Επανασύνδεση για τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα

Επανασύνδεση για τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στους κόλπους του διεθνούς κινήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα βρίσκεται και πάλι το ελληνικό τμήμα, μετά τέσσερα χρόνια. Αφορμή για την «αποπομπή» των Ελλήνων Γιατρών Χωρίς Σύνορα ήταν η πραγματοποίηση ελληνικής αποστολής στο Κόσοβο, κίνηση που θεωρήθηκε ότι διασπούσε την ενιαία εικόνα της ανθρωπιστικής οργάνωσης και «μεροληπτούσε» υπέρ της σερβικής πλευράς. Ηδη βρίσκεται σε εξέλιξη η πρώτη κοινή αποστολή Ελλήνων και Ισπανών στη Ζάμπια, σε επείγον πρόγραμμα αντιμετώπισης επιδημίας χολέρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το ελληνικό τμήμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, τα πρώτα στοιχεία από την πρωτεύουσα της Ζάμπια Λουσάκα δείχνουν ότι η επιδημία χολέρας εξαπλώνεται ραγδαία. Από τα μέσα Δεκεμβρίου, που εντοπίστηκε το πρώτο περιστατικό, μέχρι την τρίτη εβδομάδα του Ιανουαρίου καταγράφηκαν επίσημα 1.113 περιστατικά χολέρας, ενώ οι θάνατοι ξεπέρασαν τους 60. Ομάδα Ελλήνων και Ισπανών γιατρών βρίσκεται ήδη επιτόπου από τις αρχές Ιανουαρίου, απασχολούμενη με τη διαχείριση επτά κέντρων θεραπείας χολέρας. «Πρόκειται για την αρρώστια των φτωχών, καθώς πλήττει ομάδες που ζουν κάτω από ανεπαρκείς συνθήκες υγιεινής», ανέφερε ο γενικός διευθυντής των ΓΧΣ κ. K. Δόμβρος. «Παρ’ όλο που η αντιμετώπισή της είναι εύκολη και φθηνή, μεγάλες ομάδες πληθυσμού πέφτουν θύματά της».

Με την ευκαιρία της κοινής αποστολής στη Ζάμπια οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανακοίνωσαν την επανένταξή τους στο διεθνές τμήμα της ανθρωπιστικής οργάνωσης. «H είσοδος μόνο του ελληνικού τμήματος στο βομβαρδιζόμενο Κόσοβο το 1999 είχε θεωρηθεί ότι διασπούσε την ενιαία εικόνα του ανθρωπιστικού κινήματος και εξυπηρετούσε εθνικιστικές τάσεις. Εμείς βέβαια δεν συνηγορούσαμε υπέρ αυτού, ωστόσο μόνο όταν αποστασιοποιείσαι βλέπεις ότι η αλήθεια είναι κάπου στη μέση», λέει στην «K» ο πρόεδρος της οργάνωσης, κ. Κώστας Παπαϊωάννου. «O ζωτικός χώρος των ανθρωπιστικών οργανώσεων σε τέτοιες κρίσεις μειώνεται και μονομερείς επιλογές από κράτη μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα» και συνεχίζει «τώρα μπορούμε και πάλι να παρεμβαίνουμε σε περισσότερες χώρες, ταχύτερα και αποτελεσματικότερα. Αυτό έχει σημασία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή