Στο «ευρωεδώλιο» για το περιβάλλον η Ελλάδα

Στο «ευρωεδώλιο» για το περιβάλλον η Ελλάδα

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια σπάνια και φυσικά αρνητική διάκριση πανευρωπαϊκού επιπέδου χάρισε χθες το ΥΠΕΧΩΔΕ στην Ελλάδα, με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παραπέμψει τη χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τέσσερις διαφορετικές υποθέσεις παραβίασης της κοινοτικής νομοθεσίας στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος και της υγείας των πολιτών. Επιπροσθέτως, δε, ανακοινώθηκε και η δρομολόγηση πέμπτης διαδικασίας προσφυγής για τον ίδιο λόγο. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα διώκεται γιατί «αμέλησε» να εντάξει στη νομοθεσία της οδηγίες που αφορούν κορυφαία θέματα δημόσιας υγείας, όπως είναι οι τεχνικές προδιαγραφές ασφαλούς αποτέφρωσης των αποβλήτων, ο περιορισμός των εκπομπών βενζολίου και μονοξειδίου του άνθρακα, η θέσπιση ανωτάτων ορίων εκπομπών διοξειδίου του θείου, οξειδίων του αζώτου, πτητικών οργανικών ενώσεων και αμμωνίας και ο περιορισμός της ρύπανσης από τα θερμοηλεκτρικά εργοστάσια.

Για τη μεταφορά των οδηγιών αυτών στο εθνικό δίκαιο, ώστε να καταστούν και επισήμως νόμοι του κράτους, οι προθεσμίες που είχαν τεθεί για την κατάθεση και έγκριση των σχετικών νόμων από τη Βουλή εξέπνευσαν στα τέλη του 2002, εν ολίγοις προ ενός και πλέον έτους. Ωστόσο, αυτό δεν συνέβη, με αποτέλεσμα, μετά την εξάντληση κατά τη διάρκεια του 2003 όλων των σταδίων που προβλέπονται για να επιλυθεί εξωδικαστικά μια τέτοια διαφορά, να υποχρεωθεί η Επιτροπή να κινηθεί μαζικά κατά της χώρας.

Πέραν αυτών, η κυβέρνηση έχει λάβει και τελική προειδοποίηση για επερχόμενη παραπομπή για το ζήτημα του ελέγχου των διαρροών ουσιών που καταστρέφουν τη στοιβάδα του όζοντος. Οι έλεγχοι και αναφορές που προβλέπει σχετικά η κοινοτική νομοθεσία μάλλον ουδέποτε έφθασαν μέχρι τις Βρυξέλλες και τώρα η Ελλάδα οφείλει να εξηγήσει εντός διμήνου τι την εμποδίζει για να αλλάξει στάση. Εάν δεν το πράξει, και η υπόθεση αυτή θα λάβει συν τω χρόνω την οδό του Δικαστηρίου.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για παραβιάσεις κάποιων από τα ανωτέρω δεν διώκεται αποκλειστικά η Ελλάδα αλλά συνολικά 9 από τα 15 κράτη-μέλη.

Είναι όμως επίσης ενδιαφέρον ότι οι παραπομπές αυτές δεν αφορούν την αποτυχία υλοποίησης κάποιου πολύπλοκου και δαπανηρού τεχνικού έργου, αλλά το αμιγώς νομοθετικό έργο μεταφοράς στο εσωτερικό δίκαιο ήδη γνωστής ευρωπαϊκής νομοθεσίας που εξ ορισμού έχει εγκριθεί από την κυβέρνηση, το ίδιο το ΥΠΕΧΩΔΕ, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών, ενώ την ίδια έγκριση έχουν λάβει και οι προθεσμίες που ετέθησαν για την εφαρμογή των όσων προβλέπονται από κάθε οδηγία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή