ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Με «στενή συνεργασία» ΗΠΑ η ασφάλεια της Ολυμπιάδας

Εντονο ενδιαφέρον αλλά όχι πλέον ανησυχία από αμερικανικής πλευράς για το θέμα της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων είναι το κεντρικό συμπέρασμα που προέκυψε μετά την ολοκλήρωση της τριήμερης επίσκεψης του υπουργού Δημόσιας Τάξης Γιώργου Φλωρίδη στις ΗΠΑ. Το ελληνικό κλιμάκιο, στο οποίο συμμετείχαν επίσης ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. αντιστράτηγος Φώτης Νασιάκος και ο διευθυντής της ΕΥΠ κ. Παύλος Αποστολίδης, έλαβε μηνύματα ικανοποίησης για την πορεία της προετοιμασίας της ασφάλειας των Αγώνων, που διατυπώθηκαν διά στόματος της συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους, με τη φράση «τελικά πιστεύουμε ότι όλα θα πάνε καλά», αλλά και διαβεβαίωση ότι από αμερικανικής πλευράς το εγχείρημα θα υποστηριχθεί με οτιδήποτε κριθεί απαραίτητο, κυρίως στον τομέα της εξειδικευμένης τεχνολογίας συστημάτων ασφαλείας.

Στενή συνεργασία

Η κ. Ράις μετέφερε στην ελληνική αντιπροσωπεία το έντονο ενδιαφέρον του προέδρου Μπους για το θέμα των Αγώνων και έδειξε ιδιαίτερα ικανοποιημένη από την απάντηση που έλαβε, ότι στον τομέα αυτό υπάρχει πολύ στενή συνεργασία των ελληνικών αρχών με τις αντίστοιχες αμερικανικές, συνεργασία που έχει αναπτυχθεί σε μια σειρά από τομείς με κεντρικό άξονα τον σχεδιασμό και την εκπαίδευση. Διπλωματικές πηγές των ΗΠΑ έκαναν λόγο για ιδιαίτερα θετικό απολογισμό της επίσκεψης, ενώ η ικανοποίησή τους προέρχεται κυρίως από τέσσερις επιμέρους παραμέτρους:

– H πρώτη αφορά τη συγκεκριμενοποίηση των βημάτων προετοιμασίας της ασφάλειας μέχρι τη διεξαγωγή των Αγώνων. Το πλάνο της συνεργασίας έχει πλέον οριστικοποιηθεί και αφορά τη διεξαγωγή ασκήσεων, με σημαντικότερη την ευρείας κλίμακας τον προσεχή Μάρτιο, όπου θα δοκιμαστεί στην πράξη ολόκληρο το σχέδιο ασφάλειας. O κ. Φλωρίδης διαβεβαίωσε ότι η άσκηση θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή αμερικανικών δυνάμεων και ότι θα βρεθεί τρόπος να ξεπεραστούν τυχόν νομικά κωλύματα. Το πλάνο της συνεργασίας αφορά επίσης μια σειρά από ειδικές εκπαιδεύσεις, συνεχή ανταλλαγή πληροφοριών, αλλά και την παραχώρηση ειδικού εξοπλισμού, που περιλαμβάνει ακόμη και τη χρήση δορυφόρων κατά τη διάρκεια των Αγώνων.

Επιτήρηση των συνόρων

– H δεύτερη παράμετρος έχει να κάνει με την καλύτερη θωράκιση των εξωτερικών συνόρων της χώρας. H κεντρική θέση των ΗΠΑ σε σχέση με τους Αγώνες, με δεδομένη την εξάρθρωση της εγχώριας τρομοκρατίας, είναι ότι η «απειλή θα έρθει απ’ έξω» και η Ελλάδα θα πρέπει να αποτρέψει αυτό το ενδεχόμενο. Ετσι, έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ικανοποίηση η εμπλοκή του Ναυτικού στο θέμα της ασφάλειας, που έχει αναλάβει την επιτήρηση του θαλάσσιου χώρου με δυνατότητες πολύ μεγαλύτερες απ’ ό,τι το Λιμενικό.

– Ενα άλλο εξαιρετικά σημαντικό σημείο για τους Αμερικανούς ήταν να διασφαλισθεί ότι η διενέργεια εκλογών δεν θα επηρεάσει την προετοιμασία. Σε αυτό το επίπεδο ήταν ιδιαίτερα σημαντική η παρουσία στην Ουάσιγκτον των κ. Νασιάκου και Αποστολίδη, των «επιχειρησιακών» στελεχών της ασφάλειας, οι οποίοι διαβεβαίωσαν και αυτοί, πέρα από την πολιτική διαβεβαίωση, ότι συνεχίζεται απρόσκοπτα η πορεία, όπως είχε σχεδιασθεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν η πρώτη φορά που υπήρχε συμμετοχή επιχειρησιακών στελεχών σε ανάλογη επίσημη αποστολή. Για τις ΗΠΑ η παρουσία τους ήταν σημαντική, καθώς, ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος, τα επιχειρησιακά στελέχη θα παραμείνουν στις θέσεις τους διασφαλίζοντας μια συνέχεια.

– Σημαντικό ρόλο, τέλος, στο ιδιαίτερα θετικό κλίμα που επικρατεί αυτήν τη στιγμή στις ΗΠΑ σε σχέση με τους Αγώνες, έπαιξε η ολοκλήρωση της αξιολόγησης των συμπερασμάτων της μεγάλης επί χάρτου άσκησης, που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγους μήνες στη Στουτγάρδη. H άσκηση είχε γίνει υπό την εποπτεία των Αμερικανών και αυτό που αφήνεται να εννοηθεί είναι ότι εκεί πείστηκαν τα στελέχη των αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας για την ικανότητα των επιτελών της χώρας μας να αντεπεξέλθουν επιτυχώς στις αυξημένες ανάγκες της συγκεκριμένης διοργάνωσης.