Οι Ελληνες που «χτυπάνε» το Εβερεστ

Οι Ελληνες που «χτυπάνε» το Εβερεστ

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H κορύφωση του ονείρου τους βρίσκεται κάπου στα 8.848 μέτρα. Μοναδική τους φιλοδοξία, να τα καταφέρουν. Οι καλύτεροι Έλληνες ορειβάτες, μέλη της εθνικής αποστολής «Ελλάδα – Εβερεστ 2004» επισκέφθηκαν μάλιστα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον ενημέρωσαν για το τολμηρό τους εγχείρημα: να γίνουν οι πρώτοι Ελληνες που θα κατακτήσουν την υψηλότερη κορυφή των Ιμαλαΐων, μεταφέροντας μάλιστα εκεί και την σημαία των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

Η κατάκτηση του Εβερεστ ήταν το άπιαστο όνειρο πολλών και ιδιαιτέρως έμπειρων Ελλήνων ορειβατών. «Προσωπικά συμμετείχα σε δύο αποστολές, το 1993 και το 1996», λέει στην «K» ο κ. Κώστας Τσιβελέκας, μέλος της εθνικής αποστολής. «Μάλιστα το ’96 φθάσαμε στα 8.100 μέτρα, αλλά η προσπάθειά μας ανακόπηκε από τις οριακές καιρικές συνθήκες». Σημαντικό πρόβλημα ήταν και η έλλειψη χρηματοδότησης. «Μόνον η άδεια για αναρρίχηση στα Ιμαλάια κοστίζει 70.000 δολάρια. O… από μηχανής θεός της αποστολής μας είναι ο Ελληνοκαναδός επιχειρηματίας κ. Παν. Κοτρωνάρος, που όταν πληροφορήθηκε από ένα φίλο του ότι ορειβάτες από την Ελλάδα δεν έχουν φθάσει ποτέ στην κορυφή προσφέρθηκε αμέσως να υποστηρίξει το εγχείρημα. Μάλιστα, ανέθεσε στον Ελληνοαμερικανό ορειβάτη Πιτ Αθανς, κάτοχο του παγκόσμιου ρεκόρ αναβάσεων στο Εβερεστ, τη θέση του τεχνικού μας συμβούλου».

Η εθνική αποστολή θα πραγματοποιήσει ένα πρώτο ταξίδι προετοιμασίας στο Κιλιμάντζαρο (27 Φεβρουαρίου – 6 Μαρτίου) και στα μέσα Μαρτίου θα ξεκινήσει για τα Ιμαλάια. Εκεί, οι δώδεκα ορειβάτες θα χρειαστεί να μείνουν για ένα χρονικό διάστημα σε καταυλισμούς, προκειμένου να εγκλιματιστούν στις ιδιαίτερες συνθήκες, πριν ξεκινήσουν για την κορυφή. Κατόπιν θα χωριστούν σε δύο ομάδες και θα επιχειρήσουν την ταυτόχρονη ανάβαση από δύο διαφορετικά σημεία, από τα βόρεια (Θιβέτ) και τα νότια (Νεπάλ). «Αν ευνοήσουν οι καιρικές συνθήκες, τότε στα μέσα Μαΐου θα συναντηθούμε στην κορυφή. Αν μάλιστα τα καταφέρουν και οι δύο ομάδες θα είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι ανάλογο. Εμάς βέβαια μάς αρκεί να φτάσει έστω και ένας και να καρφώσει τις σημαίες της Ελλάδας και των Αγώνων Αθήνα 2004». H αποστολή, που τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας – Αναρρίχησης συναντήθηκε χθες το μεσημέρι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κωστή Στεφανόπουλο, ο οποίος την κατευόδωσε εξ ονόματος όλων των Ελλήνων. Στην αποστολή συμμετέχουν οι: Κωστής Τσιβελέκας, Παναγιώτης Κοτρωνάρος, Αντώνης Αντωνόπουλος, Κώστας Αποστολόπουλος, Γιώργος Αργύρης, Γιώργος Βουτυρόπουλος, Πέτρος Καψομενάκης, Σπύρος Σούλης, Μιχάλης Στύλλας, Γιάννης Τήλιος και Παύλος Τσιαντός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή