Τα νέα τμήματα στα AEI και στα TEI

Τα νέα τμήματα στα AEI και στα TEI

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Βέροια, η Εδεσσα, η Νάουσα, η Λαμία και οι Σπέτσες θα δεχθούν τους πρώτους φοιτητές από τον επόμενο Οκτώβριο. Οι πόλεις αυτές θα αποκτήσουν από το ακαδημαϊκό έτος 2004-2005 κάποιο τμήμα AEI ή TEI, αφού το υπουργείο Παιδείας -παρά τις αντιδράσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας- εξακολουθεί να κινείται στη λογική(;) «κάθε πόλη και AEI» με την «εξακτίνωση» των πανεπιστημίων, μια πρακτική που καταλύει τις αρχές μιας συγκροτημένης πανεπιστημιακής οντότητας. Από το νέο έτος θα λειτουργήσουν και τα δύο νέα AEI – Δυτικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδος -ώστε να φθάσουμε στα 22 AEI, και το TEI Ιονίων Νήσων, ώστε να φθάσουμε τα 15 ΤΕΙ.

Συνολικά, 17 νέα τμήματα (10 σε ελληνικά AEI, ένα στο Παν. Κύπρου και έξι σε TEI) και τη Στρατιωτική Σχολή Ιπταμένων Ραδιοναυτίλων, που θα επαναλειτουργήσει, θα έχουν στις επιλογές τους οι υποψήφιοι των φετινών πανελλήνιων εξετάσεων, οι οποίες θα αρχίσουν, όπως και πέρσι, μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο Μαΐου και θα ολοκληρωθούν το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου. Θα ακολουθήσουν οι εξετάσεις των πτυχιούχων του Β΄κύκλου TEE. H λειτουργία, πάντως, νέων τμημάτων δεν σημαίνει ότι θα αυξηθούν οι θέσεις εισακτέων, αφού θα γίνει ανακατανομή θέσεων στις ομοειδούς αντικειμένου σχολές. Επίσης, πέντε ήδη λειτουργούντα τμήματα θα ενταχθούν και σε δεύτερο επιστημονικό πεδίο. Ετσι, το φετινό μηχανογραφικό δελτίο θα έχει συνολικά 29 αλλαγές.

Ειδικότερα, τα νέα τμήματα εντάσσονται στα επ. πεδία ως ακολούθως:

Τμήματα ΑΕΙ

-Στο 1ο και στο 2ο επ. πεδίο: Το τμήμα Κινηματογράφου του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (έδρα Θεσσαλονίκη)

-Στο 1ο και στο 4ο επ. πεδίο:

α) Το τμήμα Τεχνών Ηχου και Εικόνας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο (με έδρα την Κέρκυρα)

β) Το τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών του Παν. Ιωαννίνων (Αγρίνιο)

– Στο 2ο και στο 3ο επ. πεδίο: Το τμήμα Βιολογίας του Παν. Κύπρου

-Στο 2ο και στο 4ο επ. πεδίο:

α) Το τμήμα Πληροφορικής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο (Κέρκυρα)

β) Το τμήμα Πληροφορικής με Εφαρμογές στην Βιοϊατρική στο Παν. Στερεάς Ελλάδας (Λαμία)

– Στο 3ο και στο 4ο επ. πεδίο: Το τμήμα Βιοϊατρικής Τεχνολογίας του Παν. Θεσσαλίας (Λάρισα)

-Στο 4ο επ. πεδίο:

α) Το τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης στο ΑΠΘ (Βέροια)

β) Το τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών στο Πολυτεχνείο Κρήτης (Χανιά)

-Στο 4ο και στο 5ο επ. πεδίο: Το τμήμα Διοίκησης Τεχνολογιών του Παν. Μακεδονίας (Νάουσα)

– Στο 5ο επ. πεδίο: Το τμήμα Μάρκετινγκ και Διοίκησης Λειτουργιών του Παν. Μακεδονίας (Εδεσσα)

Τμήματα ΤΕΙ

-Στο 4ο επ. πεδίο:

α) Το τμήμα Πληροφορικής και Τεχνολογίας Υπολογιστών του TEI Δυτικής Μακεδονίας (Καστοριά)

β) Το τμήμα Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων και Δικτύων του TEI Μεσολογγίου (Ναύπακτο)

γ) Το τμήμα Τεχνολογίας Αεροσκαφών του TEI Χαλκίδας (Χαλκίδα)

-Στο 5ο επ. πεδίο:

α) Το τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων του TEI Πειραιά (Σπέτσες). Οι υποψήφιοι θα εξετάζονται σε μία ξένη γλώσσα μεταξύ των αγγλικών, γαλλικών, γερμανικών, ιταλικών.

β) Το τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων του TEI Ιονίων Νήσων (Αργοστόλι). Οι υποψήφιοι θα εξετάζονται σε ξένη γλώσσα ομοίως με το προηγούμενο τμήμα.

γ) Το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων στο TEI Ιονίων Νήσων (Ληξούρι)

Σε νέα επ. πεδία εντάσσονται τα τμήματα:

-Στο 1ο και στο 2ο το τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Παν. Μακεδονίας και το Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Παν. Πελοποννήσου

-Στο 4ο το τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστήμης της Τέχνης του Παν. Ιωαννίνων.

-Στο 4ο και στο 5ο το Βιομηχανικής Διοίκησης και Τεχνολογίας του Παν. Πειραιά και το Τηλεπληροφορικής και Διοίκησης του TEI Ηπείρου.

«Μετακομίζουν» από AEI σε ΑΕΙ

Σημαντικά ερωτήματα προκαλεί η επιλογή του υπουργείου Παιδείας να μεταφέρει κάποια τμήματα από ένα μεγάλο AEI σε ένα καινούργιο, ώστε αυτά να αποτελέσουν την πρώτη «μαγιά» του νέου πανεπιστημίου. Διότι, πώς είναι δυνατόν ένας υποψήφιος που έχει εισαχθεί (βάσει της βαθμολογίας του) σε ένα καταξιωμένο από την ακαδημαϊκή κοινότητα αλλά και την αγορά εργασίας AEI να αποφοιτήσει από κάποιο άλλο ίδρυμα, που ακόμη δεν έχει «δοκιμασθεί»; Ειδικότερα, μεταφέρονται τα ακόλουθα λειτουργούντα τμήματα σε άλλο πανεπιστήμιο χωρίς όμως να αλλάζουν έδρα ή επιστημονικό πεδίο στο οποίο ήταν ενταγμένα:

-Από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στο Δυτικής Μακεδονίας τα τμήματα Μηχανικών Διαχείρισης Ενεργειακών Πόρων με έδρα στην Κοζάνη, το Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης με έδρα στη Φλώρινα, το Παιδαγωγικό Νηπιαγωγών με έδρα την Φλώρινα και το τμήμα Βαλκανικών Σπουδών με έδρα τη Φλώρινα.

-Από το TEI Ηπείρου στο TEI Ιονίων Νήσων μεταφέρονται το τμήμα Βιολογικής Γεωργίας με έδρα το Αργοστόλι και το τμήμα Τεχνολογίας Ηχου και Μουσικών Οργάνων με έδρα το Ληξούρι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή