Τα μυστήρια των βυθών, η Ελλάδα και η NASA

Τα μυστήρια των βυθών, η Ελλάδα και η NASA

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Γαλλικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (IFREMER), το Εθνικό Ινστιτούτο Επιστήμης Διαστήματος της Γαλλίας, η φημισμένη αμερικανική διαστημική εταιρεία (NASA), γνωστά Πανεπιστήμια των ΗΠΑ και πλήθος άλλων φορέων στην Ελλάδα και το εξωτερικό συνθέτουν το -συνεχώς διευρυνόμενο- δίκτυο συνεργατών του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ. KE. ΘΕ), στην προσπάθειά του να αναδειχθεί σε πρωταγωνιστή της θαλάσσιας έρευνας σε Ευρωπαϊκό και γιατί όχι, σε παγκόσμιο επίπεδο. Τελευταία προσθήκη στον κατάλογο συνεργατών, αυτή του Γαλλικού INFERMER, ενός εκ των πλέον αναγνωρισμένων ερευνητικών κέντρων του κόσμου. Εξέλιξη που αναμένεται να προσδώσει νέα δυναμική στις θαλάσσιες έρευνες που πραγματοποιούνται στο χώρο της Μεσογείου και όχι μόνο.

Στο μεταξύ, το ΕΛΚΕΘΕ, χάρη σε μια σειρά πρωτοβουλιών έχει αναδειχθεί σε «ηγέτη» των ερευνητικών και επιστημονικών προγραμμάτων της Μαύρης Θάλασσας καθώς έχει καταφέρει να κινητοποιεί και να συντονίζει τις ενέργειες των χωρών που την περιβάλλουν. Οι βασικές πτυχές της συνεργασίας ΕΛΚΕΘΕ – INFREMER αφορούν την ανάπτυξη μιας σειράς κοινών δράσεων που θα προσθέσουν νέα δεδομένα στην επιστημονική έρευνα.

Ανάμεσα στα πιο φιλόδοξα σχέδια συνεργασίας των δύο κέντρων είναι η τοποθέτηση «εργαστηρίων βυθού» στον πυθμένα των θαλασσών. Οι συσκευές αυτές έχουν τη δυνατότητα να καταγράφουν σεισμικά κύματα (αυτόδρομα κύματα) που εμφανίζονται πριν από την εκδήλωση σεισμών καθώς και αέρια που εκλύονται από τον πυθμένα, όπως το μεθάνιο (έχει άμεση σχέση με το φαινόμενο του θερμοκηπίου) και μέσω τηλεμετρικών συστημάτων να μεταφέρουν πληροφορίες στους επιστήμονες. Εξίσου σημαντική είναι η απόφαση για την από κοινού χρήση του στόλου και του ερευνητικού εξοπλισμού των πιο προηγμένων χωρών της Ευρώπης, με τη μέθοδο της χρονομίσθωσης.

«Θα μπορούμε να νοικιάζουμε -για παράδειγμα- το πιο σύγχρονο ωκεανογραφικό σκάφος της Γαλλίας και να πραγματοποιούμε έρευνες στον Ειρηνικό και ανάλογα με το πόσο χρόνο δεσμεύουμε το καράβι θα καταβάλλουμε το αντίστοιχο αντίτιμο. Κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά χρήσιμο για εμάς», λέει στην «K» ο πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών κ. Γιώργος Χρόνης.

Αλλωστε η πρόσφατη υπογραφή του πρωτοκόλλου συνεργασίας επισημοποιεί τη δυνατότητα του ΕΛΚΕΘΕ να συμμετέχει σε κοινοτικά ερευνητικά προγράμματα, να καταθέτει προτάσεις για διεθνείς μελέτες αλλά και να διαδραματίζει ενεργό ρόλο στα εθνικά προγράμματα της Γαλλίας.

«Η εξέλιξη αυτή θα μας βοηθήσει να αποκτήσουμε την τεχνογνωσία για να εφαρμόσουμε ανάλογες μεθόδους και πρακτικές στην Ελλάδα», σημειώνει ο κ. Χρόνης. Αλλος στόχος των Ελλήνων και των Γάλλων επιστημόνων είναι η δημιουργία εξειδικευμένων επιστημονικών ομάδων με αντικείμενο προγνώσεις για τα επιφανειακά θαλάσσια ρεύματα στη θάλασσα της Μεσογείου.

Σε σχέση με τις επαφές του ΕΛΚΕΘΕ με τις ΗΠΑ, σημειώνεται ότι σε συνεργασία με την NASA θα αναβαθμιστεί και θα επεκταθεί το πρόγραμμα πρόγνωσης «Ποσειδών» που ώς τώρα εφαρμοζόταν με μεγάλη επιτυχία στο Αιγαίο. «Σύντομα ο Ποσειδώνας θα επεκταθεί στην Ανατολική Μεσόγειο και το Ιόνιο, ενώ με τη χρήση δεδομένων από δορυφόρους και radar, οι προγνώσεις θα είναι περισσότερο ακριβείς», καταλήγει ο κ. Χρόνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή