νομοσχέδιο δεν έχει υπογραφεί καν από τους συναρμόδιους υπουργούς. Βασικός στόχος του νομοσχεδίου είναι να γίνει εγκυρότερη και γρηγορότερη η ολοκλήρωση των εξετάσεων και όλης της διαδικασίας για την ακαδημαϊκή αναγνώριση.

Ειδικότερα, προβλέπονται τα ακόλουθα:

ΒΟι εξετάσεις θα γίνονται δύο φορές το χρόνο, σε γραπτή, έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή.

ΒΕπεκτείνεται η διαδικασία αυτόματης αναγνώρισης των ισοτιμιών, καθώς ο πρόεδρος του Δ.Σ. μπορεί να κρίνει αναλόγως αιτήσεις για ακαδημαϊκή ισοτιμία, εφόσον ταυτόσημες περιπτώσεις έχουν ήδη κριθεί.

ΒΑυξάνονται τα εξεταστέα μαθήματα για τους πτυχιούχους Ιατρικής. Οσοι αποφοιτήσουν φέτος, εκτός από Παθολογία και Χειρουργική, θα εξετασθούν και στην Παιδιατρική. Από το 2004-2005 προστίθεται η Μαιευτική Γυναικολογία και από το 2006-2007 η Φυσιολογία και η Φαρμακολογία.

Τέλος, σε πρόσθετες διατάξεις προβλέπεται ότι όσοι εκπαιδευτικοί ολοκληρώσουν τα σεμινάρια επιμόρφωσης των τμημάτων Πληροφορικής TEI μπορούν να διορισθούν έως το τέλος του 2005 στη δημόσια εκπαίδευση ως καθηγητές Πληροφορικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή