H «επίθεση των τρομοκρατών»

H «επίθεση των τρομοκρατών»

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H ρύθμιση των τελευταίων λεπτομερειών της άσκησης «Μπλε Οδύσσεια», που θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 6 έως 8 Φεβρουαρίου, και της μεγάλης άσκησης της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων, που θα γίνει τον Μάρτιο, ήταν το κεντρικό θέμα που απασχόλησε τη συνεδρίαση της Ολυμπιακής Συμβουλευτικής Ομάδας (ΟΣΟ) με επιτελείς του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και της Ελληνικής Αστυνομίας, χθες. Στη μαραθώνια συνεδρίαση συμμετείχαν εκπρόσωποι και των επτά χωρών που συμμετέχουν στην ΟΣΟ, ενώ στην Αθήνα έφθασε διευρυμένο κλιμάκιο από τις ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί, που θα συνεργασθούν με τις ελληνικές αρχές στην άσκηση του Μαρτίου, τη θεωρούν πολύ σημαντικό τεστ -το σημαντικότερο ίσως- της προετοιμασίας που έχει γίνει. Αλλωστε, η διεξαγωγή της συζητήθηκε και κατά τη διάρκεια των συναντήσεων του υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Γιώργου Φλωρίδη με κυβερνητικά στελέχη και άλλους αξιωματούχους των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον. O κ. Φλωρίδης διαβεβαίωσε ότι η άσκηση θα πραγματοποιηθεί όπως έχει προγραμματισθεί.

Ασκηση σε δύο μέτωπα

Η άσκηση «Μπλε Οδύσσεια» γίνεται σε συνεργασία κυρίως με τους Βρετανούς και αφορά στην αντιμετώπιση ραδιοβιολογικής και χημικής απειλής. Θα πραγματοποιηθεί σε δύο «μέτωπα», στον Πειραιά, όπου περιλαμβάνει και επιθέσεις σε αστικές εγκαταστάσεις, και στην Παλαιά Φώκαια, που αφορά επιθέσεις σε πλοία.

Η άσκηση του Μαρτίου αφορά, κυρίως, τον έλεγχο της δυνατότητας διαχείρισης συνεπειών έπειτα από τρομοκρατική επίθεση. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχει γίνει, προβλέπεται από το σενάριό της διάφορες ολυμπιακές αλλά και αστικές εγκαταστάσεις να δεχθούν τρομοκρατικές επιθέσεις διαφορετικής μορφής και ισχύος, με την έντασή τους να κλιμακώνεται. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, στόχος είναι να ελεγχθούν τα διαφορετικά επίπεδα διαχείρισης των συνεπειών. Να καταγραφεί δηλαδή μέχρι ποιο σημείο η χώρα μας μπορεί να διαχειρισθεί τις συνέπειες, να περιθάλψει τυχόν τραυματίες, να αποκαταστήσει τις υλικές ζημιές σε δίκτυα κοινής ωφελείας, να προστατέψει ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, να αποτρέψει την εξάπλωση κάποιου ιού, που θα διαχυθεί με βιολογική επίθεση. Αυτό είναι το πρώτο επίπεδο διαχείρισης συνεπειών. Στη συνέχεια, σε ένα δεύτερο επίπεδο, η διαχείριση συνεπειών αφορά τη βοήθεια με έλευση στη χώρα μας ειδικών από χώρες των οποίων θα έχει διασφαλισθεί η συνεργασία και να ελεγχθεί η ταχύτητα ανταπόκρισης των χωρών αυτών. Παράλληλα, μέσα από την άσκηση θα ελεγχθεί και η δυνατότητα περίθαλψης τραυματιών ή ασθενών και αν μέσα από τις διεθνείς συνεργασίες έχει εξασφαλισθεί επάρκεια κλινών για εξειδικευμένη περίθαλψη σε τρίτες χώρες.

Διεθνής συνδρομή

Οσον αφορά τη διεθνή συνδρομή, από τις ελληνικές αρχές έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή αναγκών σε εξοπλισμό, ανθρώπινο δυναμικό, ακόμη και φαρμακευτικό υλικό, όπως για παράδειγμα εμβόλια που θα απαιτηθούν σε περίπτωση επίθεσης με βιολογικό υλικό και έχουν ενημερωθεί για τις ανάγκες αυτές οι χώρες της ΟΣΟ, αλλά και άλλες χώρες, στο πλαίσιο της διεθνούς συνεργασίας. H χώρα μας περιμένει τώρα τις «επιστροφές», δηλαδή τις απαντήσεις απ’ όλες αυτές τις χώρες, σε ποιες ανάγκες δηλαδή μπορούν να ανταποκριθούν και, στη συνέχεια, θα ακολουθήσει συγκεκριμενοποίηση του… τι θα περιμένουμε και από ποιον, σε περίπτωση επίθεσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή