SOS Αθήνας για τα σκουπίδια

4' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δραματικούς τόνους η δήμαρχος Αθηναίων κ. Ντ. Μπακογιάννη κατέγραψε χθες, σε συνέντευξη Τύπου, την έντονη ανησυχία της για το πρόβλημα των σκουπιδιών στην Αττική, συνδέοντάς το άμεσα με την ομαλή τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η κ. Μπακογιάννη, καταφεύγοντας στη φράση «κραυγή αγωνίας», υποστήριξε ότι δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει τα έργα στα Ανω Λιόσια για τη δημιουργία του τρίτου χώρου εναπόθεσης και ταφής των απορριμμάτων και εκτίμησε ότι συνολικά το υφιστάμενο σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων αποτελεί μεγάλη απειλή για την ομαλή τέλεση της Ολυμπιάδας.

Την απαισιοδοξία αυτή δεν συμμερίστηκε ο πρόεδρος του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων (ΕΣΔΚΝΑ) κ. Γ. Μαστοράκος, ο οποίος σε δηλώσεις του ενημέρωσε ότι τα έργα στα οποία αναφέρθηκε η δήμαρχος έχουν ξεκινήσει εδώ και 20 ημέρες και έχουν ημερομηνία παράδοσης 15-20 Απριλίου. Με την ολοκλήρωση αυτών των έργων, όπως διευκρίνισε ο κ. Μαστοράκος, διασφαλίζεται η ομαλή διαχείριση των απορριμμάτων μέχρι τον Ιούνιο του 2005. Στο διάστημα αυτό -όπως συμπλήρωσε- αναμένεται να ξεκινήσουν και να ολοκληρωθούν τα έργα διαμόρφωσης νέου χώρου Υγειονομικής Ταφής των Απορριμμάτων (XYTA) στη Φυλή (η σχετική πρόταση είναι στη φάση έγκρισης για ένταξή της στο Ταμείο Συνοχής) και θα δώσει λύση, ορίζοντα 7ετίας. Πάντως, χθες, τόσο η δήμαρχος Αθηναίων όσο και ο πρόεδρος του ΕΣΔΚΝΑ ομονόησαν στη σοβαρότητα του προβλήματος για όσο διάστημα η Αττική εξυπηρετείται από έναν και μόνο ΧΥΤΑ.

Ωστόσο, η κ. Μπακογιάννη έθεσε έναν μακροσκελέστατο κατάλογο προβλημάτων που αφορούν τον τρόπο λειτουργίας της χωματερής, τον οποίο χαρακτήρισε επικίνδυνο και προβληματικό. Πάντως, πολλά από τα στοιχεία που παρέθεσε αμφισβητήθηκαν από τον πρόεδρο του Συνδέσμου. Για παράδειγμα, η κ. Μπακογιάννη επισήμανε ότι εντός του 2003, η χωματερή για διάφορους λόγους έμεινε κλειστή συνολικά 43 ημέρες, ενώ σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου, κλειστή έμεινε 16 ημέρες. H δήμαρχος αναφέρθηκε επίσης σε αιφνιδιαστική μείωση των ωρών λειτουργίας της χωματερής και μάλιστα κατά την περίοδο των γιορτών, ενώ ο πρόεδρος του Συνδέσμου αναφέρθηκε σε πάγια τακτική που προβλέπει ότι η χωματερή σε παρατεταμένη περίοδο κακοκαιρίας πρέπει να κλείνει για ορισμένες ώρες, προκειμένου να γίνονται εργασίες αποκατάστασης, τόσο για την ασφάλεια των εργαζομένων όσο και την ομαλή λειτουργία του χώρου. Πάντως, κατά τη χθεσινή συνέντευξη της δημάρχου, έκδηλη ήταν η ανησυχία της, που αφετηρία έχει την «ομηρεία» των δήμων της Αττικής από τη λειτουργία μίας και μοναδικής χωματερής, που βεβαίως όχι μόνο -όπως είπε- δεν αντιμετωπίζει επαρκώς τις ανάγκες διαχείρισης των σκουπιδιών, αλλά δεν μπορεί να αντιμετωπίσει και πιθανά απρόοπτα την περίοδο διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων.

Μάλιστα, όπως τόνισε η κ. Μπακογιάννη, έγκαιρα έκανε κοινωνούς της ανησυχίας αυτής τόσο τον πρωθυπουργό, με επιστολή της από τον Απρίλιο, όσο και την αρμόδια υπουργό ΠΕΧΩΔΕ και την Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων.

Να σημειώσουμε ότι η χθεσινή παρέμβαση της δημάρχου προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Συνδέσμου, καθώς ανακοινώθηκε ότι από αύριο ξεκινάει η δοκιμαστική λειτουργία του εργοστασίου μηχανικής ανακύκλωσης στα Ανω Λιόσια, που εδώ και μήνες δεν λειτουργεί εξαιτίας των ζημιών που υπέστη από την κατολίσθηση. Επίσης, ο κ. Μαστοράκος ανακοίνωσε ότι άμεσα ο Σταθμός Μεταφόρτωσης στο Σχιστό θα μπορεί να δέχεται 500-600 τόννους σκουπιδιών από τον Δήμο Αθηναίων, γεγονός που θα διευκολύνει σημαντικά την αποκομιδή των απορριμμάτων στον Δήμο.

Οσον αφορά το εσωτερικό οδικό δίκτυο της χωματερής, το οποίο -όπως επισήμανε η δήμαρχος- δημιουργεί σοβαρά προβλήματα, καθώς το έδαφος είναι σαθρό, ο πρόεδρος του Συνδέσμου ενημέρωσε ότι έχει ήδη εγκατασταθεί εργολάβος, για τη βελτίωσή του. Πάντως, η κ. Μπακογιάννη στη χθεσινή της συνέντευξη αποσαφήνισε ότι θέτοντας το θέμα δεν επιδιώκει να ασκήσει αντιπολίτευση και το αποσυνέδεσε από την προεκλογική περίοδο που διανύουμε, τονίζοντας ότι έχουν εξαντληθεί τα χρονικά όρια αναμονής λύσεων. Και ο κ. Μαστοράκος διευκρίνισε ότι δεν έχει καμιά αντιπαλότητα με τα 87 μέλη – δήμους του Συνδέσμου και πολύ περισσότερο με τον Δήμο Αθηναίων. Ωστόσο -συμπλήρωσε- ότι ο στόχος της άρτιας διοργάνωσης της Ολυμπιάδας δεν είναι αποκλειστικότητα κανενός, αφορά τους πάντες και διαβεβαίωσε ότι δήμοι, Σύνδεσμος και οι εργαζόμενοι σε αυτόν θα ανταποκριθούν με ευαισθησία στις ανάγκες της Ολυμπιάδας.

Αναμένεται κατά τη διάρκεια των Αγώνων αύξηση του όγκου κατά 8%

Παρ’ ότι ο αρμόδιος σύνδεσμος των δήμων για τα απορρίμματα και ο Οργανισμός «Αθήνα 2004» έχουν «πάρει τα μέτρα» τους ώστε η τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων να μη σκιαστεί από… απρόοπτα προβλήματα με τα σκουπίδια, ωστόσο δεν παύουν να διατυπώνονται σχετικές ανησυχίες.

Πάντως, ο πρόεδρος του συνδέσμου κ. Μαστοράκος θεωρεί ότι όλα είναι αντιμετωπίσιμα, καθώς ο όγκος των απορριμμάτων κατά τη διάρκεια της Ολυμπιάδας εκτιμάται -σύμφωνα με μελέτες- ότι θα αυξηθεί μόλις κατά 8%. Σύμφωνα με τις μελέτες του 2004 και τις επεξεργασίες του συνδέσμου, εκτιμάται ότι από τις 15 ολυμπιακές εγκαταστάσεις το δίμηνο της λειτουργίας τους θα «παράγονται» συνολικά περί τους 8.000 τόννους απορριμμάτων, ενώ περί τους 16.000 τόννους θα είναι ο επιπλέον όγκος απορριμμάτων που θα παράγεται στις πόλεις.

Πλην του δήμου Αθηναίων, ο οποίος ήδη επανασχεδιάζει τα προγράμματα καθαριότητας και βρίσκεται σε εξέλιξη η προμήθεια των νέων μηχανημάτων που θα χρειαστεί, από το ποσό περίπου των 17 εκατ. ευρώ που θα διατεθεί στους υπόλοιπους δήμους και στον ΕΣΔΚΝΑ, η «μερίδα του λέοντος» ανήκει στους δήμους Πειραιά και Αμαρουσίου και ακολουθούν η Καλλιθέα, το Μενίδι, η Νίκαια, το Γαλάτσι, το Παλαιό Φάληρο, το Περιστέρι, η Νέα Ιωνία, το Χαλάνδρι και 28 ακόμη δήμοι της Αττικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή